نسخه چاپی

كارشناس طرح صیانت ازحقوق كاربران فضای مجازی:

طرح صیانت از فضای مجازی محدودكننده نیست

عکس خبري -طرح صيانت از فضاي مجازي محدودکننده نيست

در این طرح پس‌ازاینكه پیام‌رسان جایگزین به حد مطلوب و مناسب رسید، میزان پهنای باند سرویس خارجی ثابت نگه‌داشته می‌شود و دیگر اجازه افزایش پهنای باند به آن داده نمی‌شود؛ بنابراین در این طرح فیلترینگ و محدودسازی اتفاق نمی‌افتد؛ بلكه امكان رشد و آپگیریت از پیام‌رسان سلب می‌شود.

طرح صیانت از فضای مجازی این روزها باعث نگرانی کاربران این فضا شده است؛ عباس طاهری پژوهشگر فضای سایبری و از کارشناسان این طرح به مهم‌ترین دغدغه‌های مطرح‌شده در این روزها پاسخ داد:


سوءتفاهم‌ها از کجا شروع شد!

نسخه‌ای که توسط یکی از خبرگزاری‌ها از طرح منتشر شد، نسخه نهایی نیست، نسخه 29 تیرماه از سوی مرکز پژوهش‌ها به مجلس رفت و گلایه‌ای که وجود دارد این است که اصل طرح ارائه‌شده از سوی مرکز پژوهش‌ها در رسانه‌ها منتشرنشده است.



شفاف و بدون فیلتر

در طرح بیان‌شده که خدمات پایه کاربردی در خارجی باید از کمیسیون عالی تنظیم مقررات اخذ مجوز نمایند و یا دفتر رسمی ثبت کنند که کمیسیون باید ضوابط آن را بررسی کند در غیر این صورت دو اتفاق می افتد بر این اساس دولت موظف می‌شود طی چندین ماه جایگزین مناسب ایجاد کند؛ ایجاد جایگزین در عرضه خدمت، سرعت و تعداد کاربر قابلیت رقابت با نمونه خارجی را داشته باشد و علاوه بر آن فاکتورهای دیگری نیز نیاز است در این شرایط دولت وظیفه دارد پلتفرم داخلی و یا حتی خارجی با این ویژگی‌ها که به حقوق کاربر احترام بگذارد ایجاد کند یعنی ممکن است پلتفرم‌های سایر کشورها اعم از هند، چین، روسیه و فرانسه با قید پذیرش حقوق کاربر ایرانی نظیر صیانت از کودکان و خانواده و حذف محتوای مستهجن و... در ایران فعالیت کنند. حاکمیت بخشی از خدمات خود را از طریق این پلتفرم‌ها ارائه می‌کند به‌طور مثال خدمت دولت الکترونیک به یکی از این نرم‌افزارها به همراه ابزار پرداخت ارائه می‌شود. در حال حاضر ما در اینستاگرام با مشکل پرداخت مالی مواجه هستیم اگر ما در این شرایط ابزار مشابه داخلی یا خارجی که قوانین ما را بپذیرد داشته باشیم، بانک مرکزی نسبت به ارائه ابزار پرداخت به پلتفرم مذکور اقدام می‌کند و مردم می‌توانند در فضای امن به ارائه و دریافت کالا و خدمت بپردازند.



افزایش پهنای باند با حفظ حقوق کاربر

در این طرح پس‌ازاینکه پیام‌رسان جایگزین به حد مطلوب و مناسب رسید، میزان پهنای باند سرویس خارجی ثابت نگه‌داشته می‌شود و دیگر اجازه افزایش پهنای باند به آن داده نمی‌شود؛ بنابراین در این طرح فیلترینگ و محدودسازی اتفاق نمی‌افتد؛ بلکه امکان رشد و آپگیریت از پیام‌رسان سلب می‌شود. آنچه در قانون آمده این است اما آنچه در اخبار آمده برخلاف این موضوع است و طرح فیلترینگ و از بین بردن کسب‌وکارها را به مردم القا می‌کند.



