به گزارش نما به نقل از آفتاب یزد، گاهی اگر آدمی با شنیدن یا خواندن خبری شاخ دربیاورد حق دارد. اصلا گاهی باید شاخ درآورد تا بتوان هضم کرد خبری یا اتفاقی یا واقعیتی را که چه در حال وقوع است، چه اتفاق افتاده و چه اتفاق خواهد افتاد. مثل انواع و اقسام عملهای عجیب و غریب زیبایی. این روزها که دیگر عملهای 20 میلیونی بینی، فک و گونه و چال گونه یا چونه تا حدودی عادی شده و حتی از مد افتاده هر دم خبری غافلگیرکننده از جدیدترین عملهای زیبایی صورت مثل پتک هوش را از سر آدم میبرد مثل عمل تغییر رنگ چشم یا کاشت نگین گوشه چشم. اما اخیرا جراحی زیبایی(!) جدیدی مد شده که اتفاقا برخی دختران و پسران ایرانی -هرچند معدود- از قافله آن عقب نماندهاند؛ عمل گوش آنهم مدل «الاغی»! است.
شاید شنیدن این خبر بیشباهت به جک یا لطیفه نباشد اما جک یا لطیفه هم میتواند واقعی باشد اما واقعیتی تلخ و تاسفآور. چنانچه خبرنگار یک رسانه در همین تهران جوانانی را مشاهده کرده که این عمل را روی گوششان انجام دادهاند و حتی در توصیف مدل گوشهای جدید که اخیرا در بین معدود افرادی مد شده از گوشهایی به شکل "مثلث" یا "شیطانی" و "جنی" نام میبرد.
سارا علایی در آفتاب یزد نوشت: با این اوصاف هرچند تب این جراحی زیبایی عجیب در حال حاضر آنچنان داغ نشده است که از هر قشر و سنی را به خود جذب کند اما بخش کوچکی از جامعه ایران به ویژه جوانان را به خود جذب کرده است. در همین زمینه به سراغ دکتر جعفر بای، آسیبشناس و محقق و پژوهشگر اجتماعی رفتیم تا در این زمینه با او به گفتگو بنشینیم.
نوک پیکان به سمت جامعه پزشکان
جعفر بای در ابتدا در واکنش به این موضوع به ذکر اتفاقی در خارج از ایران اشاره و بیان کرد: روزی یک پزشک ایرانی در خارج از ایران که شاگرد اول دانشگاه هم بوده به عنوان یکی از متخصصان چیرهدست جراحی زیبایی کشوری خارجی معرفی میشود و بسیاری از هنرپیشهها و افراد معروف بسیاری را جراحی زیبایی میکند تا اینکه اسم و رسم بسیاری به هم میزند و به شهرت جهانی میرسد. روزی تصمیم میگیرد استادش را به مطبش دعوت کند و شهرتش را به رخ استادش بکشد تا استادش به وجود او هم افتخار کند. این آسیبشناس ادامه داد: وقتی استاد آن پزشک به محل کارش میرود، فضا را میبیند و توضیحات شاگرد مشهورش را میشنود احساس انزجار به او دست میدهد و محل را ترک میکند، اما قبل از رفتن به آن پزشک میگوید: من فکر میکردم تو به عنوان یک پزشک متخصص و باهوش برای نجات بشریت و درمان بیماران درمانده و گرفتار کاری کردهای نه اینکه تعدادی هنرپیشه را عمل زیبایی کرده باشی و تازه به آن افتخار هم کنی. این محقق و پژوهشگر اجتماعی در بیان نتیجه این اتفاق اظهار کرد: ریشه اولیه معضل عملهای گوناگون که هر روز یک مدل آن در جامعه ما مد میشود در درجه اول در جامعه پزشکان باید جستجو کرد.
