به گزارش نما به نقل از تسنیم، به دنبال حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در اجلاس بازنگری ان.پی.تی، نوذر شفیعی عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس در برنامه رادیو گفتوگو به بررسی ابعاد این اجلاس پرداخت.
شفیعی ان.پی.تی را یک رژیم امنیتی بینالمللی دانست و افزود: این رژیم رفتار کشورها را در حوزه مسائل هستهای تنظیم میکند و به استفاده صلحآمیز کشورها از دانش هستهای کمک میکند.
وی دیگر کارکرد ان.پی.تی را مربوط به محدودسازی کشورها برای جلوگیری از احتمال انحرافات هستهای خواند و تصریح کرد: در زمان تشکیل اولین اجلاس ان.پی.تی مقرر شد که در فواصل زمانی مختلف بازنگریهایی صورت گیرد و لذا مطابق با شرایط زمانی خاص این بازنگریها اتفاق میافتد.
شفیعی ادامه داد: تصمیم بر این است که به سمت تقویت این رژیمها حرکت شود؛ یعنی این رژیم از اصول، قواعد و هنجارهای مستحکم تری برخوردار شود تا بتواند کارکردها را به سرانجام برساند.
این عضو کمیسیون امنیتملی مجلس اظهار داشت: ما راجع به ان.پی.تی دارای مواضعی هستیم که بر دو مبنا استوار است؛ یکی اینکه اعتقاد داریم رژیمهای حقوقی بین المللی مکانیزمی برای حفظ صلح و امنیت هستند و از این سو به رژیمها احترام میگذاریم.
شفیعی ادامه داد: نکته دوم مد نظر ما، ضمانت اجرایی این رژیمها است؛ هم اکنون مطابق با مقرات ان.پی.تی رفتار هستهای خود را صورت میدهیم. همچنین ان.پی.تی کشورها را ملزم کرده که به کشورهایی که دنبال دانش صلح آمیز هستهای هستند، کمک کنند.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون نه تنها کمکی به ما نمیشود، بلکه در مسیر فعالیتهای صلح آمیز هستهای جمهوری اسلامی ایجاد مانع میشود؛ لذا به دنبال ضمانت اجرایی قوی هستیم.
شفیعی با اشاره به سخنرانی دکتر ظریف در این اجلاس گفت: فشارهایی که در حوزه هستهای اعمال میشود، میتواند به هر کشور دیگر نیز وارد شود. بنابراین اگر بر اجرای دقیق ان.پی.تی اصرار داریم، به خاطر یک حق است که کشورهای دیگر را نیز در بر میگیرد.
وی در این باره به حمایت گروه نم از موضع جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: غیرمتعهدها خواستار این بودند که به جای محروم کردن کشورها از یک حق، مکانیزمهای نظارتی تقویت شود لذا رویکرد ما، مبتنی بر خواست گروه نم است.
این عضو کمیسیون امنیت ملی ادامه داد: هم اکنون که جمهوری اسلامی ایران ریاست جنبش نم را عهده دار است، به نیابت از این گروه سخنرانی میکند.
نوذر شفیعی گفت: در سیاست بین الملل، قدرت مهم است و حقوق بین الملل تابعی از این قدرت است البته این بدان معنی نیست که باید همه چیز را رها کنیم، ما روی آنچه که درست است تأکید داریم و خواهان اجرای آن هستیم.
وی افزود: آنچه ما بر آن تاکید داریم، برداشتن گام درست در مسیر درست است و این یک خلأ است که رژیم های حقوقی با آن مواجه هستند.
شفیعی بر لزوم نگاه فنی به رژیم حقوقی ان.پی.تی تاکید و تصریح کرد: متأسفانه در ارتباط با ما به این رژیم از منظر سیاسی نگاه میشود؛ درحالیکه هیچ دلیلی برای ورود پرونده هستهای ما به شورای امنیت وجود ندارد. امیدوارم این اجلاس زمینهساز اجرای دقیق ان.پی.تی و نگاه فنی به این رژیم باشد.