تلاش بازار اینترنت ایران برای حفظ «نماد اعتماد الكترونیكی»

به گزارش نما - ایران نوشت: در پی اعتراض انجمن کسب و کارهای اینترنتی به تغییر احتمالی لوگو «نماد اعتماد الکترونیکی»، مدیر رسانه برخط مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تغییر نکردن لوگو این سایت‌ها خبر داد و گفت: با مذاکراتی که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با مرکز رسانه‌های دیجیتال داشته قرار است به جای اعطای لوگو هوشمند «رسانه» به سایت‌های کسب و کار اینترنتی، بر روی «نماد اعتماد الکترونیکی» تغییرات اندکی اعمال شود تا مانعی برای کسب و کار فروشگاه‌های اینترنتی ایجاد نشود.

اعطای لوگوی هوشمند به تمامی وب سایت‌های ایرانی در سال 93 خبرساز شد. این خبر را ابتدا سید مرتضی موسویان، رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد او گفت: لوگوی هوشمند در راستای بهره برداری مطلوب کاربران از فضای مجازی به پایگاه‌های اینترنتی ارائه می‌شود. این لوگو موجب افزایش اعتماد مردم شده و با ارائه نشانی، تمامی وب سایت‌های ایرانی دارای هویت و رده‌بندی می‌شوند.


در اسفند 93 این طرح با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد و اخیراً نیز مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شروع به ارائه این لوگو به تمام سایت‌ها کرده و از آنها خواسته است که نسبت به گرفتن لوگو هوشمند «رسانه» اقدام کنند.


در این میان انجمن کسب و کار اینترنتی به این موضوع اعتراض دارد زیرا معتقد است که سایت‌های کسب و کارهای اینترنتی خود دارای لوگو «نماد اعتماد الکترونیکی» هستند که مرکز توسعه تجارت الکترونیک آن را اعطا می‌کند از این رو نیازی به لوگو دیگری ندارند چرا که باعث سردرگمی مشتریان این سایت‌ها و مانع کسب و کار می شود.


در این باره سراغ چند سایت کسب و کار اینترنتی رفتیم که بیشتر این سایت‌ها یا از ارائه لوگو هوشمند «رسانه» اطلاعی نداشتند یا اگر هم اطلاعی داشتند، نمی‌دانستند که لوگو هوشمند می‌خواهد جایگزین نماد اعتماد الکترونیکی شود و یا اینکه مجوزی در کنار سایر مجوزهایی است که سایت‌ها باید دریافت کنند.


فروغیان مدیر یکی از سایت‌های فروش اینترنتی تلفن همراه در این باره به «ایران» می‌گوید: اگر لوگو جدید هوشمند بخواهد جایگزین لوگو نماد اعتماد الکترونیکی شود، ضربه سختی به کسب و کار ما می‌زند چرا که نماد اعتماد الکترونیکی بعد از مدت‌ها تبلیغ بتازگی جایگاه خود را در بین مشتریان و مردم پیدا کرده است و تا لوگو جدید شناخته شود و جایگاه خود را پیدا کند، از نظر مالی به فروشگاه‌های اینترنتی صدمه می‌زند.
وی می‌افزاید: اگر هم لوگو هوشمند جدید بخواهد به عنوان یک نماد در کنار نماد اعتماد الکترونیکی در سایت‌ها قرار بگیرد یک مرحله کاری به کارها افزوده است و به عبارتی موازی کاری محسوب می‌شود. به نظر می‌رسد بهتر است تمام کارهایی که باید انجام شود را در یکجا متمرکز کنند.


5 سال تلاش برای معرفی نماد
«5 سال پیش مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به این نتیجه رسید که همه سایت هایی که در فضای مجازی مشغول کسب و کار هستند، مورد اطمینان نیستند و برای اینکه خریداران بتوانند با اطمینان بیشتری از فروشگاه‌های آنلاین خرید کنند، نمادی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به نام «نماد اعتماد الکترونیکی» طراحی و به سایت‌های دارای کسب و کار اینترنتی داده شد.»


رضا الفت نسب، دبیر انجمن صنفی کسب و کارهای اینترنتی با بیان مطلب فوق درباره اعتراض این انجمن به لوگو هوشمند «رسانه» مرکز رسانه‌های دیجیتال به «ایران» می‌گوید: بعد از 5 سال که هزینه فراوانی بابت فرهنگ‌سازی و شناساندن نماد اعتماد الکترونیکی به کاربران فضای مجازی از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، پلیس فتا و کسب و کارهای اینترنتی صورت گرفت، ارائه لوگو هوشمند موجب توقف کسب و کار اینترنتی می‌شود از این رو انجمن کسب و کار اینترنتی در نامه‌ای به ریاست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی درخواست کرد تا پیگیر این تغییرات باشد.


الفت نسب می‌افزاید: اکنون 12 هزار و 500 سایت کسب و کار اینترنتی از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، نماد اعتماد الکترونیکی را دریافت کرده و از نظر قانونی رسمیت یافته‌اند و حتی پیش‌بینی می‌شود تعداد این سایت‌ها در دو یا سه سال آینده به 25 هزار عدد برسد.


وی در ادامه می‌گوید: بنا بر اسناد قانونی، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به عنوان متولی کسب و کارهای اینترنتی است. کسب و کارهای اینترنتی تا چه زمان باید جوابگوی ادبیات تهدیدآمیز سازمان‌های موازی باشند.
مگر هدف کارآفرینی و اشتغال مهم نیست. آیا با وضعیت تغییر مداوم می‌توان به کارآفرینی در فضای مجازی اندیشید. انتظار می‌رود مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به عنوان تنها متولی ساماندهی کسب و کارهای اینترنتی اقدام‌های لازم را انجام دهد.


