۲.۵ میلیون مهاجر افغانی در ایران

وزیر كشور اعلام كرد: بر اساس آخرین آمار حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار مهاجر افغانی در ایران حضور دارند.

به گزارش نما به نقل از صدا و سیما؛ عبدالرضا رحمانی فضلی در پاسخ به پرسش شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخصوص ساماندهی اتباع بیگانه در کشورمان در صحن علنی مجلس گفت: ما به دو علت همجواری ، مسائل اسلامی و انسانی و نیز قوانین بین المللی مجبور شدیم از گذشته تعداد انبوهی از اتباع افغانی را به عنوان میهمان در کشورمان بپذیریم.

وی افزود: روند مهاجرت افغانی ها به کشورمان ادامه یافت تا آن که مهاجران افغان در سال 71 پیروز شدند و دولت را در اختیار گرفتند در آن مقطع حدود یک میلیون نفر از افغانی ها از ایران به کشورشان ارجاع شدند.

وی با اشاره به حضور 2 میلیون و 500 هزار افغانی در کشورمان افزود: یک میلیون نفر از این مهاجران در قالب طرح آمایش هستند به نحوی که کارت حضور و اقامت دارند و با محدودیت هایی زیر نظر مراقبت ها و قوانین جمهوری اسلامی در کشورمان زندگی می کنند.

رحمانی فضلی اضافه کرد: حدود 450 هزار نفر از آنان نیز گذرنامه دریافت کردند و ورودشان به کشورمان قانونی است اما متأسفانه تعداد یک میلیون نفر از این افغانی ها به طور غیر مجاز در کشورمان حضور دارند.

بازگشت 5 میلیون افراد غیرمجازها به کشورشان

رحمانی فضلی افزود: با این تلاش ها در 10 سال گذشته توانستیم حدود 5 میلیون نفر از افرادی را که به صورت غیرمجاز در ایران حضور داشتند به افغانستان بازگردانیم که این رقم سالانه حدود 500 هزار نفر است.

وی گفت:‌ سال قبل حدود 600 هزار نفر از این افراد به مرزها ارجاع داده شدند اما متأسفانه به علل مختلف بویژه نامناسب بودن شرایط زندگی در افغانستان و فقدان تسلط کافی دولت های افغانستان و پاکستان بر مرزهایشان نتوانستیم مانع از ورودشان به ایران شویم.

وی افزود: این موضوعی دو طرفه است و باید به توافقی برسیم که آنان موضوع ساماندهی ، کنترل و نظارت بر مرزهایشان را انجام دهند اما متأسفانه آنان توان این کار را نداشتند و اتباع ارجاع شده دوباره بازگشته اند.

تردد مهاجران غیرمجاز به حداقل رسید

رحمانی فضلی گفت: در مرز خراسان رضوی و جنوبی و در حوزه شمالی سیستان و بلوچستان با اقدامات چند سال گذشته تردد مهاجران غیرقانونی در این مناطق به حداقل رسیده است اما کماکان از طریق پاکستان و با روش های قاچاق و غیرقانونی وارد کشور می شوند.

وزیر کشور افزود: ما در کشورمان 22 اردوگاه ایجاد کرده ایم و نیروی انتظامی به صورت روزانه آنان را از سراسر کشور جمع می کند و با تقبل هزینه های بسیاری آنان را به مرز انتقال می دهد اما متأسفانه به علت کنترل نکردن دولت های پاکستان و افغانستان کماکان آنان بازمی گردند.

وی افزود: ما سه جلسه نیز در این خصوص با تشکیل گروه چهارجانبه ایران ، افغانستان ، پاکستان و سازمان ملل برگزار و در چارچوب پروتکل سازمان ملل بررسی کردیم و چهارمین جلسه را ماه بعد در تهران برگزار خواهیم کرد.

قول وزیرکشور برای ساماندهی افاغنه تا 6 ماه آینده

وزیر کشور گفت: اکنون سازمان ملل متحد ، دولت افغانستان و جمهوری اسلامی ایران به ضرورت ساماندهی اتباع بیگانه که در کشورمان حضور دارند و اجرای تعهدات و مسئولیت ها رسیده‌اند.

