به گزارش نما به نقل از فارس، فؤاد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به طرح مورد تصویب کنگره آمریکا مبنی بر بازنگری در توافق هستهای با ایران در مجلس نمایندگان این کشور، اظهار داشت: در این طرح بحث بازنگری مهمترین بخش آن نیست و دغدغه اصلی ما این مسئله نبوده است بلکه بحث اصلی صفحه ۱۸ این طرح است که در آن قید شده در هر توافقی با ایران تحریمهایی که در آن بحث تروریسم، حقوق بشر و سلاحهای کشتار جمعی شده، سر جای خود باقی میماند.
ایزدی با بیان اینکه در این صورت اگر شما توافق هم کنید، تحریمهای اصلی پابرجاست، تصریح کرد: این در حالی است که ما مذاکره میکنیم تا تحریمها برداشته شود و اگر قرار باشد اوباما هم این طرح را امضا کند ما برای چه باید مذاکره کنیم.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: اینکه کنگره آمریکا رای منفی یا مثبت به این طرح دهد، خیلی اهمیت ندارد چرا که مشکل اصلی این است که تحریمهای اصلی از جمله تحریمهای نفتی و بانکی و تحریمهای غیرهستهای از جمله حقوق بشر، تروریسم و موشکی پابرجا میماند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در متن نهایی باید بنویسند تحریمها لغو میشود اما باید پرسید متن قانون جدید چه میشود که اعلام شده لغو نخواهد شد؟ اگر دولت آمریکا موافق طرح باشد میتواند تحریمهای هستهای را تعلیق کند و اگر هم تائید نشود اوباما میتواند آن را وتو کند.
ایزدی با بیان اینکه اگر مجلس نمایندگان آمریکا رای کافی هم نداشته باشد اوباما میتواند همان ۵ تحریم (تحریمهای هستهای) را لغو کند، افزود: کنگره تفاهم لوزان را که گفته فقط تحریمهای هستهای قابل لغو است، به گونه دیگری تکرار کرده و گفته هر موردی که تروریسم، حقوق بشر و مباحث موشکی داشته باشد تحریمهای آن پابرجاست.
این کارشناس مسائل آمریکا خطاب به دولت و تیم مذاکرهکننده گفت: دوستان توضیح دهند در قبال این طرح، چه طراحی دارند چراکه اگر اوباما آن را امضا کند که گفته است آن را امضا میکنم و در آن صورت به قانون تبدیل میشود و لازمالاجراست، تحریمهای اصلی پابرجا خواهد بود.
وی با بیان اینکه تیم مذاکرهکننده ما امکان امتیاز دادن دارد، در عین حال یادآور شد: با توجه به ساختار سیاسی آمریکا، کنگره با این طرح امکان امتیازدهی طرف آمریکا را بسته است.
ایزدی با یادآوری این نکته که تحریمهای هستهای تنها ۵ تحریم از ۲۸ تحریم آمریکاست، اظهار داشت: بر فرض اگر تحریمهای اتحادیه اروپا برداشته شود در آن صورت باز هم شرکتهای اروپایی نمیتوانند وارد تعاملات اقتصادی با ایران شوند چرا که این مسئله به تحریمهای اصلی آمریکا گره خورده و اوباما حق لغو آن را ندارد که از این رو مشکل طرح این نکته است نه رای کنگره.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: آنها نتیجه مذاکرات را در حال حاضر مشخص کردهاند و طرف مقابل هیچ گاه تحریمهای اصلی را برنمیدارد؛ اوباما اول گفت آن را وتو میکنم تا امکان بده بستان و چانهزنی داشته باشد اما این امکان را گرفتنند.
وی با بیان اینکه دوستان وزارت خارجه به جای اینکه درباره این مسئله سر و صدا کنند، میگویند ما با مباحث داخلی آمریکا کاری نداریم، گفت: باید از آنها پرسید چرا با این قانون که اوباما هم آن را امضا میکند، کاری ندارید؟ اگر اوباما آن را امضا کند باید از سر میز مذاکره بلند شد چرا که با وجود باقی ماندن تحریمهای اصلی مذاکره فایدهای ندارد.
ایزدی بر همین اساس خاطرنشان کرد: به نظر میرسد هدف دولت یازدهم رسیدن به توافق است نه برداشتن تحریمها در حالی که وقتی چیزی از این مذاکرات دست ما را نمیگیرد و در عین حال از سوی آمریکا تهدید به حمله نظامی میشویم که خلاف منشور سازمان ملل است نباید به این مذاکرات ادامه داد.
این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه نمیتوان گفت این مسائل برای آمریکا مصرف داخلی دارد چرا که قانون تصویب کردهاند، گفت: ممکن است گفته شود ما با ۱+۵ مذاکره میکنیم نه با آمریکا در حالی که طبق ساختار سیاسی آمریکا تحریمها دست آمریکاست و کنگره خودش آن را به دست گرفته است.