به گزارش نما، این در حالی است که دو روز پیش پایگاه خبری الیوم الثامن، به نقل از یک منبع در سرویس اطلاعاتی عراق اعلام کرد بغدادی که از مارس گذشته زخمی شده به یک بیمارستان اسرائیلی در جولان اشغالی انتقال یافته اما تاکنون تلاشها برای نجات او از مرگ بیفایده بوده و اکنون وی دچار مرگ بالینی شده است. این منبع، اعلام کرده که تکفیریهای داعش قصد دارند در واکنش به انتشار اخبار مختلف درباره خلیفه این گروه تروریستی، چندین فایل صوتی و تصویری از او منتشر کنند.
گفتنی است سال گذشته نیز گزارشهای مشابهی درباره مرگ سرکرده داعش منتشر شده بود، اما هیچیک درست و دقیق نبود. تنها تفاوت اعلام این خبر با دفعات قبل این است که بنا به اخبار رسانه ها اکنون جانشین وی نیز مشخص شده است. در واقع مجله نیوزویک به نقل از هاشم الهاشمی، مشاور دولت عراق، از تعیین سرکرده موقت گروه داعش خبر داد که فردی عراقی به نام ابوعلا العفری هست که متولد منطقه حضر موصل در استان نينوا است. الهاشمی گفته العفری نامزد بن لادن برای ریاست بر گروه القاعده در عراق بعد از کشته شدن ابوعمر البغدادی و ابوایوب المصری شده بود. به نوشته نیوزویک، گمان می رود که العفری در سال ۱۹۹۸ میلادی به افغانستان رفته باشد و بعد از ریاست زرقاوی بر شبکه القاعده و تعهدش به وفاداری به این شبکه در سال ۲۰۰۴ میلادی به یک سرکرده ارشد در این شبکه تبدیل شد.
حال سوال این است که اگر فرض بگیریم البغدادی کشته شده است، چه سرنوشتی احتمالی برای داعش رقم خواهد خورد؟
به نظر می رسد نباید انتظار تغییر و تحول جدی در گروه داعش را داشت؛ چرا که بلافاصله پس از اعلام خبر، جانشین وی اعلام شد. همچنین همان طور که گفته شد این گروه به لحاظ روانی تلاش دارد تا مردم مناطق تحت تسلط خود را قانع کند که رهبر داعش هنوز زنده است تا بتواند زمینه چینی های لازم را برای ادامه کار فراهم کند.
در واقع گروهی مثل داعش که دارای پس زمینه های فرهنگی و سیاسی لازم جهت رشد و یارگیری در برخی مناطق است بسیار بعید به نظر می رسد که با جابجا شدن یک یا دو مهره حتی اگر این اتفاق در راس هرم فرماندهی این گروه رخ دهد دچار خلل و شکست شود. البته شاید بخشی از تحرک نیروهای تهاجمی داعش و تشدید حملات آن ها در چند روز اخیر نیز بدلیل تحت الشعاع قرار دادن این اتفاق باشد. در ادامه تلاش شده به آخرین اخبار تحولات میدانی داعش در کشورهای مختلف پرداخته شود.
داعش یمن از راه رسید
گروه تروریستی داعش از تشکیل ولایت جدید خود در یمن به نام ولایت صنعا خبر داد. در یک فایل ویدئویی وابسته به گروه تروریستی داعش که مدت آن حدود ۱۰ دقیقه است، حدود ۲۰ نفر از عناصر این گروه درحال دیدن آموزش های نظامی و شیوه استفاده از سلاح هستند.
داعش در این نوار ویدئویی اهل تسنن را به بسیج شدن علیه رافضی ها (شیعیان) دعوت کرده است. یکی از عناصر داعش در این نوار ویدئویی گفت که «با سربریدن به سراغ شما آمده ایم، ای اهل تسنن! تا کی می خواهید در یاری رساندن به برادرانتان سستی کنید؟!!» این اتفاق در حالی رخ داده که حدود یک ماه از حمله آل سعود به کشور یمن می گذرد و عربستان سعودی، اگر چه اول اردیبهشت، پایان تجاوز نظامی توفان قاطع را اعلام کرد اما هنوز حملات آن ها ادامه دارد.
