به گزارش نما به نقل از فارس، کرسی آزاداندیشی با موضوع تحلیل و بررسی دستاوردهای توافق سوئیس بعدازظهر امروز در سالن اجتماعات شهدای گمنام دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) استان قزوین برگزار شد.
در این برنامه که با حضور جمع زیادی از دانشجویان، اعضای هیئت علمی و دیگر دانشگاهیان به اجرا درآمد، صادق زیباکلام پژوهشگر، تحلیلگر سیاسی و مدرس دانشگاه و محمود عباسزاده مشگینی مفسر سیاسی، تحلیلگر امور استراتژیک و مدرس دانشگاه با یکدیگر به مناظره پرداختند.
عباسزاده در این مراسم طی سخنانی اظهار کرد: چنانچه آمریکا از تعهدات خود در توافق عدول کند، مرجع و قدرتی برای اعتراض به این کار آن وجود ندارد؛ زیرا آمریکا بهزعم خود ابرقدرت است و قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل نیز میتوانند هر زمان که خواستند رئیسجمهور را ملزم به لغو آن کنند.
وی افزود: فکت شیت تاکنون منتشر نشده و حق غنیسازی ایران در بیانیهها در نظر گرفته نشده است.
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک عنوان کرد: آمریکا اعلام میکند که بنا نیست تمام تحریمها را لغو کنیم و در صورتی که ایران به تعهدات خود پایبند باشد، لغو آن بهصورت مرحلهبهمرحله صورت میگیرد.
عباسزاده اضافه کرد: ما میخواهیم بیانیه در خصوص تحریمها خام باقی نماند و تکلیف آن مشخص شود تا در سالهای بعد نیز وقتی افراد دیگری مسئولیتها را عهدهدار شدند، بتوانند در خصوص بیانیه توضیحاتی ارائه کنند.
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک بیان کرد: مذاکره بهتر از چالش منجر به درگیری است اما باید دید که چه چیز قرار است به آمریکا داده شود و در ازای آن چه چیز قرار است از آن ستانده شود؛ چرا که مذاکره در واقع بده و بستان است.
وی یادآور شد: روز انتخابات پیش از آنکه دولت رسماً عهدهدار امور کشور شود، پایه موضوع ریخته شد و باید در سال همدلی و همزبانی کمک کنیم تا شرایط خوبی حاصل شود.
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک عنوان کرد: همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند نه موافق و نه مخالف هستند زیرا هنوز اتفاقی نیفتاده است، ما نیز میگوییم هنوز اتفاقی نیفتاده است و باید کاری کرد تا بیانیه در خصوص تحریمها خام نماند.
زیباکلام نیز در این برنامه گفت: علت واقعی مخالفت غربیها با برنامههای هستهای در 12 سال گذشته مغفول مانده بود که همان سیاست ایران در خصوص نابود کردن رژیم صهیونیستی بود.
وی ادامه داد: هر روز از تقویم به یک مناسبت نامگذاری شده؛ اما روزی باعنوان بیانیه الجزایر در آن ثبت نشده است؛ زیرا زیاد نمیتوان در خصوص این بیانیه سر خود را بالا گرفت و افتخار کرد.
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی یادآور شد: در سالهای جنگ نیز قطعنامه 598 را زمانی امضا کردیم که چیزی بهدست نیاوردیم و هر چه در داخل عراق بهدست آورده بودیم مانند فاو و جزیره مجنون را نیز از دست دادیم؛ اما تا امروز حتی یک ریال غرامت دریافت نکردهایم.
زیباکلام خاطرنشان کرد: علت تمام این مسائل آن است که نگاهها به موضوعات مختلف، نگاه حاکمیتی بوده است و مردم در آن نقشی نداشتهاند.
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی بیان کرد: با گذشت زمان بهتدریج مشخص میشود که چه هزینههایی بابت موضوع هستهای پرداخت کردیم و در ازای آن چه چیز بهدست آوردیم.
وی خاطرنشان کرد: سیاست دولت جدید بهرهگیری سیاسی پوپولیستی از موضوع هستهای نبوده و تمام هم و غم دولت و تیم مذاکرهکننده جدید این است که نگرانی غرب در خصوص فعالیتهای هستهای ایران برطرف شود؛ زیرا پیش از این اعلام شده که ایران قصد نابودی رژیم صهیونیستی را دارد و نگرانی غرب از این است که ایران با دستیابی به سلاحهای هستهای بخواهد کشور دیگری را نابود کند.
زیباکلام اظهار کرد: بحران هستهای، توطئه هستهای یا پرونده هستهای ایران از سال 82 آغاز شد و در آن زمان که دو سال پایانی دولت خاتمی بود، قضیه ابعاد چندان گستردهای نداشت.
وی افزود: رویکرد اصلاحطلبان در آن دو سال کجدار و مریز بود؛ بهگونهای که ضمن پیش بردن فعالیتهای هستهای، طوری عمل شود که دنیا مقابل ما قرار نگیرد.
