کلید واژه «حقوق شهروندی» مدتی است در فضای رسانهای و مجازی به صورت گستردهای مورد استفاده قرار گرفته است. گویا این واژه مد شده و خیلیها علاقه دارند به صورت مکرر به اصطلاح از «حقوق شهروندی» بگویند، در مقام تفسیر و تحلیل بنشینند و با ژست انتقادی، دولت و سایر نهادها را به این مطالبه فرا بخوانند.
اشکالی هم وجود ندارد اگر کارشناسان، صاحبنظران و حقوقدانان متعهد و اهل فن پیرامون حقوق شهروندی دیدگاهها و نظرات شان را مطرح نموده و از ابعاد مختلف این موضوع را مورد واکاوی قرار دهند.
اما نکتهای که محور اصلی این یادداشت است رونمایی از تلاشهای خزنده و تکاپوی جهتدار یک طیف و جریانی است که میخواهد به بهانه حقوق شهروندی، اغراض و اهداف نامشروع خود را پیگیری کند.
به عبارت روشنتر؛ حقوق شهروندی دستمایهای شده تا این طیف مسئلهدار، در قالب یک پروژه و با سناریوهای مختلف، موضوع اصلی را منحرف کرده و جعلیات و اسرائیلیاتی به نام حقوق شهروندی در فضای رسانهای و مجازی پمپاژ نماید.
سوالی که به میان میآید این است که این طیف و جریان با چه روشهایی خواسته نامشروع خود را دنبال میکند؟
منظور و هدف اصلی این جریان از حقوق شهروندی چیست؟
مدعیان حقوق شهروندی چه خوابهایی دیده و چه نقاطی را نشانه رفتهاند؟
قبل از واکاوی درباره پاسخ این سوالات و آنالیز رفتارشناسی مدعیان حقوق شهروندی دو نکته قابل اعتناست؛ اول اینکه موضوع این یادداشت شامل طرف خارجی و جبهه معاندان و بدخواهان ملت ایران نمیشود.
ناگفته پیداست هجمه حقوق شهروندی از سوی دشمنان نشاندار جمهوری اسلامی در ذیل همان مقوله «حقوق بشر» میگنجد! که برای همگان شناخته شده است.
حریف تلاش میکند از حقوق بشر و یا حقوق شهروندی به عنوان ابزار فشار و تهدیدی علیه جمهوری اسلامی استفاده کند. این زاویه از موضوع در جای خود و مستقلا قابل بحث است که در این نوشته جای پرداختن به آن نیست.
دوم اینکه جماعتی در میانه بحث حقوق شهروندی نه در پازل دشمن هستند و نه در پروژهای قرار گرفتهاند- که در ادامه توضیح داده میشود- که درصدد است معنای حقوق شهروندی را تحریف و سناریوهای پشت پرده را اجرایی و عملیاتی کنند.
این جماعت البته مورد استفاده رسانهای و عملیاتهای روانی دشمن و اپوزیسیون خارجنشین قرار گرفته است. جماعت مورد اشاره کسانی هستند که نگاه کاسبکارانه به موضوع حقوق شهروندی دارند و به اصطلاح دکان زدهاند تا بیشتر خودشان را مطرح نموده و علیرغم ژست آکادمیک یا در پوشش «وکیل دادگستری»، «استاد دانشگاه»، «حقوقدان» و...- با عرض پوزش- به دنبال «نام» یا «نان» هستند که طبیعی است بیرون از محور اصلی این یادداشت هستند و ارزش پرداختن ندارد اما پیرامون تحرکات زیرپوستی و تلاشهای خزیده و خزنده طیف و جریانی که «حقوق شهروندی» را کاتالیزوری برای اغراض سیاسی نامشروع خود قرار داده گفتنیهایی هست؛
1- بخشی از افراد این طیف که در داخل مدعی حقوق شهروندی شدهاند و از حقوق مردم دم میزنند عمدتا سابقه فتنه آمریکایی- صهیونیستی را در کارنامه خود دارند.
بنابراین جای کمترین تردیدی وجود ندارد که این جماعت صلاحیت اظهارنظر درباره حقوق شهروندی و تعیین تکلیف برای دولت و سایر نهادها را ندارند.
آنها پیش از هر چیزی باید پاسخگوی جرم بزرگ و نابخشودنی فتنه آمریکایی - اسرائیلی سال 88 باشند. عجیب نیست فتنهگرانی که خود حقوق مردم را نادیده گرفتند و شیرینی انتخابات 40 میلیونی را در کام آحاد ملت تلخ کردهاند؛ اکنون حامی حقوق شهروندان و مردم شدهاند؟!
صحنه تاملبرانگیزی است از یکسو؛ به بهانه واهی تقلب در انتخابات، اردوکشی خیابانی کردند، کشور را به حاشیه بردند، خسارت جبرانناپذیری به بیتالمال و اموال خصوصی مردم در آشوبها و اغتشاشات زدند و از همه مهمتر - به تعبیر رهبر بصیر انقلاب- گناه بزرگ امیدوار کردن دشمن را مرتکب شدند و از سوی دیگر؛ مدعی دولت و نظام و نهادها میشوند که چرا حقوق شهروندی آنچنان که آنها نشانه رفتهاند پیاده نشده است.
