شهری با 9 نفر جمعیت

دبیر همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی با بیان اینكه سهم واقعی جمعیت روستایی كشور 35 تا 40 درصد است، گفت: در حال حاضر فقط 28درصد جمعیت در روستا مانده‌اند و سومار شهری با 9 نفر جمعیت است.

به گزارش نما به نقل از فارس، محمدرضا رضوانی دبیر «همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه کشور» امروز در نشست خبری با بیان اینکه انجمن جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران سال گذشته با مجوز وزارت علوم تاسیس شده و این انجمن فعالیتش در زمینه برنامه‌روستایی است، گفت: از آنجا که در آستانه تدوین برنامه ششم هستیم، موضوع همایش چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم نامگذاری شد.

وی افزود: آسیب‌شناسی برنامه توسعه روستایی در برنامه‌های گذشته و کسب این موضوع که چشم‌انداز مطلوب در برنامه‌های آینده چیست، از اهداف کلی برگزاری همایش مذکور است.

رئیس انجمن جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران اظهار داشت: در ساختار تدوین برنامه ششم انجمن جغرافیا و روستایی برنامه ایران حضور دارد و به همین دلیل سعی کرده‌ایم که جهت‌گیری همایش کسب خروجی مناسب از همایش است.

رضوانی با اشاره به اهمیت و ضرورت توسعه روستایی گفت: 28.5 درصد جمعیت کشور یعنی یک سوم جمعیت در مناطق روستایی زندگی می‌کنند.

وی با بیان اینکه سهم واقعی جمعیت روستایی کشور حدود 35 تا 40 درصد است، گفت: بسیاری از روستاهای بزرگ کشور تبدیل به شهر شده‌اند در حالی که هنوز هم کارکرد روستایی دارند.

دبیر همایش ملی ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه بیان داشت: تعداد شهرهای کشور در سال 93 به 1242 شهر افزایش یافته در حالی که نیمی از شهرهای کشور جمعیتی کمتر از 10 هزار نفر و بیش از یک چهارم از شهرها هم جمعیتی کمتر از 5 نفر دارند.

* شهری با 9 نفر جمعیت در کرمانشاه

وی افزود: طبق سرشماری سال 90 تعدادی زیادی شهر زیر هزار نفر در ایران وجود دارد و در استان کرمانشاه شهر سومار یک شهر با جمعیت 9 نفر وجود دارد که جمعیت این شهر در سال 85 حدود 80 نفر بوده است.

رضوانی بیان داشت: این شهر با هماهنگی دولت عراق به عنوان یک مرز بین‌المللی معرفی شده که اگر این اتفاق بیفتد، این شهر احیا می‌شود.

این استاد دانشگاه از حدود 65 هزار آبادی دارای سکنه در کشور خبرداد و گفت: از این تعداد حدود 35 هزار آبادی که جمعیتی بالای 20 خانوار دارد طبق قانون به عنوان روستا شناخته می‌شوند.

دبیر همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه کشور اظهار داشت: تبدیل نقاط روستایی به شهر نقش مؤثری در کاهش نسبت جمعیت روستایی داشته و جمعیت روستایی از حدود 22 میلیون در سال 85 به 21 میلیون در سال 90 رسیده است.

رضوانی با بیان اینکه تبدیل روستاها به شهرهای کوچک از جمعیت واقعی روستاها کاسته است، گفت: دولت یازدهم روند ارتقا تقسیمات کشوری و تبدیل روستاها به شهرها را متوقف کرده است.

دبیر همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه کشور اظهار داشت: تشویق شهرگرایی و رهاسازی روستاها کاری بود که در دولت‌های قبل با تبدیل روستا به شهرها انجام گرفت و این موضوع کار مطلوبی نبود.

رضوانی بیان داشت: سهم جمعیت روستایی در عرصه‌های طبیعی کشور بین 80 تا 90 درصد و بنابراین هر گونه برنامه‌ای که برای حفظ محیط زیست، توسعه پایدار ، حفاظت از منابع آب و خاک داشته باشیم، باید در ارتباط با جامعه روستایی باشد زیرا این جامعه مالک و بهره‌بردار واقعی از این اراضی است.

