پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا، فورا ایران را به دستداشتن در حمله به بزرگترین میدان نفتی عربستان متهم کرد و مدعی شد مدرکی مبنیبر این موضوع وجود ندارد که آن پهپادها از یمن شلیک شده باشند، بلکه آنها از خاک ایران شلیک شده بودند. بااینحال، او برای ادعاهای خود مدرکی ارائه نکرد و اظهاراتش در حالی بود که هنوز تحقیقات مرتبط با این حمله آغاز نشده بود.
همچنین، سرهنگ ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف تحترهبری عربستان، هم ایران را به دستداشتن در آن حمله متهم کرد و گفت: تحقیقات اولیه نشان میدهد سلاحها و مواد منفجره استفادهشده در این حمله ساخت ایران بودند.
البته حوثیها در پاسخ به اظهارات المالکی شاید بگویند سلاحها و تجهیزات پیشرفتهای که نیروهای سعودی در حملات خود به یمن استفاده میکنند، هم ساخت آمریکاست؛ اما مشکل کجاست؟
سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نظامی انصارالله یمن در گفتوگوی تلفنی با روزنامه رأیالیوم گفت: «پهپادهایی که به پالایشگاههای نفت بقیق و خریص در عربستان حمله کردند، ساخت یمن بودند و از خاک یمن شلیک شدند. این ۱۰ پهپاد مجهز به موتورهای جت بودند و با موادی ساخته شده بودند که رادارهای عربستان سعودی قادر به ردیابی آنها نبودند و سیستمهای کنترل در یمن آنها را هدایت میکردند».
یحیی سریع افزود: «ما دروغ نمیگوییم و شجاعت گفتن کامل حقیقت را بدون هیچ کموکاست داریم. ما درصدد اعلام عملیات نظامی بزرگی در آینده هستیم که در آن ۵۰۰ کیلومترمربع از خاک عربستان را تحتکنترل خود درآوریم و نیروهای ما هزاران نفر از نیروهای سعودی را به اسارت خواهند گرفت».
سخنگوی نظامی انصارالله یمن ادامه داد: «هنگامیکه در بیانیههایمان میگوییم عناصری در عربستان با ما همکاری میکنند، منظور ما برادران شیعه نیستند. ما کسانی را در عربستان و در داخل خود رژیم سعودی داریم که در برخی مواقع با ما همکاری میکنند. یمنیها روزانه ۶ پهپاد مجهز به تکنولوژیهای پیشرفته تولید میکنند. به سوال برخی درباره اینکه «چرا امارات را هدف قرار نمیدهیم؟» پاسخ میدهم. پاسخ این است که امارات حضور در حملات ائتلاف سعودی و همینطور حضور میدانی در یمن را نیز کاهش داد؛ اما اگر اوضاع را متشنج کند، پاسخ ما همانند پاسخی خواهد بود که عربستان دید».
این حمله با پهپاد یا با موشکهای بالستیک و از هرکجا که انجام شده باشد، شکنندگی پدافندهای هوایی عربستان سعودی برای محافظت از مهمترین تأسیسات نفتی این کشور را نشان داد. همچنانکه ناتوانی آمریکا در حمایت از متحدانش را با وجود میلیاردها باجگیری نشان میدهد. با تمام اینها، سوال این است که آیا آمریکا در دفاع از این حمله از ایران انتقام خواهد گرفت و این انتقام درصورت انجام، چگونه خواهد بود؟ با حملات موشکی محدود یا جنگ همهگیر یا تحریمهای بیشتر؟
علم غیب نداریم؛ اما میتوانیم بگوییم دولت ترامپ که از پاسخ به سرنگونکردن پهپادش بهدست ایران ترسید، گمان نمیکنیم هیچ اقدام انتقامجویانهای در دفاع از عربستان و صنایع نفتی آن انجام دهد. دونالد ترامپ در توییتهایی با عربستان ابراز همبستگی کرده؛ اما هیچچیزی بعید نیست.
حمله به تأسیسات نفتی عربستان صرفنظر از اینکه چه کسی آن را انجام داده، انتقال از جنگ سنتی به جنگ سایبری یا ترکیبی از این دو را نشان میدهد و شاید مقدمهای برای حملات بیشتر به زیرساختهای دیگر عربستان نظیر ایستگاههای آب و برق در مرحله بعدی باشد و قطعا ترامپ که ازطریق خروج از توافق هستهای و تحمیل تحریمهای شدید علیه ایران، اوضاع را متشنج کرد، مسوول چنین حملاتی است و ایرانی که جیمی کارتر را ساقط کرد، ترامپ را هم در انتخابات آتی ساقط خواهد کرد. خدا میداند.
ایرانی كه كارتر را ساقط كرد ترامپ را هم ساقط میكند
عبدالباری عطوان
۱۳۹۸/۶/۲۷