علي لاريجاني، با اشاره به بيانات اخير مقام معظم رهبري در خصوص زنده بودن مجلس، گفت: در طول تاريخ هرگاه مجلس ساكت و صامت بوده بلايي بر سر كشور آمده اما هر جا مجلس زنده بود و تصميمات محققانه و از سر حكمت گرفته شده، راهگشا بوده است.
به گزارش ايسنا، رييس مجلس شوراي اسلامي در اولين ديدار خود با مديران و كاركنان مجلس در كسوت رياست مجلس نهم، خاطر نشان كرد: در ابتداي مشروطه وضع كشور مستقر نبود و علاوه بر استبداد داخلي، جنگ جهاني نيز آغاز شده بود اما مجالس اول تا ششم نسبتا آزاد بودند و حضور شخصيتهايي مثل شهيد مدرس و برخي ديگر از رجال سياسي و ديني مجلس را زنده ميكرد.
وي با اشاره به كم خاصيت بودن مجلس در دوره رضاخان و همچنين محمدرضا پهلوي، يادآور شد: به قول خودشان مجلس، در آن زمان حالت فعل بود و بسياري قراردادهاي ننگين در اين همين دورهها تصويب شد.
لاريجاني ادامه داد: زنده بودن مجلس اولا به آزاد بودن نمايندگان و ديگري به داشتن مجال براي بروز فكر حكيمانه مربوط است البته اين امر بايد آراسته به ادب پارلمان باشد. گاهي در برخي پارلمانهاي دنيا ميبينيم كه افراد با مشت و لگد به جان هم ميافتند در آنجا ادب پارلماني سقوط كرده است. قطعا با توجه به اينكه نمايندگان برگزيدگان ملت هستند بايد فضاي حكيمانه بر بحثها حاكم شود. اين امر لوازمي دارد از جمله اينكه بعد كارشناسي قوي باشد و ديگر اينكه همهي نمايندگان مستحضر به نظر نخبگان باشند كه ما در اين بخش متاسفانه نقص داريم.
رييس مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر لزوم پيوند هر نماينده با نخبگان محلي، طرح نظرات آنها در مجلس را ضروري توصيف كرد و گفت: ما نيازمند اين نگاه هستيم تا نظر مقام معظم رهبري براي زنده بودن مجلس را محقق كنيم و انشاءالله بناي اين موضوع در مجلس نهم گذاشته خواهد شد.
لاريجاني اضافه كرد: مجلس همواره در پناه رهنمودهاي رهبري برداشتهاي خوبي داشته كه توانسته موتور حركتي آن باشد. در چهار سال گذشته مقام معظم رهبري هر بار نكات ارزشمندي را براي مجلس بيان كردهاند و اين سرلوحهي كار نمايندگان شده است.
وي با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري در خصوص ضرورت تنقيح قوانين، يادآور شد: ما حجم زيادي از قوانين را در كشور داريم كه نيازمند دستهبندي و نسخ بر اساس كار مطالعاتي دقيق بود كه خوشبختانه بناي اين كار در مجلس هشتم گذاشته شد و بايد در مجلس نهم نيز دنبال شود تا پايهي خوبي براي قانونگذاري در كشور باشد.
رييس مجلس شوراي اسلامي به تاكيدات رهبري در خصوص خودنظارتي مجلس اشاره كرد و گفت: پس از بيانات ايشان، كميتهاي در مجلس جهت پيگيري اين موضوع تشكيل شد و طرحي در اين باره آماده شد كه پس از يك سال برگزاري جلسات به تصويب نهايي رسيد و پايهاي براي سيستم خودنظارتي در مجلس شد كه قطعا به كمال مجلس كمك خواهد كرد تا مجلس به عنوان بالاترين مرجع تقنين و نظارت داراي سيستم خودنظارتي باشد، اين از نقاط نوراني مجلس هشتم بود كه در ابتداي فعاليت مجلس نهم نيز سامان خواهد يافت.
لاريجاني در بخش ديگري از سخنان خود در جمع كاركنان مجلس، با تاكيد بر لزوم سلامت مجلس به عنوان يكي از مولفههاي مورد نظر مقام معظم رهبري، تصريح كرد: هر چه سلامت كار در مجلس بالا برود، نظر مجلس بيشتر مورد اعتماد است؛ بنابراين بايد در همه وجوه به اين موضوع توجه كرد.