همکاری داعش با اسرائیل در سوریه
به نظر میرسد اتحاد اسرائیل- داعش به تدریج در حال بدتر کردن اوضاع سوریه است و در حالی که یک هفته تا شروع مذاکرات «ژنو ۳» میان دولت سوریه و مخالفان این کشور زمان باقی است، جنگندههای اسرائیلی مواضع دولت سوریه و حزبالله لبنان در منطقه القلمون را هدف قرار دادند. منطقه القلمون دارای اهمیت استراتژیک برای سوریه و لبنان است.
همچنین طبق ارزیابی وزارت دفاع آمریکا، داعش حضورش را در سوریه اگر در عراق دچار شکست های جدی بشود تقویت خواهد کرد. این گروه مناطقی را شهر حمص اشغال کرده و اکنون برای اشغال اردوگاه پناهندگان فلسطینی یرموک با دیگر گروه های شبه نظامی در جنگ هستند. البته در سوریه گروه های تروریستی دیگری نیز فعالیت دارند که هر کدام آن ها از سوی یک یا چند کشور غربی- عربی حمایت می شوند. از جمله این گروه ها می توان به جبهه النصره، فرسان الحق، احرار الشام و ... نام برد.
داعش در فکر تصرف الرمادی در عراق
داعش در عراق در تلاش است تا شهر رمادی را تصرف کند و به همین دلیل است که تلاش دارد نیروهای خود را از سوریه به استان الانبار وارد کند تا در ناامنی های شهر رمادی مرکز استان شرکت کنند. این در حالی است که طبق اخبار «شیث السامرائی» وزیر جنگ داعش در بمباران مقر فرماندهی پلیس استان «نینوا» در موصل کشته شد. البته اگر چه قوای داعش پس از باز پس گیری تکریت تا حدودی تحلیل رفته اما به نظر می رسد با توجه به کارشکنی های ائتلاف در همراهی با نیروهای عراقی چشم انداز این که به زودی این گروه از عراق ریشه کن بشود دور از دسترس به نظر می رسد.
گسترش داعش در افغانستان
تروریستهای داعش فوریه ۲۰۱۵ پرچم سیاه خود را جایگزین پرچم سفید طالبان در منطقه چرخه در استان لوگر افغانستان کردند. ابوبکر البغدادی زمانی ملا عمر، رهبر طالبان را «فردی احمق و جنگ سالاری بیسواد» خوانده بود و گفته بود که داعش طی دو سال گذشته بیش از آنچه طالبان در ۱۰ سال گذشته پیشروی کرده، دستاورد داشته است. در حال حاضر نیز گزارشهایی از درگیریهای طالبان و داعش در این کشور وجود دارد.
احتمال قدرت گیری داعش در در مصر
در مصر، گروهک تروریستی انصار بیت المقدس که دنباله رو گروهک تروریستی داعش است با صدور بیانیه رسمی در صفحه خود در توییتر به نام ولایت سیناء، از اعلام قریب الوقوع تشکیل ولایت صعید خبر داد. ابوسفیان المصری، یکی از اعضای تشکیلات تروریستی یاد شده در توییتر نوشت: ما به زودی شکل گیری ولایت صعید را اعلام خواهیم کرد. المصری همچنین تهدید کرد که این گروه عملیات بیشتری علیه نیروهای نظامی مصر در صحرای سینا انجام خواهد داد.
البته در آفریقا طرفداران داعش به شکل گسترده تری در کشورهای لیبی، نیجریه و ... فعالیت می کنند. چنان چه چند وقت پیش داعش با اعلام پذيرفتن بيعت بوکوحرام از اين گروه تروريستي خواست فعاليتهاي خود را در آفريقا گسترش دهد. بوکوحرام که تعداد نیروهایش چند هزار نفر برآورد می شود، عامل حملات خونین شهرهای بزرگ شمال و شرق نیجریه است و ساکنین مناطق روستایی دورافتاده این کشور را نیز می کشد و گاه حملاتی را در کشورهای همسایه انجام می دهد. بوکوحرام از سال ۲۰۰۹ تاکنون در نیجریه فعال است و حملاتش باعث کشته شدن بیش از ۱۳ هزار نفر و آوارگی یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر شده است.