رحمانی فضلی در پاسخ به سوال تعدادی از نمایندگان درباره ساماندهی اتباع بیگانه در ایران پاسخ داد: تلاش ما این است که این امر را با کمک سازمان ملل و دولت افغانستان انجام دهیم.

وی گفت: برای این کار ما اخیرا و در هفته گذشته در شورای عالی امنیت ملی و در کمیسیون مربوط به ساماندهی اتباع، آیین نامه و دستورالعمل جدیدی را به تصویب رساندیم و در آن تلاش ما این بوده است که بتوانیم امر ساماندهی اتباع را باتوجه به تجربه 30 ساله و باتوجه به ظرفیت ها و توانمندی هایی که قانون در اختیار ما در حوزه های مختلف قرار داده به انجام برسانیم.

رحمانی فضلی با اشاره به اینکه ما الان 22 مرکز نگهداری اتباع بیگانه تحت عنوان اردوگاه داریم، افزود: در 19 استان کشور حضور اتباع بیگانه (افغانی) ممنوع است و بقیه استانها نیز به تناسب حضور اتباع غیرمجاز، مقررات خاص اجرا می شود.

وی با اشاره به اینکه در برخی از مواقع ناامنی های شدید در کشور به اتباع بیگانه نسبت داده می شود، گفت: حجم تخلفات و جرم اتباع بیگانه آنگونه که در تبلیغات گفته می شود نیست ضمن اینکه نیروی انتظامی، وزارت اطلاعات، بسیج و سپاه و همه دستگاه های مرتبط با قوه قضاییه به شدت با این مسئله برخورد می کنند و کنترل های دایمی روی اینها است و ما با سپردن بخشی از کارهای اینها به بخش خصوصی عمدتا نیروهای امنیتی و نظامی در قالب دفاتر کفالت تلاش کردیم در همه جا دفاتر کفالت نظارت کامل و کافی داشته باشند اما در عین حال شاهد برخی تخلفات و جرایم از سوی اتباع بیگانه در کشور هستیم.

وزیر کشور با اشاره به اینکه اکنون 350 هزار دانش آموز و 11 هزار دانشجوی افغان در دانشگاه های ایران مشغول تحصیل هستند، افزود: 17 هزار نفر از فارغ التحصیلان دانشگاه های ما هم از اتباع افغانستان هستند.

رحمانی فضلی گفت: بخش مهمی از بازار کار و اشتغال دردست اتباع افغانستان است اما این به گونه ای نیست که برای اتباع ایرانی اشتغال نباشد زیرا ایرانی ها تمایلی برای کار در این مشاغل ندارند.

وی افزود: ما در قالب یک کمیته ساماندهی و وزارت کشور به عنوان هماهنگ کننده و مسئول کمیته به همراه بقیه اعضا در این باره تصمیم می گیرند.

رحمانی فضلی گفت: تصمیمات کلان هم در این مسئله و در این حوزه برمی گردد به شورای عالی امنیت ملی که ما در جلسه اخیر این شورا باتوجه به موضوع و مسئله ناامنی، قاچاق و اشرار در مرزهای شرقی مصوبه بسیار خوبی در جهت مدیریت و کنترل مرزهای شرقی داشتیم و یک بازه زمانی دوساله هم داده شد تا ما همه خلاء ها و حفره های منطقه شرق کشور را بتوانیم پوشش دهیم و بحث تردد را به کنترل قطعی و نهایی برسانیم.

وی در پاسخ به سوال برخی از نمایندگان مجلس به ویژه درباره موضوع کرمان افزود: استان کرمان در مسیر و کریدوری قرار گرفته است که انتهایش به سیستان و بلوچستان و مرزهای شرقی است باتوجه به اینکه سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان منطقه ممنوعه برای اتباع بیگانه هستند و بخش اعظمی از این افغان‌ها در شمال استان کرمان هستند برخی مشکلات و مسایل را دارند.

