نسخه چاپی

عزاداری در زمانه كرونا

مهدی سعیدی

تعبیر جاودانه حضرت امام خمینی(ره) که «این محرم و صفر است که اسلام را نگه داشته است»، در اذهان عمومی جامعه ثبت ‌شده است؛ گزاره‌ راهبردی که مستندات صحت آن ورق‌های تاریخی است که پیش روی ملت وجود دارد. مردم این سرزمین قرن‌هاست با برگزاری عزای حسینی انس داشته و با گریه بر مصائب عاشوراییان زیسته‌اند و حضور در این مجالس جزء لاینفک زندگی‌شان شده است؛ بلایای طبیعی و حوادث مختلف سیاسی‌ـ امنیتی نیز نتوانسته است، چنین مراسماتی را به تعطیلی بکشاند.

اما این روزها چگونگی برگزاری مراسم محرم دغدغه بخش قابل ملاحظه‌ای از جامعه شده است. علت، شیوع بیماری واگیرداری است که زندگی بشریت را مختل کرده، اجتماعات بزرگ را به تعطیلی کشانده و بخش بزرگی از مراسمات ملی، مذهبی، حتی خانوادگی را تحت‌الشعاع خود قرار داده است، آیا در این شرایط که رعایت نکردن فاصله اجتماعی می‌تواند به گسترش بیشتر این بیماری بینجامد، تجمعات عزاداری حسینی قابل برگزاری خواهد بود؟

در این باره در ماه‌‌های گذشته بحث‌های فراونی شده است، اما همچنان اختلاف نظرات برجاست و آنچه در این میان قابل ملاحظه است آن است که باید مرجعی به عنوان فصل‌الخطاب در کشور وجود داشته باشد تا عاملی که همواره موجب وحدت جامعه اسلامی بوده است، بهانه‌ای برای اختلاف و چندگانگی و تنش نشود. آن‌طور که حکیم فرزانه انقلاب اسلامی به درستی تأکید کرده‌اند، این مرجع تصمیم‌گیری، ستاد ملی مبارزه با کروناست. ستاد کرونا نیز در این ایام با برگزاری جلسات مختلف کارشناسی و شنیدن نظر موافقان و مخالفان، در نهایت به این نتیجه رسیده است که مراسمات محرم را تحت شرایط خاص و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و با کمک مردم می‌توان برگزار کرد. بدون شک تحقق این برنامه نیازمند خیزش جمعی و بسیج عمومی است تا با خوش‌فکری، تدبیر و نظم‌پذیری خاص، به نحوی مراسمات برگزار شود که در این ایام، کمترین آسیب به سلامت جامعه را شاهد باشیم.

برای تحقق این امر، رعایت فاصله اجتماعی از طریق بسط فضای حسینیه‌ها، مهم‌ترین اقدام ضروری است که باید صورت گیرد. برگزاری هیئت‌ها در اماکن تنگ و محدود، خطای جبران‌ناپذیری است که به هیچ وجه نباید انجام شود و راهکار اساسی، برگزاری جلسات در فضای باز و بزرگ است که در آن امکان حضور عزاداران همراه با رعایت فاصله اجتماعی ممکن خواهد بود.

برگزاری مراسم محرم امسال را می‌توان بزرگ‌ترین آزمون عاشقان حسینی دانست که باید در آن نشان دهند این مراسم همان‌طور که مملو از عشق، ارادت، عواطف، احساسات و دلدادگی است، مظهری تمام عیار از عقلانیت، نظم و تدبیر حسینی است. حافظان سلامت عزاداران حسینی امسال، هیئت‌داران و دوستداران اباعبدالله‌(ع) هستند. همان‌ها که در طول این سال‌ها پرچم عزای حسینی را برافراشته نگه داشته‌اند.

در این میان دو بال از جریان اسلام آمریکایی در تلاش هستند تا چهره عزای حسینی را تخریب کنند. یک جریان، جریان سکولار و مخالف شریعت علوی است که دنبال تعطیل کردن مجالس عزای حسینی هستند و با شگردهای رسانه‌ای در مقام تردیدافکنی و ایجاد نگرانی و ناامنی برای افکار عمومی هستند، تا یا این مراسمات را به تعطیلی بکشانند یا موجب کسادی و حضور کمرنگ مردم در آن شوند. اغلب این افراد، البته هیچ‌گاه در چنین مراسماتی شرکت نمی‌کنند و انسی با عزاداران حسینی ندارند، اما امروز نظریه‌پرداز این برنامه شده‌اند و در تلاش هستند دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا را در اتخاذ تصمیم، سست و مستأصل کنند. از سویی دیگر، جریان‌های انحرافی قرار دارند که متوهمانه دنبال وهن چهره عزاداری حسینی و مکتب تشیع هستند؛ همان‌ها که تا دیروز با قمه‌زنی و اشعار شرک‌آلود و... ابزار دست رسانه‌های بیگانه بودند، امروز با افراطی‌گری بر رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی، هم عناد خود را با حکومت نشان داده‌اند و هم چهره‌ای احمقانه از دینداری ارائه می‌دهند که با استقبال شبکه‌های ماهواره‌ای غربی مواجه خواهد شد؛ جریانی ارتجاعی که از آن با عنوان تشیع انگلیسی یاد می‌شود.

رفتار حکیمانه و با تدبیر متولیان امر و خادمان دستگاه عزاداری حسینی، موجب خواهد شد تلاش بدخواهان برای ایجاد دوگانه باطلی که یکی بر ضرورت تأمین معنویت جامعه و برگزاری تجمعات و عزاداری‌ها و دیگر بر ضرورت حفظ سلامت جامعه و تعطیلی تجمعات و عزاداری‌ها تأکید می‌کند، ناکام بماند و عزاداری محرم امسال به یکی از ماندگارترین عزاداری‌های حسینی در طول دهه‌های اخیر تبدیل شود و حاصل آن ارتقا معنویت و ایمان انقلابی جامعه و وحدت و همدلی ملت شود و با دعای مؤمنانه و عنایت حسینی این بیماری منحوس از جمع عالمیان رخت بر بندد.

۱۳۹۹/۶/۱

اخبار مرتبط
نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...