در واقع ذائقه عملهای گوناگون زیبایی را برخی پزشکان به جامعه القا و تبلیغ میکنند هرچند شاید عدهای بگویند تا متقاضی نباشد اقدامی هم صورت نمیگیرد اما باید توجه داشت که محرک اصلی برای متقاضی شدن افراد را جامعه پزشکی ایجاد میکند. این جامعهشناس تاکید کرد: بنابراین در قدم اول فیالنفسه انتقاد اصلی به جامعه پزشکان رواست تا مخاطبان. همانطور که آن استاد برجسته علم پزشکی از اقدام دانشجوی شاگرد اولش منزجر میشود و معتقد است او دچار انحراف نابخشودنی شده و نه تنها به او افتخار نکرده بلکه حتی متاسف هم شده است زیرا علمی را به دانشجویش داده اما او وارونه از آن بهره میبرد. وی تاکید کرد: پس من اولین نوک حمله را متوجه پزشکان میدانم زیرا اینگونه عملها پردرآمد هستند اما آیا هدف از علم پزشکی صرفا کسب درآمد زیاد است؟ یا علم باید ابزاری در خدمت بشری و درمان بیماران نیازمند باشد؟ بای ادامه داد:اما ما در عمل داریم میبینیم عملها و جراحیهای زیبایی مختلف به ویژه در کشورهای جهان سومی در حال افزایش است و به عبارتی انسانها شبیه به هم میشوند در حالی که زیبایی در ذات است نه ظاهر. این آسیبشناس با بیان اینکه مقصر اول در ایجاد چنین انحرافات اجتماعی جامعه پزشکان هستند خاطرنشان کرد: من حتی معتقدم وزرات بهداشت و درمان هم در این زمینه تا حدودی مقصر هستند و باید پالایش و تجدیدنظری در جامعه پزشکی صورت دهند. وی با بیان اینکه هرچند موضوع عملهای جراحی زیبایی استثنائاتی هم دارد، افزود: گاهی فردی به علت آتشسوزی یا تصادف و یا حتی عارضه مادرزادی صورت غیرقابل تحملی هم برای خود و هم برای اطرافیان پیدا میکند که در این صورت او نیازمند جراحی برای قابل تحمل بودن است. اگر علم در این زمینه به کمک انسانها بیاید کار مقدسی است اما در غیر این صورت باعث شرم و تاسف است که برخی پزشکان به خاطر پول هرکاری بیمارشان بخواهد انجام میدهند البته تنها در زمینه جراحیهای زیبایی و عملهای نامتعارف مثل عمل گوش به شکل مثلث یا اصطلاحا گوش الاغی.
جهش طبقاتی به جای تحرک طبقانی
این آسیبشناس با تاکید بر اینکه از طرف دیگر در جامعه ما درآمدهای حرام یا نامتعارفی وجود دارد اظهار کرد: به عبارت دیگر بخشی از بزههایی که در جامعه ما شکل میگیرد نتیجه میزان شکاف در کسب درآمد یا حقوق و دستمزد است. حتی بانک مرکزی هم اعلام کرده شکاف حقوقی افراد در جامعه گاهی به چندصدبرابر هم میرسد. بای ادامه داد: در نتیجه این دستمزدهای نابرابر و نامتعارف ما در جامعه با یک طبقه نوکیسه مواجه شدهایم که هنوز فرهنگ ثروتمند شدن را فرانگرفته اما ثروت هنگفتی نصیبش شده است و نمیداند چگونه پولی که یک شبه نصیبش شده را خرج کند. بای تاکید کرد: جالب اینکه اکثر مخاطبان اینگونه عملهای غیرمتعارف، همین طبقه نوکیسه هستند که با "جهش طبقاتی" و نه "تحرک طبقاتی" ثروتمند شدهاند. بای در بیان تفاوت "جهش طبقاتی" و "تحرک طبقاتی" اظهار کرد: در تحرک طبقاتی تغییر طبقاتی را به طور نرم و طبیعی داریم و یکدفعه فرد از یک طبقه به چندطبقه دیگر صعود نمیکند بلکه تغییر کند است. اما متاسفانه با تفاوت فاحشی که در میزان دریافت حقوق و دستمزد در جامعه اتفاق افتاده ما با طیف عظیمی از مردم مواجهیم که در یک دوره کوتاهمدت یکدفعه از نظر اقتصادی چند طبقه صعود میکند. در جهش طبقاتی اولین آفت، عدم کسب فرهنگ طبقهای است که افراد در آن قرار گرفتهاند.وی افزود: افراد در جهش طبقاتی وارد طبقهای میشود که به آن تعلق ندارند. در نتیجه قطعا نمیتوانند منطبق با شان آن طبقه رفتار کنند. این محقق و پژوهشگر اجتماعی با اشاره به سرمایهداری لجام گسیخته نیز گفت: جامعه ما دچار سرمایهداری لجام گسیختهای شده که نتیجه اقتصاد بیمار ماست و ثمره آن افزایش انسانهایی است که نه فرهنگ طبقهای که درآن حضور دارند را دارند و نه آداب، اخلاق و منش درست طبقهای که در آن هستند را میدانند و دست به اقداماتی از قبیل اینگونه عملهای زیبایی میزنند که از هیچ فرد بافرهنگ یا طبقات پایین جامعه برنمیآید.
آفتاب یزد