گاردین: دعوت از ایران به وین، نشانگر تغییر اوضاع به نفع اسد است

روزنامه گاردین دعوت از ایران برای شركت در گفت‌وگوهای صلح سوریه را نشانگر «تغییری اساسی» در رویكرد آمریكا و غرب دانسته است.

به گزارش نما به نقل از فارس، روزنامه گاردین در گزارشی با موضوع دعوت از ایران به نشستی که گفته می‌شود روز جمعه با موضوع سوریه در وین برگزار خواهد شد، نوشته است که این امر نشانگر تغییر اوضاع به نفع نظام سوریه است.

روز سه‌‌شنبه خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که غرب با میانجیگری روسیه از ایران دعوت کرده تا در دور تازه مذاکرات صلح سوریه شرکت کند. به نوشته این خبرگزاری، تهران هنوز پاسخی به این دعوت نداده است.

جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ارسال دعوتنامه به ایران را تائید نکرده، اما گفته است که احتمالا تهران برای شرکت در این نشست که با حضور چندین کشور اثرگذار بر تحولات سوریه برگزار می‌شود، دعوت خواهد شد.

گاردین با اشاره به این دعوت، آن را «چرخش بسیار قابل توجه» آمریکا و غرب توصیف کرد و نوشته است که این امر در کنار آغاز عملیات روسیه در سوریه، «نشانه دیگری است از اینکه اوضاع دارد به نفع» بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه پیش می‌رود.

«یان بلک» نویسنده این گزارش نوشته است که اگر ایران این دعوت را بپذیرد، به این معنی خواهد بود که تهران «نقشی رسمی» در پایان دادن به بحران خواهد داشت و در این مسیر قطعا مواضعی همسو با اسد اتخاذ خواهد کرد.

گاردین نوشته است: «تا الان هم همین طور بوده است. بر خلاف کشورهایی که از گروه‌های مخالف اسد حمایت می‌کنند، ایران نگاه راهبردی خلل ناپذیری به بحران داشته و ضمن حمایت مداوم از دمشق، منافع خود را نیز پی گرفته است.»

در ادامه گزارش با اشاره به حمایت مستشاری ایران از ارتش و نیروهای مردمی سوریه، تأکید شده است که ایران بر لزوم پیشبرد راهکاری سیاسی که در آن بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه ایفای نقش کرده و نهایتا مردم سوریه در مورد وضعیت دولت تصمیم‌گیری کنند، پافشاری می‌کند.

این روزنامه در ادامه نوشته است: «دعوت از تهران عربستان سعودی و دیگر کشورهایی را که از نقش فزاینده ایران در عراق، یمن، لبنان، بحرین و همچنین سوریه نگران هستند و البته در مورد این نفوذ اغراق هم می‌کنند، آزرده خواهد کرد. این واقعیت که شاه سلمان نتوانسته مقاومت کند، نشانگر عزم ایالات متحده، ضعف سعودی‌ها و کلافگی جامعه بین‌الملل از وضعیت سوریه است.»

گاردین با اشاره به اینکه عربستان و متحدانش نگران بودند که پس از توافق هسته‌ای نفوذ منطقه‌ای ایران بیش از پیش افزایش یابد، نوشته است که حالا با دعوت از ایران برای مشارکت در مذاکرات سوریه، نگرانی این کشور دوچندان خواهد شد. علاوه بر این کشورها، مخالفان دولت سوریه نیز به انتقاد از این اقدام خواهند پرداخت، اما به اذعان گاردین «آن‌ها جز اعتراض لفظی، کار بیشتری از دستشان بر نمی‌آید.»

در پایان گزارش با بیان اینکه ایران در ماه‌های اخیر نشان داده که مشتاق ارتقا جایگاه خود در فرآیندهای حل بحران‌های بین‌المللی است، نوشته است که «حالا به نظر می‌رسد در حال پیشرفت چشم‌گیری» در این راستا است.

۱۳۹۴/۸/۶

اخبار مرتبط