وي در ادامه شفاف بودن بودجه مجلس را مورد تاكيد قرار داد و گفت: متاسفانه گاهي برخي حرفهاي نادرست زده ميشود، همچنان كه در ابتداي مجلس نهم گفتند براي هر نماينده 470 ميليون و جايي هم گفتند بيش از 700 ميليون در بودجه در نظر گرفته شده، اين در حالي است كه نمايندگان هم مثل كاركنان مجلس طبق قانون مديريت خدمات كشوري حقوق ميگيرند. در واقع در اين معادله آنها كل بودجه جاري مجلس با سه هزار پرسنل، مركز پژوهشها، كتابخانه، موزه و هزينههاي عمراني را تقسيم بر 290 نفر نماينده كرده بودند. آيا درست است ما هم 150 هزار بودجه عمراني را تقسيم بر 10 كنيم و بگوييم به هر وزير 15 هزار ميليارد تومان ميرسد؟ چرا اين ذهنيتها را در كشور به وجود ميآوريد؟
رييس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه نمايندگان مجلس از امكانات ساير دستگاههاي اجرايي برخوردار نيستند، يادآور شد: نمايندگان مجلس ساختمان مشخصي ندارند و گاهي دو، سه نماينده در يك دفتر حضور دارند. در كل كشور هم مجلس ساختماني براي نمايندگان ندارد. آيا مطلوب است كه نمايندگان، موكلين و مراجعين خود را سر چهارراه ببينند؟ اگر نماينده خواست با وزير يا معاون وزيري جلسه بگذارد كجا بايد اين جلسه را برقرار كند؟ چرا نسبت به مجلس اينطور حرف ميزنند، قطعا اين بداخلاقيها در طراز جمهوري اسلامي نيست.
لاريجاني ادامه داد: نه متلكگويي به كار كاركنان درست است و نه تخفيف كار نمايندگان كه آن هم با دروغسرايي همراه است و كاري غيراخلاقي است. متاسفانه در شئون ديگر كشور هم گاهي از اين حرفها زده ميشود كه واقعا خوب نيست و كساني كه اين حرفها را ميزنند هم به خودشان لطمه ميزنند، هم به سايرين. البته اين پردهدرييهاي دروغين خيلي اهميتي در پيشگاه خدا و خلق خدا ندارد و ما بايد مسيري را كه درست ميدانيم با جديت دنبال كنيم.
وي در ادامه از مديريت اجرايي مجلس خواست نسبت به رفع مسائل و مشكلات كاركنان اقدام و زمينه خدمترساني به آنها را در چارچوب ضوابط فراهم كنند.
رييس مجلس شوراي اسلامي در اين رابطه خطاب به مديران مجلس گفت: گوشهاي شما بايد براي دردهاي كاركنان به ويژه در اين شرايط معيشتي شنوا باشد و نگاه طبيبانهاي بر مديريت حاكم باشد.
لاريجاني همچنين با تاكيد بر لزوم رفع دغدغه مسكن كاركنان مجلس، گفت: مجلس از نظر امكانات رفاهي فقير است لذا بايد به مناسبتهاي مختلف تلاش شود از امكانات موجود در كشور براي كاركنان و خانوادههاي آنها بهره گرفته شود.
وي با قدرداني از فعاليت كاركنان مجلس در بخشهاي مختلف، آنها را پشتيبان كار نمايندگان دانست و يادآور شد: شايد تصور برخي اين باشد كه همهي كار مجلس آن چيزي است كه از راديو پخش ميشود اما ما وقوف داريم كه همه بخشهاي مجلس بايد فعال باشند و خدمات بدهند تا حاصل كار مجلس مطلوب باشد.
رييس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به 30 سال سابقه اجرايي خود، اظهار داشت: واقعا كاركنان مجلس نجيبانه زحمت ميكشيدند، كدام يك از دستگاههاي دولتي هستند كه امكانات تفريحي نداشته باشند؟ از مازندران تا رشت و گيلان و مشهد مقدس، شركتها و وزارتخانهها امكانات مختلف تفريحي را در اختيار كاركنان خود قرار ميدهند آيا مجلس چنين امكاناتي دارد؟ از نظر حقوقي هم كاركنان مجلس تابع خدمات كشوري هستند، نه مثل شركت نفت.