این لوگو دردسرساز
«لوگو هوشمند «رسانه» لوگوی مجزایی فراتر از بحث فروشگاه‌ها و کسب و کارهای اینترنتی است که به تمام سایت‌ها ارائه می‌شود.»
مصطفی اشرف، مدیر رسانه برخط مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه قرار نیست لوگو هوشمند «رسانه» جایگزین نماد دیگری شود، به « ایران» می‌گوید: بر اساس مصوبه 1389 هیأت وزیران، این مرکز موظف است نسبت به ساماندهی نشر دیجیتال، برخط و رسانه‌های همراه و هوشمند اقدام کند.
از این رو وب سایت‌ها در ابتدا یک لوگوی بی‌رنگ دریافت می‌کنند که پس از ارجاع به دستگاه ذیربط و دریافت مجوزهای لازم به او لوگوی رنگی طلایی و سیستم رتبه‌بندی یک تا پنج ستاره (برای ایجاد رقابت بین سایت‌ها برای ارائه مطالب بامحتوا و مفید) اختصاص می‌یابد تا بتوان فعالان عرصه فضای مجازی را تشخیص داد.


مدیر رسانه برخط با بیان اینکه بر اساس آیین نامه وزیران همه سایت‌های اطلاع‌رسانی و سایت هایی که در ایران فعالیت می‌کنند، باید در سامانه ساماندهی وزارت ارشاد (http://www.samandehi.ir) ثبت شوند، می‌افزاید: درخواست استفاده از لوگو هوشمند رسانه نیز کاملاً اختیاری است و اگر سایتی شرایط مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را داشته باشد، لوگو هوشمند رسانه در سایت درج می‌شود.
اشرف در پاسخ به این سؤال که سایت‌های کسب و کار اینترنتی که خود دارای نماد هستند چرا تنها فیلد خاصی به لوگو این سایت‌ها اضافه نمی‌شود، می‌گوید: در این ساماندهی هدف تنها فروشگاه‌ها و کسب و کارهای اینترنتی نیست بلکه تمام سایت‌ها است.


فقط تعداد سایت‌ها در دامنه دات آی آر (IR.) (بدون احتساب دامنه دات کام)حدود 600 هزار سایت است که همه باید ساماندهی شوند. وی درباره تدابیر اندیشیده شده برای سایت‌های فروشگاه اینترنتی به «ایران» می‌گوید: با مرکز توسعه تجارت الکترونیکی جلساتی داشته ایم که روی همان نماد سایت‌های فروشگاه‌های اینترنتی تغییراتی انجام شود تا مشکلی برای کسب و کار آنها ایجاد نشود و از سوی دیگر تا سایت کسب و کار اینترنتی نماد اعتماد الکترونیکی نداشته باشد، شامل ساماندهی سایت وزارت ارشاد نمی‌شود.
اشرف مراحل ساماندهی سایت‌ها را دو مرحله عنوان کرده و می‌افزاید: در مرحله اول بحث شناسایی سایت‌ها مطرح است بنابراین مدیران سایت‌ها می‌توانند با مراجعه به سایت ساماندهی ثبت نام کنند که برای درج اطلاعات سایت در این سامانه تنها 5 دقیقه زمان نیاز است. کسانی که این مرحله را انجام دهند برای کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه کفایت می‌کند که سایت دارای هویت است.


مرحله دوم نیز مربوط به درخواست لوگو هوشمند «رسانه» است که اختیاری است و به بخش فرهنگسازی برای شناسایی سایت‌های مفید و غیر مفید این مرکز مربوط می‌شود، بنابراین هر سایتی که در سامانه ساماندهی ثبت نام کند و لوگو هوشمند رسانه را داشته باشد، هویت صاحب سایت مشخص و محتوای آن مورد تأیید وزارت ارشاد است.


مصطفی اشرف، مدیر رسانه برخط مرکز رسانه‌های دیجیتال در پایان در پاسخ به سؤال دیگر «ایران» که انجمن کسب و کار اینترنتی معتقد است که مرکز رسانه‌های دیجیتال سایت‌ها را در صورت دریافت نکردن لوگو هوشمند، تهدید به فیلتر کرده است، می‌گوید: این مرکز هیچ سایتی را به فیلتر کردن تهدید نکرده است چرا که مرجع شناسایی سایت‌ها از سوی کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه تنها ثبت در سایت ساماندهی مرکز رسانه‌های دیجیتال وزارت ارشاد است و کمیته فیلترینگ کارگروه تعیین مصادیق، طبق ماده 21 قانون جرایم اینترنتی سایتی که هویت آن با ثبت نام در سامانه ساماندهی وزارت احراز شده را نیز در صورت داشتن مطالب و محتوای مجرمانه فیلتر نمی‌کند، بلکه ابتدا به مدیر سایت تذکر می‌دهد تا محتوای مجرمانه را حذف کند و اگر بعد از تذکر، مدیر سایت محتوای مجرمانه را حذف نکرد، سایت فیلتر می‌شود.


در حقیقت سایت هایی که در سامانه ساماندهی وزارت ارشاد ثبت نشوند، در صورت داشتن مطالب مجرمانه بلافاصله و بدون تذکر فیلتر خواهند شد.


۱۳۹۴/۸/۱۳

اخبار مرتبط