وی افزود: حدود 90 درصد فعالیت‌های کشاورزی در کشور ما توسط روستائیان و در روستاها انجام می‌شود.

دبیر همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه کشور اظهار داشت: از بعد اقتصادی و کشاورزی توجه به توسعه روستایی مهم و دارای اهمیت است و برنامه‌هایی که در زمینه حفاظت از محیط زیست، جنگل‌ها و مراتع انجام می‌شود، به طور مستقیم به جامعه روستایی مربوط است.

وی با اشاره به رکوردار بودن واردات گندم، ذرت، برنج و کنجاله در 10 ماهه سال جاری گفت: 2.2 میلیارد دلار برای واردات محصول استراتژیکی مثل گندم صرف شده در حالی که توجه به روستاها و تقویت آنها می‌تواند در خودکفایی محصولات اساسی و استراتژیک کشاورزی نقش مهمی داشته باشد.

این استاد دانشگاه بیان داشت: نیمی از جمعت روستایی در روستاها به حرفه کشاورزی اشتغال دارند و 50 درصد بقیه جمعیت به مشاغل صنعتی و خدماتی مشغول هستند.

دبیر همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه اظهار داشت: نقش جوامع محلی و مشارکت روستاییان در برنامه‌های توسعه‌ای باید بشتر شود و برنامه‌های مشارکتی مانند ترسیب کربن از جمله تجارب موفقی است که می‌توان آن‌ها را تکرار کرد.

و با پیشنهاد اینکه یک شورای عالی توسعه روستایی برای هماهنگی برنامه‌ها و سیاست‌های توسعه روستایی تشکیل شود، گفت: با توجه به اینکه برخی از برنامه‌های توسعه روستاها رها شده است، این کار نقیصه‌های موجود را برطرف می‌کند.

رضوانی افزود: دولت از طرح‌های توسعه روستایی و بخش کشاورزی حمایت می‌کند ولی این حمایت‌ها کافی نیست و باید در برنامه ششم بیشتر به آن پرداخته شود.

دبیر همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه کشور در مورد نحوه برگزاری همایش اظهار داشت: این همایش در 15 بهمن‌ماه در تالار امینی دانشگاه تهران و با همکاری دانشگاه‌ها، سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها و نهادهای مرتبط و حضور دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا برگزار می‌شود

رضوانی گفت: از 410 مقاله ارسالی به دبیرخانه همایش پس از داوری 260 مقاله پذیرفته و حدود 150 مقابله به دلایل مختلف از جمله نامرتبط بودن و عدم برخورداری از کیفیت مورد نظر رد شده است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: از 260 مقاله پذیرفته شده 35 مقاله به‌صورت شفاهی ارائه می‌شود و 50 مقاله پوستر و بقیه در قالب مجموعه مقالات همایش به چاپ می‌رسد.

وی افزود: شش پنل تخصصی در حاشیه این همایش با موضوعات مختلف از جمله توسعه پایدار محیطی، توسعه پایدار اجتماعی و فرهنگ، توسعه پایدار نهادی و تعاونی‌ها و توسعه پایدار روستایی برگزار می‌شود.

رضوانی با اشاره به برگزاری نمایشگاهی در حاشیه این همایش گفت: از سوی سازمان‌ها و نهادهای مرتبط اجرایی و علمی کشور، تحقیقات و یافته‌های انجام‌شده در زمینه‌های مختلف توسعه روستایی در این نمایشگاه عرضه و در معرض دید قرار می‌گیرد.

براساس این گزارش «همایش ملی چشم‌انداز توسعه پایدار روستایی در برنامه ششم توسعه کشور» توسط انجمن جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران و با همکاری دانشگاه‌ها و نهادهای مرتبط ساعت 8 صبح 15 بهمن 1393 در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

۱۳۹۳/۱۱/۸

اخبار مرتبط