تصویب طرح ساماندهی اتباع در شورای تامین

وزیر کشور گفت: دو جلسه شورای تامین در استان کرمان گذاشته شده است طرح ساماندهی اتباع در استان کرمان در شورای تامین تصویب شده و در معاونت امنیتی وزارت کشور هم تصویب شده و ما امسال چهار استان منطقه شرقی یعنی سیستان و بلوچستان، یزد، کرمان و خراسان جنوبی را هم در سیاست های امنیتی و کلان و به صورت منطقه ای در اولویت قرار دادیم.

رحمانی فضلی افزود: نیروی انتظامی، سپاه، وزارت اطلاعات و وزارت کشور و قوه قضاییه این چهار استان را در اولویت سیاست های امنیتی خود هم از نظر برخورد با قاچاق انسان هم مسئله اشرار هم موضوع موادمخدر و هم بحث سرقت قرار داده‌اند.

وی با اشاره به اینکه در سال 93 طرح ساماندهی اتباع بیگانه از 500 هزار نفر به 600 هزار نفر رسیده است، ابراز امیدواری کرد: با برنامه هایی که برای سال 94 تدارک دیده شده این طرح با سرعت بیشتری اجرا شود و با توافقی که با دولت افغانستان در یکماه گذشته صورت دادیم بتوانیم زمینه را برای بازگشت مهاجران غیرقانونی افغان به کشورشان فراهم کنیم.

رحمانی فضلی گزارشی درباره مقابله با اتباع بیگانه در استان کرمان ارائه کرد و افزود: در سال 93 تا 58 هزار و 199 نفر از اتباع غیرمجاز جمع آوری و بازگردانده شدند و 877 خودروی حامل اتباع غیرمجاز با 8 هزار و 51 نفر توقیف شد و این اتباع بازداشت و اقدامات قانونی درباره آنها انجام شد و واحدهای ویژه مبارزه با ورود اتباع در شهرهای حساس و مهم تشکیل دادیم که کار را با دقت پیگیری می کنند.

وزیر کشور همچنین از عملیاتی شدن ساماندهی اتباع بیگانه به ویژه افاغنه ظرف 6 تا 7 ماه آینده خبر داد.

رحمانی فضلی گفت: اکنون سامانه بیومتریک با 2 هزار و 700 میلیون ریال در اردوگاههای مراقبتی راه اندازی شده است و هزار و 400 میلیون ریال نیز برای تامین امنیت 14 شهرستان استان کرمان اختصاص داده ایم.

وی افزود: اکنون از 23 شهرستان استان کرمان 16 شهرستان شمالی و شرقی آن جزو منطقه ممنوعه قرار گرفته است و نمایندگان این استان قرار گرفتن 7 شهرستان دیگر را نیز خواستارند که این تقاضا باید در کمیته ساماندهی اتباع که زیر نظرشورای امنیت ملی است بررسی شود.

رحمانی فضلی گفت : تقویت اردوگاهها و ساماندهی اتباع بیگانه نیازمند اختصاص منابع و اعتبارات است با این حال دولت هزینه های زیادی برای این موضوع داشته است.

وزیر کشور با بیان اینکه سازمان ملل متحد همواره ایران را میزبان مناسب و مطلوبی معرفی کرده است گفت: ما براساس قوانین اسلامی و روابط انسانی به اتباع افغان کمک کرده ایم و در مذاکره جدیدی که با رئیس جمهور این کشور داشتیم قرار شد در نقاط مرزی نیروهایی از دستگاههای مرتبط مثل وزارت امور خارجه مستقر شوند تا برای اتباع بیگانه کارت شناسایی صادر شود.

رحمانی فضلی افزود: آمادگی ورود اتباع افغان را ظرف 2 روز پس از صدور کارت شناسایی و مجوز داریم و با طرف افغان به توافق رسیده ایم.

وی با بیان اینکه دولت افغانستان به تازگی روی کار آمده و نیازمند فرصت است گفت: اکنون دولت این کشور یک نفر را موظف به پیگیری مسائل اتباع افغان مستقر در ایران کرده است و امیدواریم میهمانان افغانی با ایجاد امنیت و شرایط مطلوب به کشور خود بازگردند.

با این توضیحات وزیر کشور و قول عملیاتی شدن ساماندهی افاغنه ظرف 6 ماه آینده، نماینده سوال کننده قانع شد.

۱۳۹۴/۲/۲۲

اخبار مرتبط