بنابراین رصد آشکار سابقه قبلی و رفتار بعدی و کنونی آنها نشان میدهد به دنبال تطهیر و سفید کردن خود از خیانتها و جنایتهایی هستند که در سال 88 مرتکب شدند و گویا حقوق نداشته شهروندان فتنهگر را مطالبه میکنند!
در این میان عدهای هم میخواهند از آب گلآلود ماهی مقصود خود را بگیرند و گستاخانه به بهانه حقوق شهروندی، فرقههای ضاله و افراد وابسته به تشکیلات بیگانه و سرویسهای اطلاعاتی غربی و صهیونیستی را در قالب عنوان شریف «شهروندان» جا زده و از حقوق فلان گروه و بهمان فرقه دم میزنند!
2- بخش دیگری از طیف یاد شده تلاش میکند با «آنچه که بازگشت به جامعه مدنی و عرصه اجتماعی» میخوانند معنای خاصی از حقوق شهروندی را در حوزههای حقوقی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بسترسازی نمایند.
گفتنی است؛ در این راه تلاش میکنند تا تحت پیشنهادهایی پرطمطراق و با ظاهری شیک، موضوع را به اصطلاح جلو ببرند.
از همین روی، برخی تشکیل «معاونت حقوق شهروندی» از سوی دولت یا تدوین «منشور حقوق شهروندی» را در این چنبره پیشنهاد و پیگیری میکنند.
در همین جا این نکته نیز گفتنی است که برخی لایحه جرم سیاسی را در ارتباط با همان پروژه حقوق شهروندی دنبال مینمایند.
این در حالی است که میکوشند خلاف قوانین موضوعه کشور و مواد متعدد قانون مجازات اسلامی، جرایم امنیتی را تحتالشعاع قرار دهند اما در رونمایی از تلاش این جماعت برای آنچه که از حقوق شهروندی دنبال میکنند باید گفت؛ گفتار و رفتار این مدعیان حقوق شهروندی در داخل که در سطح وسیعی در رسانههای وابسته به آنها بازتاب پیدا میکند به وضوح نشان میدهد آنها حقوق شهروندی را در سه عرصه در دستور کار دارند و میکوشند معنای انحرافی از آن را برای تحقق فتنهای بزرگ اجرایی کنند.
از مسابقه این مدعیان حقوق شهروندی و اعلام مواضع آنها میتوان به اهداف پشت پرده تا حدودی دست یافت.
شواهد و قرائن موجود حاکی از آن است که مراد و معنای- بخوانید آرزو- آنها از حقوق شهروندی 3 چیز و در 3 ساحت مختلف است؛ الف: رادیکالیسم در عرصه سیاسی ب: سکولاریسم در عرصه حقوقی- اجتماعی پ: لیبرالیسم در عرصه فرهنگی
یعنی به بهانه حقوق شهروندی میخواهند فتنهانگیزیها و حرکات افراطی و ساختارشکن را که هم در سابقه آنهاست و هم در آینده به دنبال آن هستند مباح نمایند.
همچنین به بهانه حقوق شهروندی مقررات و قواعد و آموزههای اسلامی را که در قوانین کشور آمده است کمرنگ کنند. و بالاخره بسیاری از ناهنجاریهای فرهنگی و اجتماعی را شیوع بدهند و اگر نهادی طبق وظیفه قانونی خواست واکنش نشان بدهد ندای حقوق شهروندی سر بدهند!
3- حقوق شهروندی در معنای حقیقی و اصلی آن که بهترین نمونه و جایگاه آن در قانون اساسی دیده شده و در فصل «حقوق ملت» مورد تاکید قرار گرفته است نباید مورد خدشه و سوءاستفاده فرصتطلبان و مدعیان دروغین حقوق شهروندی قرار بگیرد. علاوه بر قانون اساسی در دیگر قوانین موضوعه کشور و از جمله «قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی» مصوب سال 83 بر حقوق بحق مردم و شهروندان تاکید و تصریح شده و این محورها و شاخصها باید مبنای حقوق شهروندی باشد.
تمامی قوا و نهادها در اجرای وظیفه قانونیشان علاوه بر اهتمام برای حفظ و تامین حقوق شهروندی و حقوقالناس باید از این مفاهیم ارزشی صیانت و پاسداری نمایند و اجازه جولان دادن به مدعیان و کاسبکاران و فتنهگران ندهند چرا که منظور آنها از شهروندان خودشان هستند که دستشان به خیانت و جنایت آغشته است و نه مردم شریف این مرزوبوم مقدس.
کیهان
حقوق كدام شهروندان ؟
حسامالدین برومند
۱۳۹۲/۶/۲۸