تیم هسته‌ای چهارشنبه بامداد مسافر وین

تیم مذاكره كننده هسته‌ای ایران به ریاست معاونان ظریف بامداد چهارشنبه (۲ اردیبهشت) برای شركت در دور جدید رایزنی‌های هسته‌ای به منظور نگارش توافق جامع هسته‌ای راهی وین می‌شوند.

به گزارش نما به نقل از فارس، دور جدید رایزنی‌های هسته‌ای بعد از بیانیه سوئیس (لوزان) از روز چهارشنبه در شهر وین پایتخت اتریش برگزار و سه روز به طول خواهد انجامید.

این رایزنی‌ها قرار است پیش از ظهر چهارشنبه دوم اردیبهشت ماه در شهر وین و در سطح معاونان وزرای خارجه و مدیران کل سیاسی ایران و 6 کشور (آمریکا، فرانسه، روسیه، چین، انگلستان و آلمان) و با حضور هلگا اشمیت معاون فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و همچنین در سطح کارشناسان برگزار و نگارش متن توافقنامه جامع هسته‌ای (برنامه جامع اقدام مشترک) آغاز شود.

بر همین اساس تیم مذاکره کننده هسته‌ای به ریاست سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت خارجه، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه و حمید بعیدی‌نژاد مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی وزارت خارجه به همراه دیگر اعضای تیم مذاکره کننده بامداد چهارشنبه دوم اردیبهشت ماه راهی وین می‌شوند.

در آخرین دور رایزنی‌های هسته‌ای که از پنجم تا سیزدهم فروردین ماه در شهر لوزان سوئیس برگزار شد، طرفین به راه‌حل‌هایی برای رسیدن به توافق جامع هسته‌ای دست یافتند و در پایان این مذاکرات ظریف و موگرینی بیانیه مشترکی را قرائت کردند.

در این بیانیه آمده است: «امروز ما یک گام تعیین کننده برداشتیم: ما به راه حل‌هایی در مورد مولفه‌های مهم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دست یافتیم. این امر مدیون عزم سیاسی، حسن نیت و تلاش جدی همه طرف ها بوده است. اجازه فرمائید از همه هیات های نمایندگی به خاطر تلاش های خستگی ناپذیرشان تقدیر نماییم. تصمیم امروز ما که مبانی مورد توافق برای متن نهایی برجام را پایه ریزی می‌کند بسیار مهم است. اکنون می توانیم مجددا نگارش متن توافق نهایی و ضمایم آن را با بهره گرفتن از راه‌حل‌هایی که در این چند روز به آنها دست یافته ایم، شروع کنیم.»

البته بیانیه لوزان و پس از آن فکت شیتی که آمریکایی‌ها منتشر کردند، سؤالاتی را در خصوص نحوه برداشته شدن تحریم‌ها، بازرسی‌ها در چارچوب پروتکل الحاقی و نقش غیرقابل اعتماد آژانس ایجاد کرده و سرنوشت مذاکرات و حصول توافق جامع را در هاله‌ای از ابهام فرو بروده است.

به گزارش فارس، عملا از روز چهارشنبه ۲ اردیبهشت ماه آنگونه که محمدجواد ظریف در گفت‌وگو با یورونیوز عنوان کرد از حالا به بعد بخش دشوار کار آغاز می‌شود.

ظریف در این باره گفت: «حالا بخش دشوار را آغاز می‌کنیم، مسیر دشوار مذاکره و نگارش توافق نهایی. این کار زمان و تلاش زیادی می‌برد، اما فکر می‌کنم که تصمیمات سیاسی پیش از این گرفته شده است. حالا حرکت به سمت بخش‌های فنی‌تر توافقی که باید نوشته شود، به ما و همکارانمان (در 1+5) بستگی دارد.»

آنگونه که مرضیه افخم سخنگوی دستگاه دیپلماسی 26 فروردین ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران اعلام کرد: هیأت‌ها در حال حاضر وارد مرحله نگارش می‌شوند و برای نگارش، متن اولیه و چرک‌نویسی وجود دارد که دارای پرانتز و جاهای خالی است.

افخم در عین حال یادآور شد: البته صرفاً نگارش نیست و مذاکرات در برخی از ابعاد و جزئیاتی انجام می‌شود تا زمینه رسیدن به توافق احتمالی حاصل شود. هر هیأت متن ویژه خود را دارد. دوستان ما پیش از این گفتند که ابعادی هست که نیازمند انجام مذاکرات است. در برخی جزئیات مذاکرات انجام و اگر تغییراتی مورد نیاز و نظر باشد، صورت می‌گیرد.

براساس اعلام وزارت خارجه آمریکا نیز ریاست هیأت آمریکایی در این دور از رایزنی‌ها به عهده «وندی شرمن» معاون امور سیاسی این وزارتخانه است.

«رابرت مالی» که مشاور ویژه اوباما و هماهنگ‌کننده کاخ سفید در امور خاورمیانه، شمال آفریقا و خلیج‌فارس است نیز در ترکیب این تیم جا دارد. «جیمز تیمبی» که مشاور ارشد معاون کنترل تسلیحات وزارت خارجه آمریکا است هم در کنار «پاول ایروین» مدیر مرکز عدم اشاعه شورای امنیت ملی آمریکا در این مذاکرات حضور خواهد داشت. «نیوئل های‌اسمیت» چهره حقوقی این دور هیئت آمریکایی است که با سمت مشاور معاون حقوقی وزارت امور خارجه در وین خواهد بود.«کریستوفر بکمیر» معاون امور هماهنگ‌کننده در امور سیاست‌های تحریمی وزارت امور خارجه آمریکا هم شخصی که احتمالاً در وین در خصوص نحوه برداشته شدن و یا به قول آمریکایی‌ها «کاهش» تحریم‌ها مذاکره خواهد کرد.«کیمبرلی گاهان» مشاور نمایندگی وزارت امور خارجه و «جولیا ژاکوبی» دستیار ویژه وندی شرمن هم دیگر مقامات آمریکایی هستند که بناست در تیم مذاکره‌کننده حضور داشته باشند.

لازم به ذکر است قرار است، نشست بعدی در حاشیه اولین کنفرانس بازنگری در معاهده‌ NPT در سطح معاونان و کارشناسان در نیویورک برگزار شود.

مرضیه افخم نیز پیش از این از حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در اجلاس بازنگری معاهده NPT در نیویورک و ایراد سخنرانی در این نشست خبر داد و گفت: با توجه به حضور وزیر خارجه و وزرای دیگر در این اجلاس، امکان اینکه در حاشیه اجلاس مزبور مذاکراتی صورت گیرد وجود دارد.

ایران و 6 کشور در سوم آذر ماه سال گذشته (1393) بعد از رایزنی‌های فشرده در شهر وین توافقنامه ژنو (برنامه اقدام مشترک) را برای هفت ماه (۳۰ ژوئن 2015) دهم تیرماه تمدید کردند و قرار است در این مدت باقیمانده که حدود ۲ ماه و ۱۰ روز می‌شود، متن توافقنامه جامع هسته‌ای (برنامه جامع اقدام مشترک) به نگارش درآید.

۱۳۹۴/۱/۳۰

اخبار مرتبط