یک طرح کارشناسی شده

برای نگارش این طرح حدود دو هزار ساعت کار کارشناسی شده در سطح اساتید دانشگاه و متخصصین حوزه فضای مجازی صورت گرفته و ابعاد مختلف موضوع از مردادماه 99 بررسی و نگارش شده و حرف‌ها و حدیث‌های پیش‌آمده که از سوی برخی از رسانه‌ها و افراد به آن دامن زده و موجب نگرانی مردم شده است، دور از انصاف است.



بازار پرسود ایران؛ احتمال رفع فیلتر تلگرام، فیس‌بوک‌ و‌توییتر


ما در زمینه نرم ابزارها و سخت ابزارها خارجی دارای دو تجربه هستیم، ما با تلگرام مدتی مذاکره کردیم و مدتی هم نماینده تلگرام در داخل کشور بود اما به دلیل آنکه ضمانت اجرای مناسبی از سوی این نرم ابزار ارائه نشد تلگرام ما را رها کرد و دستمان را در پوست گردو گذاشت؛ بنابراین می‌توان با پلتفرم‌های خارجی مذاکره کرد و به آن‌ها نمایندگی داد، ما از پاکستان، هند، اندونزی، مالزی و بوتان کمتر نیستیم که تلگرام در آن‌ها نمایندگی دارد. کسب‌وکار پلتفرم‌های خارجی به داشتن کاربر است و به همین علت آن‌ها بازار پرسود کشورها را ترک نمی‌کنند. ما می‌دانیم ایرانی‌ها بالاترین مصرف‌کننده تلگرام و چهارمین مصرف‌کننده اینستاگرام هستند، این شرکت‌ها از این بازار چشم‌پوشی نمی‌کنند. ضمن اینکه تاکنون ما برای رفع فیلتر بعضی پیام‌رسان‌ها مانند توییتر و فیس‌بوک منع قانونی داشتیم اگر آن‌ها بیایند و قوانین ما را بپذیرند رفع فیلتر می‌شوند و مشوق‌های زیادی در این قانون برای آن‌ها وجود دارد.


فیلترینگ بی‌معناست

ما می‌دانیم که فیلتر کردن گوگل و اینستاگرام عقلا امکان‌پذیر نیست؛ زیرا جایگزینی برای آن‌ها نداریم و فاصله زیادی بین پیام‌رسان‌های داخلی و خارجی وجود دارد، در حال حاضر طرح فیلترینگ یک بازی رسانه‌ای است. قوانین ما در زمینه جرائم رایانه‌ای و مصادیق مجرمانه و جرم انگاری این مقوله شفاف است ما درخواست کردیم کمیسیون عالی یک سری ضوابط را طی سه ماه تدوین و اعلام کند این طرح یک‌روزه اجرایی نمی‌شود و بعد از تدوین ضوابط شرکت‌ها آن را رؤیت کرده و با آن‌ها تفاهم‌نامه امضاء می‌کنیم.



امنیت کسب‌وکارهای اینترنتی


طرح صیانت از فضای مجازی هیچ ارتباطی با فضای خدمات و کاربران ندارد و کاملاً در حوزه زیرساختی است، برخی ادعا می‌کنند این طرح در پی محدودسازی و از بین بردن کسب‌وکارهای اینترنتی است درصورتی‌که طرح به این موارد کاری ندارد و در حوزه زیرساخت‌ها متمرکز است، این طرح حتی در پی کنترل اغتشاش و آشوب‌ها در بستر فضای مجازی نیست این مورد وظیفه نهادهای امنیتی است اما به دلیل حضور نماینده این پلتفرم‌ها در داخل می‌توان نمایندگان آن‌ها را بر اساس بندهایی از طرح ملزم به رعایت حقوق کاربر و حذف دروغ‌ها و فیک‌نیوزها کرد. این مسئله در تمام دنیا مرسوم است، در آمریکا توییتر و فیس‌بوک ملزم به عدم زیر سؤال بردن انتخابات آمریکا هستند و بر همین اساس آن‌ها حساب کاربری ترامپ را مسدود کردند.

حاجی دلیگانی گفت که مجلس گوش شنوا دارد و بناست این طرح به نفع مردم به تصویب برسد.

۱۴۰۰/۵/۲۱

نظرات کاربران
نام :
پست الکترونیک:
نظر شما:
کد امنیتی:
 

آخرین اخبار...