ارتباط محرمانگی متن مذاكرات و سورپریز دولت برای روز فناوری فضائی

عکس خبري -ارتباط محرمانگي متن مذاکرات و سورپريز دولت براي روز فناوري فضائي

پس از جدایی آرمان دولت یازدهم از سانتریفیوژ ، اكنون نوبت جدائی آرمانها از فناوری فضائی است كه نوید جدایی دیگر مظاهر پیشرفت علمی از آرمانها را در آینده نزدیك می دهد.

محمود لیایی اگرچه 44 سال دارد اما کارنامه اش بیش از سن او به نظر می رسد. کارنامه درخشانی از حضور در 2 سال پایانی دفاع مقدس تا حضور در خط مقدم نبرد علمی. ریاست مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات، دبیری ستاد حمایت از تولیدات بومی فاوا، مشاوره به وزیر ارتباطات در امور صنعت بخشی از دوران سرداری او در این نبرد جدید بوده است. آنچه در ادامه می آید؛ دلنوشته اوست در روزهایی که شاهد باز کردن مهره هایی است که به بهای ریختن خون شهیدانی همچون تهرانی مقدم و ... بسته شده است.

***

 پس از جدایی آرمان دولت یازدهم از سانتریفیوژ ، اکنون نوبت جدائی آرمانها از فناوری فضائی است. به نظر می‌رسد اگر همین روند در مذاکرات هسته ای و رویکرد دولت تدبیر و امید ادامه یابد باید بزودی شاهد موارد زیر هم باشیم و اصلاً تعجبی هم نکرد.
- آرمان ما به سلولهای بنیادی وصل نیست ← انحلال پژوهشگاه رویان و الحاق به معاون امور تولیدات دامی کشاورزی
- جز در پخت آبگوشت بزباش و قورمه سبزی در هیچ صنعتی برتری نداریم ← تشکیل معاونت صنایع تبدیلی در وزارت صنعت معدن و تجارت
- افتدار ما به افزایش برد موشک نیست ← تشکیل معاونت موشکی در وزارت کشاورزی
و اینها همه از این حکایت می‌کند که برخی دولتمردان ما به این امر قائلند که اقتدار و آرمان کشور وابسته پیشرفت تکنولوژیک در فناوری هسته ای، سایبری فضائی،....... پژوهشی وصنعتی نیست و پیشرفت فقط امتیاز دادن در چانه زنی و مذاکرات است که همانا درس کربلا تعامل و مذاکره بود.
این نوشتار بنا دارد به موضوع انشقاق فعالیتهای فضائی در دولت یازدهم اشاره کند و چرائی رابطه آن با نتایج مذاکرات را کنکاش نماید.
بنظر می‌رسد این دولت همان بلائی که سر شورایعالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی آورد قرار است با تشکیل مرکز ملی فضائی سر شورای عالی فضائی بیاورد تامل در حکم صادره ریاست محترم جمهور برای سورنا ستاری با استناد یه اصل 124 قانون اساسی این را در ذهن مترتب می‌نماید که بهترین راه فشل کردن مجموعه ای که پس از سالها خون دل خوردن فرزندان این مرزو بوم تازه در حال قوام گرفتن بود را با شمشیر قانون و با بهانه کوچک نمودن ساختار و چابک سازی چند تکه نمایند تا صدای کسی هم در نیاید.
تدبیر دولت با اقدام به 4 شقه نمودن فعالیتهای فضائی در آستانه 14 بهمن روز فناوری فضائی ایران همگان را متعجب و این نکته را به ذهن متبادر مینماید که مخفی نمودن متن مذاکرات از مردم شاید یک دلیلش امتیازاتی است که قرار است به کدخدا داد امتیازاتی نظیر جدایی آرمانها از صنایع هسته ای موشکی و فضایی و...... و بالتبع فشل نمودن این صنایع تا جایی که دیگر اسراییل احساس امنیت نماید.
1- سازمان فضائی ایران که در مهر 1389 در دولت دهم از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات منتزع شده بود دوباره به آغوش این وزارت برگشت و رویای محمود واعظی وزیر دولت یازدهم این وزارتخانه که در بررسی صلاحیت خود به هنگام رای اعتماد در مجلس ، این آرزو را به زبان آورده بود محقق گردید. و یک دل مشغولی دیگر برای وزیر عملاً بیکار این وزارتخانه که به غیر از بحث فیلترینگ و اضافه نمودن پهنای باند اینترنت آمریکایی و درگیری با اپراتورهای ارتباطی، گوشه چشمی هم به سیاست خارجی داشت اضافه نمود.
صاحب نظران این حوزه معتقدند رشد تصاعدی پروژه های فضائی ایران عمدتا پس از انتزاع سازمان فضائی از وزارت ارتباطات که پروسه ای چند ساله را طی نمود اتفاق افتاده است حال چه شده است که در دولت تدبیر و امید، این پروسه قرار است طی چند سال عقبگرد نموده و باز بجای اول خود برگردد خود حکایت دیگری دارد.
2- پژوهشکده تحقیقات فضائی ایران از این سازمان منتزع و قرار است به عنوان یکی از پژوهشکده های مرکز تحقیقات مخابرات ایران که تکلیف قانونی خودش هم هنوز معلوم نیست که منحل شده است یا خیر و وابسته به وزارت ارتباطات است ملحق گردد.
3- پژوهشگاه فضائی ایران منحل و اجزای آن شامل پژوهشگاه هوا و فضا به وزارت علوم و پژوهشکده مهندسی نیز به جهاد دانشگاهی سپرده می‌شود.
4- شورای عالی فضائی کشور که در سال 82 و در دولت هشتم تشکیل شده و ریاست آن با شخص رئیس جمهور بود با تمامی اختیارات اعم از مسئولیت اداره جلسات و تائید مصوبات و هماهنگی، سیاست گذاری و برنامه ریزی به سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور تفویض گردید و عملاً ریاست محترم جمهور وقت خود را در فناوری فضائی که از اولویت پائینی در دولت یازدهم برخوردار است صرف نمی نمایید و به مسائل مهمتر می پردازد.
هر چند نمی توان این نکته را کتمان نمود که اختلافات وزارت دفاع و سازمان فضائی در بحث پرتاب گر و ماهواره کماکان لا ینحل باقی مانده ولی حرف شنوی چند وزیر مسن کابینه از یک معاون جوان رئیس جمهور که دغدغه های بسیار دیگری غیر از فناوری فضائی دارد از عجایب دولت تدبیر و امید است.
اگراز این موضوع که رییس جمهور محترم در مهر92 تصریح به یکپارچگی سازمان فضایی نموده بود بگذریم ولی اینکه چطور می توان جواب دانشمندان فضایی ایران و دانشگاهیانی که هر کدام در انتظار پرتاب ماهواره ای با نام دانشگاه خودشان بودند و راهکارهای تجاری سازی این صنعت مادر را تدارک می دیدند را بدهیم خدا عالم است .
ازین پس فرار مغزها پس از حوزه های سایبری و هسته ای را بایستی در حوزه فضایی نیز شاهد باشیم که این نگرانی فعلا با برزیل شروع شده است.

۱۳۹۳/۱۰/۳۰

اخبار مرتبط