مقام معظم رهبري در ديدار روز گذشته اعضاي مجمع نمايندگان طلاب و فضلاي حوزه علميه قم، با اشاره به نقش و جايگاه بيبديل حوزه علميه قم در پيروزي انقلاب اسلامي، مهمترين تهديد پيشروي اين نهاد مهم در نظام اسلامي را «انقلابزدايي» دانسته و يادآور ميشوند كه اگر بخواهيم نظام اسلامي همچنان «اسلامي و انقلابي» بماند، بايد حوزه علميه «انقلابي» بماند زيرا اگر حوزه علميه انقلابي نماند، نظام در خطر «انحراف» قرار خواهد گرفت.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در ديدار اخير نمايندگان چهارمين دوره مجلس خبرگان رهبري نيز، با بيان سه ويژگي منحصر به فرد براي اين مجلس يعني انقلابي ماندن، انقلابي فكر كردن و انقلابي عمل كردن، بار ديگر بر اهميت و جايگاه اين مجلس مهم تأكيد كردند.
ويژگيهاي انقلاب اسلامي ايران از همان آغاز سبب شده است كه نظريهپردازان نتوانند آن را در قالبهاي سنتي موجود، مورد بررسي و تجزيه و تحليل قرار دهند و همچون ديگر انقلابها براي آن نسخهپيچي كنند و به همين دليل نيز در پيشبيني روند تحولات آن ناتوانند.
حضرت امام خميني (ره) با بنيانگذاري انقلاب اسلامي بر فرهنگ انسانساز اسلام به عنوان نياز فطري انسان، در عين حال اركان آن را به گونهاي طراحي و مهندسي نمودند كه پاسخگوي نيازهاي بشر امروز در عرصههاي مختلف اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي باشد، مضافاً اينكه جنبههاي آزاديخواهانه و استقلالطلبانه نهضت را نيز فروگذار نكرده و در طراحي نظام اسلامي راههاي تحقق آن را نهادينه نمودند و اين يكي از دلايل اصلي ماندگاري انقلاب اسلامي است.
مقام معظم رهبري در ماههاي اخير در عين تأكيد بر حفظ روحيات انقلابي شاخصههاي آن را نيز به درستي تبيين نموده و باب تلاشهاي دشمنان بيروني و همفكران داخلي آنها جهت انزواي نيروهاي انقلابي را ميبندند. ايشان در بياناتشان شاخصهاي زير را براي نيروهاي انقلاب برميشمارند.
1 ـ ايستادگي و ثبات در اصول انقلاب اسلامي
2 ـ پايبندي و پاسداري به ارزشها و آرمانهاي انقلاب اسلامي
3 ـ پايبندي به رفتار و گفتار امام و ايستادگي در برابر تحريف خط امام
4 ـ پاكدستي و سادهزيستي و اجتناب از اشرافيگري
5 ـ تدين و پايبندي به تكاليف شرعي
6 ـ خدمت خالصانه و بدون منت
7 ـ عدالتخواهي، آزادگي و دفاع از مظلومان عالم
8 ـ استكبارستيزي و ايستادگي قاطع در مقابل كفر، نفاق و طمعورزي و سلطه بيگانگان
9 ـ مرزبندي شفاف با دشمنان دين و انقلاب
10 ـ دفاع از اقتدار و امنيت ملي
11 ـ اعتماد به مردم، صداقت و وفاداري
12 ـ شجاعت در اقدام و آمادگي براي ايثار و ازخودگذشتگي
13 ـ برخورداري از سلامت اخلاقي و فكري
14 ـ مبارزه واقعي با فقر، فساد و تبعيض
آنچه كه در طول سالهاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي سبب ماندگاري و بقاي انقلاب شده است، وجود اين روحيات (البته با نسبتهاي متفاوت) ميان نيروهاي مؤمن به انقلاب است كه بهرغم گذر نسلي، توانستهاند شادابي و روحيات انقلابيگري را حفظ كنند.
اما از آنجايي كه اين شاخصهها با هجمههاي بيروني و چالشهاي دروني مواجه است، ميتوان چرايي نگراني مقام معظم رهبري از آنچه را در روز گذشته در جمع اعضاي مجمع نمايندگان طلاب تحت عنوان «انقلابزدايي» به آن اشاره داشتند، درك كرد.
از يك سو دشمنان بيروني و عوامل داخلي آنها تلاش دارند با انگ «تندرو» و يا «افراطيگري» و بهرهگيري از عنصر نفوذ و جنگ نرم نيروهاي مؤمن به انقلاب را منفعل و در جامعه منزوي كنند و از سوي ديگر غفلت شخصيتها و نهادهاي اثرگذار نظير حوزههاي علميه، نهادهاي انقلابي در آموزش و تربيت نسلهاي جديد و يا حتي حفظ اين روحيات در نسلهاي قديمي، سبب كمرنگ شدن و يا كمفروغ شدن آن شاخصهها ميشود و آنگاه است كه ميتوان خطر انحراف را جدي گرفت.
در اين شرايط است كه ميتوان اهميت بيان مقام معظم رهبري در تأكيد بر سه شاخصه «انقلابي ماندن»، «انقلابي فكر كردن» و «انقلابي عمل كردن» مجلس خبرگان رهبري را به درستي درك كرد.
شاخصههای انقلابیگری و خطر انحراف نظام
عباس حاجینجاری
۱۳۹۴/۱۲/۲۶