بررسی میزان هدر رفت آب در شبكه‌های توزیع آب شهری

مركز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی میزان هدر رفت آب در شبكه‌های توزیع آب شهری را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش نما به نقل از تسنیم، دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرد که در حال حاضر وجود مقادیر زیاد آب به حساب نیامده در شبکه‌های توزیع آب شهری یکی از معضلات این بخش به شمار می‌رود.

آب به حساب نیامده دارای مؤلفه‌های زیادی است که در یک تقسیم کلی به آب به حساب نیامده فیزیکی و آب به حساب نیامده غیرفیزیکی تقسیم می‌شود.

آب به حساب نیامده فیزیکی یا تلفات واقعی ناشی از نشت و فرار فیزیکی آب از شبکه توزیع است، ولی آب به حساب نیامده غیرفیزیکی یا تلفات ظاهری به دلیل خطای انسانی، ابزار اندازه‌گیری یا خطای مدیریت و راهبری سامانه اتفاق می‌افتد.

وضعیت آب به حساب نیامده در یک شبکه توزیع را می‌توان توسط شاخص‌های آب به حساب نیامده بررسی و توسط این شاخص‌ها شبکه‌های توزیع مختلف را با هم مقایسه کرد.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که در حال حاضر متوسط درصد آب به حساب نیامده در کشور برابر با ۲۵ درصد است که ۱۳/۴ درصد آن مربوط به تلفات واقعی و ۱۱/۶ درصد آن نیز مربوط به تلفات ظاهری است.

همچنین به طور متوسط در کشور میزان دبی آب به حساب نیامده به ازای هر مشترک برابر با ۱۱ لیتر در ساعت بر مشترک و همچنین میزان دبی آب به حساب نیامده به ازای واحد طول خط اصلی برابر با ۱۱۳۶ لیتر در ساعت بر کیلومتر است که همگی حاکی از بالابودن آن است.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که در کشور شرکت‌های آب و فاضلاب خوزستان، تهران، البرز و اهواز دارای بدترین وضعیت و شرکت‌های آب و فاضلاب یزد و آذربایجان‌شرقی به طور نسبی دارای بهترین وضعیت از منظر تلفات آب به حساب نیامده‌اند.

با توجه به کمبود آب در کشور و وقوع خشکسالی‌های اخیر لزوم کاهش آب به حساب نیامده در کشور به شدت احساس می‌شود.

۱۳۹۳/۱۱/۴

اخبار مرتبط