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی ادامه داد: تیرماه 84 که محمود احمدینژاد پیروز انتخابات شد، سیاستهای جدیدی در خصوص موضوع هستهای در پیش گرفت و سیاستهای دوره پیشین را خیانت عنوان کرد.
زیباکلام یادآور شد: احمدینژاد با صدای بلند اعلام کرد که سیاست دو سال پیش کنار گذاشته شده و برنامه هستهای را با تمام سرعت و توان به پیش میبریم و دنیا نیز هر کاری که میخواهد، انجام دهد.
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی اضافه کرد: به این ترتیب پرونده هستهای ما که در آن دو سال در شورای حکام مانده بود به شورای امنیت در نیویورک رفت.
وی بیان کرد: ایران در آن سالها به آمریکا اعلام کرده بود که هر کاری از دستتان برمیآید انجام دهید و آن قدر قطعنامه بدهید تا قطعنامهدان شما پاره شود.
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی تصریح کرد: رئیسجمهور وقت در آن سالها میگفت که ما از ابتدای انقلاب در تحریم بودهایم و تحریم که موجب پیشرفت ماست، سبب میشود که روی پای خود بایستیم.
وی اضافه کرد: در آن دوران میگفتند آمریکا به این دلیل با ما رابطه خوبی ندارد که ما مسلمان و آزاده هستیم و آمریکا نیز ایران را تحریم کرد.
وی ادامه داد: بهاعتقاد احمدینژاد موضوع هستهای بهانهای برای تحریم و فشار بود زیرا غرب میدانست که در سایه تحریمها ایران به پیشرفت میرسد.
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی عنوان کرد: همچنین رئیسجمهور وقت در سخنرانی خود ادعا کرد که پیشرفت موضوع هستهای منجر به ایجاد 250 رشته تولیدی و صنعتی در کشور میشود.
زیباکلام بیان کرد: من در آن سالها نمیتوانستم در خصوص موضوع هستهای مقالهای بنویسم اما در جمع دانشجویان مطالبی را مطرح میکردم و بارها از احمدینژاد خواستم که دستکم تعدادی از این 250 رشته را نام ببرد.
پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی اضافه کرد: مشکل غرب با ما به دلیل این نیست که فعالیتهای هستهای از نظر علمی و رشد و توسعه فعالیتهای اقتصادی، کشور را زیر و رو میکند زیرا کشورهایی نظیر برزیل، پاکستان و قرقیزستان نیز موضوع هستهای را دارند اما کسی با فعالیت آنان مشکلی ندارد.
زیباکلام عنوان کرد: سیاست دولت جدید برعکس دولت پیشین، اعتمادسازی و از طریق کنترل، بازرسی و نظارت آنان و نه بهرهگیری پوپولیستی از موضوع هستهای است که این امر منجر به مذاکرات گسترده سیاسی شده است.
عباسزادهمشگینی افزود: اگر انرژی هستهای ارزشی نداشته باشد پس دلیلی ندارد که پنج وزیر خارجه برای کم کردن حتی یک عدد سانتریفیوژ چانهزنی کنند.
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک ادامه داد: بهدلیل ارزش موضوع هستهای ایران است که رئیسجمهور آمریکا برای مذاکرات وقت میگذارد و داخل کشور خود از این بیانیه بهعنوان دستاوردی بزرگ یاد میکنند.
وی تصریح کرد: عقلانیت سیاسی و رقابتی عدهای ایجاب میکند که فضا را فضای تهدید و جنگ نشان دهد تا رأی بگیرد .
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک بیان کرد: شیوه آمریکا این است که کشور مقابل را مستأصل میکند و پس از آن وارد میشود که در حال حاضر نیز از همین رویکرد استفاده میکند.
وی تصریح کرد: برای توسعه سیاسی، بهروزی و سعادت یک ملت ثبات سیاسی و امنیتی شرط نخست است و کشوری که فناوری هستهای داشته باشد و آن را بومی کند، به خودی خود بازدارنده میشود.
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک عنوان کرد: کشوری مانند ژاپن که دهها نیروگاه اتمی دارد، به خودی خود بازدارنده است و آمریکا هیچگاه به آن دستدرازی نمیکند.
عباسزاده خاطرنشان کرد: از همین رو پیشرفت هستهای در ایران ثبات، امنیت و صلح ایجاد میکند و باید از آن برای توسعه امنیت کشور بهره گرفت.
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک خاطرنشان کرد: زبان دیپلماسی، زبان بده و بستان است و باید دید که چه چیزی به حریف واگذار میشود و چه چیزی از آن بهدست میآید.
وی تصریح کرد: حریف در شرایط کنونی ما را تحریم کرده است تا ضعیف کند که این تحریمها بیتأثیر نیست.
مفسر سیاسی و تحلیلگر امور استراتژیک بیان کرد: بعضی از افراد در توصیف شخصیتها خیلی مبالغه میکنند و وزیر امور خارجه ایران را که شخصیت فرهیختهای است میشناسم اما بعید میدانم از این چاپلوسیها خوشش بیاید.