مبلغ و جزئیات نذرمان را می توانیم تغییر بدهیم یا نه؟

اگر صیغه نذر را نخوانده اید –كه در بیشتر موارد كسی صیغه نذر را نمی داند كه بخواند!- اصلاً نذر شما واجب نیست بلكه مستحب است. لذا می توانید مبلغش را كم و زیاد كنید.

به گزارش تراز یکی از مسائل مورد ابتلا در این ایام بحث نذر و نذورات است. تقریباً همه مردم به نوعی در ایام محرم و صفر با این واژه درگیر هستند و دانستن احکام آن هم به هم دلیل بسیار مهم است. در این بین چند نکته اساسی وجود دارد که اغلب افراد اطلاع درستی از آن ندارند و بسیار مورد سوال واقع می شود. شاید به جرات بگویم مسائل مرتبط با نذر جزو بیشترین سوالات شرعی ای است که از سوی مردم مطرح می شود. لذا در چند بخش به موارد با اهمیت در خصوص نذز اشاره می نماییم.
اولین و مهمترین که بیشترین سوال در این رابطه هم به شمار می رود این است که مثلاً فلان مبلغ یا این مقدار برنج و گوشت برای هیات محله مان نذر کرده ام آیا می توانم نذرم را تغییر بدهم، کم کنم، زیاد کنم، به هیات دیگری بدهم و...؟
پاسخ این سوال هم بله است هم نه! اگر صیغه نذر را هنگام نذر کردن خوانده باشید حق تغییر کوچکترین جزئیات نذر را هم ندارید مثلاً اگر مرغ نذر دارین نمی گوشت بدهید، برنج هندی نذر دارید نمی توانید ایرانی بدهید، نباید به هیات دیگری بدهید و موارد دیگر.
اما اگر صیغه نذر را نخوانده اید –که در بیشتر موارد کسی صیغه نذر را نمی داند که بخواند!- اصلاً نذر شما واجب نیست بلکه مستحب است. لذا می توانید مبلغش را کم و زیاد کنید، هیاتش را عوض نمایید و حتی می توانید در صورتی که مشکل دارید یا به هر دلیلی تمایل ندارید دیگر آن نذر را ندهید و هیچ اشکالی هم ندارد و گناهی بر گردن شما نمی نویسند.
* اما ممکن است بپرسید صیغه نذر دیگر چه صیغه ایست!؟ صیغه نذر شرعی عبارت است از این که بگوید: «لله عَلَیَّ کذا و کذا» و به جای آن نذر خود را بیان کند.
** البته لازم نیست که صیغه نذر به عربی خوانده شود بلکه به هر زبانی خوانده شود کافی است. برای مثال معنای آن به فارسی می شود: «از برای خدا به گردن من باشد که این عمل را انجام بدهم این کار را...» و آن کاری را که قصد کرده انجام بدهد را به زبان جاری کند.
*** نکته آخر باید اینکه به زبان گفته شود. پس اگر کسی در دل نیت بکند ولی صیغه آن را به زبان جاری نکند آن نذر واجب نیست .

۱۳۹۳/۸/۶

اخبار مرتبط