لاريجاني با اشاره به صرفهجويي بخش اداري مجلس در سال گذشته، اظهار داشت: در سال گذشته در غذاي مجلس 30 درصد صرفهجويي شد و سوخت مورد نياز مجلس هم با وجود افزايش قيمت، افزايش نداشت، ضمن اينكه هزينه برق مجلس با وجود افزايش قيمت، كاهش يافت. بر اين اساس سال گذشته حداقل پنج ميليارد تومان صرفهجويي عليرغم افزايش حجم كار در مجلس انجام شد و اين رويكرد معقولي است كه جلوي كارهاي زايد را بگيريم اما جايي كه لازم است خدمات بدهيم؛ چرا كه راندمان بهتر و بهرهوري بالاتر در گرو رضايتمندي كاركنان است و بايد در اين زمينه تلاش شود.
وي ابراز اميدواري كرد كه مجلس نهم در كنار خدمترساني كاركنان، گامهاي مهمي بردارد و با تقويت معاونت نظارت و تنقيح به عنوان قوهي مفكره مجلس، زنده بودن مجلس محقق شود.
رييس مجلس شوراي اسلامي در بخش ديگري از سخنان خود در جمع كاركنان مجلس، با تبريك ايام بعثت رسول اكرم (ص)، گفت: پيامبر از اين جهت خاتمالانبياء ناميده شده كه پيامش در نهايت كمال است و دين اسلام، ديني كامل و سعادتمحور است كه در جهات فردي و اجتماعي داراي الگو و برنامه است.
لاريجاني اضافه كرد: مسلك اسلام، مسلك رياستكشي نيست، بلكه در آن اعتدال وجود دارد. يعني اگر فردي ميخواهد رهروي صادق اسلام باشد بايد از رويكرد اعتدال برخوردار باشد. متاسفانه بسياري از مشكلاتي كه در وضع اجتماع و وضع خانوادهها ديده ميشود ناشي از رويگرداني از مسلك اسلام و راهي است كه آيين اسلام پيشروي بشريت گذاشته است.
وي يادآور شد: اگر ما خود را متصف به مسلماني ميدانيم بايد بيش از ديگران به اين مسائل توجه كنيم. اسلام در جايي كه به آبرو و شخصيت افراد مربوط ميشود بيش از خون يك انسان حرمت قائل است چرا كه مسلمان بايد با عزت در جامعهي اسلامي زندگي كند و اين عزتمند بودن در سنت ديني ما بسيار ارزشمند است.
پيش از سخنان علي لاريجاني، علي افراشته معاون اجرايي مجلس در سخناني انتخابات مجلس نهم را نشانه بلوغ سياسي و رشد اجتماعي ملت توصيف كرد و گفت: مجلس حاصل خون شهيدان، مجاهدت مجاهدان و رهبري پيامبرگونه امام راحل است و خدا را شاكريم كه توفيق خدمت در مجلس را پيدا كردهايم.
وي با اشاره به توجه مجلس به هدفگذاريهاي مقام معظم رهبري در ابتداي هر سال يادآور شد: در سالهايي كه با نامهاي نوآوري و شكوفايي، اصلاح الگوي مصرف، كار و همت مضاعف و جهاد اقتصادي نامگذاري شده بود، بيشترين اقدام در جهت تحقق اين اهداف صورت گرفت.
افراشته همچنين در سخنان خود گزارشي از وضع تشكيلات اداري مجلس شوراي اسلامي در چهار سال فعاليت مجلس هشتم را ارائه كرد.
پس از سخنان افراشته، سرود مجلس به عنوان "امرتان شوراست" كه توسط علي معلم سروده شده بود و در مراسم افتتاحيه مجلس نهم از آن رونمايي شد، براي كارمندان پخش شد.
گفتني است اين مراسم در صحن علني مجلس برگزار شد و كارمندان چند ساعتي بر صندليهاي سبز نمايندگان تكيه زدند. علي لاريجاني رييس مجلس هم در بدو ورود به جلسه برخلاف جلسات علني، پشت ميز رياست نرفت و در جايگاه ميهمانان قرار گرفت.
البته با توجه به عدم تناسب تعداد كارمندان مجلس و نمايندگان، برخي كارمندان و بازنشستگان در جايگاه تماشاچي حضور يافتند.