نقش روسیه در بازی مذاكرات هسته ای

روسیه در بازی نهایی گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران می‌تواند مؤثر باشد

گروه ترجمه - پایگاه اینترنتی اکونومیست 15 نوامبر 2014 (۲۴ آبان) در مقاله‌ای به گفت‌وگوهای ایران و گروه 1+5 پرداخت و نوشت: روسیه در بازی نهایی گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران می‌تواند مؤثر باشد. آیا این کشور به توافق کمک می‌کند یا در برابر آن مانع‌آفرینی می‌کند؟ مذاکره‌کنندگان گروه 1+5 و ایران این هفته در وین برای برداشتن گام نهایی به منظور مهار برنامه هسته‌ای ایران پیش از ضرب‌الاجل 24 نوامبر حاضر می‌شوند. تحولات چند روز گذشته نشان می‌دهد که امکان تحولی تاریخی وجود دارد. هفته گذشته در عمان نشانه‌هایی از پیشرفت در گفت‌وگوها و چانه‌زنی‌های هسته‌ای میان ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا وجود داشت؛ اما خبر توافق ایران و روسیه در 11 نوامبر به‌منظور ساخت چهار رآکتور جدید در بوشهر و چهار پایگاه دیگر، نشان‌دهنده میزان سود دو طرف است. ایران، برنامه هسته‌ای غیرنظامی را حفظ می‌کند و روسیه، نفوذ و پول به دست می‌آورد. غرب نیز تضمین به دست می‌آورد که ایران نمی‌تواند به ساخت تسلیحات هسته‌ای نزدیک شود.

در ادامه مقاله آمده است: جزئیات توافق ایران با روس‌اتم همچنان مبهم و در عین حال حیاتی است. از یک سو، این توافق می‌تواند به‌نوعی پیش‌داوری در مورد نتیجه گفت‌وگوها باشد؛ اما تفسیر مثبت این است که می‌تواند مصالحه در مورد مسئله محوری مربوط به تعداد سانتریفیوژهای ایران را تسهیل کند. توافق با روس‌اتم به این معناست که ایران تمایل دارد تقریباً تمام ذخایر اورانیوم با غنای کم خود را برای تبدیل به میله‌های سوخت به روسیه بفرستد و سپس احتمالاً می‌تواند بیشتر سانتریفیوژهای عملیاتی خود را در عین پایبندی به هدف غرب (افزایش زمان توانایی گریز هسته‌ای ایران به حدود یک سال) حفظ کند. به این دلیل که میله‌های سوخت را نمی‌توان به‌آسانی به مواد ساخت بمب هسته‌ای تبدیل کرد. دیدار آقای کری با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در حاشیه نشست همکاری اقتصادی آسیا- اقیانوسیه نیز در راستای کسب تأییدیه روسیه در مورد انتقال ذخایر غنی‌‌شده ایران به این کشور بود.

در پایان مقاله آمده است: اما پیشرفت احتمالی در مورد تعداد سانتریفیوژها نتوانسته اختلاف‌ها در مورد نحوه کاهش تحریم‌ها پس از توافق را رفع کند. ایرانی‌ها خواهان لغو سریع تحریم‌های شورای امنیت هستند که عملاً نماد انزوای ایران به‌شمار می‌روند. آمریکا و اروپا در نظر دارند این تحریم‌ها در آخرین مرحله لغو شوند؛ زیرا معتقدند که در صورت فریبکاری ایران در آینده، تحمیل مجدد آن‌ها دشوارتر خواهد شد و قطعاً مستلزم رأی جدید در سازمان ملل است که روسیه توانایی وتوی آن را نیز دارد؛ اما تحریم‌های دوباره آمریکا و اروپا علیه ایران را آسان‌تر می‌توان اعمال کرد. همچنین ایرانی‌ها نگرانند پیروزی جمهوری‌خواهان در انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا، توانایی اوباما در تحقق واقعی توافق‌نامه را کاهش دهد. لیندسی گراهام که انتظار می‌رود موقعیت کلیدی در سنا خواهد داشت، 8 نوامبر به گروه طرفدار اسرائیل[رژیم صهیونیستی] گفت که در برابر هرگونه توافقی که «توافق بد» به نظر برسد، خواهد ایستاد.

 تحلیل‌: لحن کلی یادداشت، فوق بیانگر آن است که نویسنده به اطلاعات پشت‌پرده دسترسی دارد و روند گفت‌وگوها به سمت توافق تا پیش از سوم آذر پیش می‌رود؛ اگر چنین باشد که احتمال آن کم نیست، طرف ایرانی باید به دو مسئله توجه ویژه داشته باشد و در کوران فضای رسانه‌ای و فشارهای سنگین گفت‌وگوها، لحظه‌ای از آن غفلت نکند؛ این دو مسئله عبارتند از: خطوط قرمز ایران و رفع تحریم‌ها در حداقل زمان که باید همپا و همزمان با انجام تعهدات ایران باشد. اگر توافقی غیر از این، صورت گیرد، منافع اصلی ایران تأمین نشده است.

۱۳۹۳/۸/۲۴

اخبار مرتبط