مذاكرات مه‌آلود صلح یمن در سوئیس و حذف رسانه‌ها

عکس خبري -مذاکرات مه‌آلود صلح يمن در سوئيس و حذف رسانه‌ها

دور دوم نشست مذاكرات صلح یمن در سوئیس، بر خلاف دور نخست، با سانسور شدید خبری در جریان است و تنها شماری از خبرنگاران در خارج از مقر مذاكرات در تقلا برای دستیابی به جزئیاتی از مذاكراتند اما همه چیز مانند هوای بیرون مقر مذاكرات، كاملا مه‌آلود و مبهم است.

به گزارش نما به نقل از فارس، دومین روز از دومین دور از مذاکرات صلح یمن در مکانی در حومه ژنو در حالی برگزار شده است که «اسماعیل ولد الشیخ» فرستاده ویژه سازمان ملل، تمایلی به حضور رسانه‌ها ندارد.

فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن معتقد است که رسانه‌ها در دوره‌های قبلی مذاکرات یمن نقش منفی ایفا کرده‌اند و موجب شده‌اند تا مذاکرات بدون هر نتیجه‌ای به پایان برسد به همین دلیل تصمیم گرفته تا دور کنونی از مذاکرات را در مکانی دور افتاده و بدون حضور رسانه‌ها برگزار کند. هرچند که تعدادی از رسانه‌ها در ساختمان مقابل محل مذاکرات هیأت یمنی و هیأت وابسته به سعودی‌ها ایستاده‌اند و منتظر اخباری از داخل ساختمانند.

محل مذاکرات منطقه‌ای به نام «مالکوم» در شهر «بیل/بین» در نزدیکی پایتخت سوئیس است. هوای محل مذاکرات مه آلود است و کمی آنطرف‌تر از محل مذاکرات گروهی در نزدیکی در ورودی به چشم می‌خورند که احتمال می رود از اصحاب رسانه‌های وابسته به عربستان سعودی باشند که اجازه ورود به محل مذاکرات را پیدا کرده‌اند هرچند که طبق قوانینی که ولد الشیخ تعریف کرده است، هیچ یک از خبرنگاران اجازه ورود به داخل ساختمان را ندارند.





مذاکرات ژنو 2 از روز 15 دسامبر (24 آذرماه) آغاز شده و بر اساس پیش‌نویس مورد توافق هر دو طرف از صنعا و ریاض، رایزنی‌ها میان دو هیأت در حال انجام است که هر یک متشکل از 8 عضو و 4 مشاورند. علاوه بر آن، هر هیأت دو کارشناس نظامی دارد تا درباره امور نظامی و امنیتی در چارچوب کارگروه‌های ویژه مشاوره ارائه دهند و این کارشناسان در نشست‌های مذاکراتی اصلی شرکت نخواهند داشت.

هر یک از دو هیأت حق دارد یک کارگروه ویژه شامل 4 نفر را برای پشتیبانی اداری و فنی با خود به همراه داشته باشد اما این افراد نیز در نشست‌های اصلی و عمومی شرکت نخواهند داشت.

به استثنای این 18 نفر که در بالا شرایط آنها ذکر شد، هیچ کس دیگری حق ورود به مقر مذاکرات را ندارد.

اسامی افرادی که تاکنون حضور آنها در نشست صلح یمن در سوئیس تایید شده است در ادامه می‌آید:

هیأت اعزامی از جانب «عبدربه منصور هادی»

1- عبدالملک المخلافی- تعز

2- د. احمد عبید بن دغر- حضرموت

3- د. محمد سعید السعدی- ابین

4- عبدالعزیز احمد جباری- ذمار

5- د. محمد موسی العامری - البیضاء

6- د. خالد عمر باجنید- حضرموت

7- نهال ناجی العولقی – شبوة

8- یاسین عمر مکاوی - عدن

تیم فنی و مشاوره

9- د. عبدالله العلیمی- شبوة

10- شایع محسن الزندانی- الضالع

11- عزالدین الاصبحی-تعز

12- د. معین عبدالملک سعید- تعز


هیأت اعزامی از جانب «صنعاء»

هیأت انصارالله

1- محمد عبدالسلام

2- مهدی المشاط

4- سلیم المغلس

5- حمید عاصم

مشاوران:

1-محفوظ باقزقوز

2- عبد الله حجر

هیأت حزب کنگره مردمی یمن

1- یحی دوید

2- یاسر العواضی

3- فائقة السید

4- عارف الزوکا

5- ابو بکر القربی


مشاوران:

1- خالد الدینی

2- عبد القوی الشمیری



برخی منابع آگاه می گویند که نشست های طرفین یمنی از 10:00 صبح روز گذشته (به وقت سوئیس) آغاز شده و تا صبح امروز سه جلسه برگزار شده است.

گزارشها حکایت از آن دارد که عمده بحثها بر توقف جنگ و آتش بس متمرکز بوده و ظاهراً طرفین مذاکره با توقف موقت آتش بس موافقت کرده‌اند اما در اصل و در ظاهر در میدان نبرد آتش بس رعایت نشده است.

مسئله بعدی لغو تحریم‌های دولت کنونی یمن و مجوز ارسال کمک‌های بشردوستانه به یمن است. منابع آگاه می‌گویند که در این نشست توافق شده است تا کمیته‌ای از سازمان ملل تشکیل شود که مسئولیت اصلی این کمیته رفع تحریم‌ها و تسهیل ورود کمک‌های بشردوستانه به یمن است.

مسئله مهم بعدی، آزاد کردن زندانی‌های دو طرف انصارالله و طرفداران عبدربه منصور هادی است که این سه موضوع مذکور در نشست‌های روز گذشته مورد بحث قرار گرفته است. گفته می‌شود که در نشست‌های صبح امروز توافقاتی در زمینه تبادل زندانیان صورت گرفته است.

با این‌حال نشست یمن امروز و فردا نیز ادامه دارد و اگر این نشست تا فردا به نتیجه برسد، سازمان ملل بیانیه‌ای را صادر می‌کند و در صورتیکه بدون نتیجه به پایان برسد، دو احتمال وجود دارد:

اول آنکه: هیأت‌های حاضر در این نشست به کشورهای خود باز می گردند و دوم اینکه ممکن است نشست به مدت دو روز یعنی تا روز شنبه تمدید شود اما در حال حاضر همه چیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و هوای داخل محل مذاکرات نیز گویا مانند هوای بیرون آن، مه آلود و مبهم است.

برخی از هیأت های نزدیک به انصارالله معتقدند با توجه به مذاکراتی که خارج از مذاکرات ژنو بین هیأت‌های یمنی صورت گرفته است و همچنین با توجه به اطلاعاتی که از طرف‌های درگیر در ناآرامی های یمن به دست آمده است، طرفین مذاکره تمایل به رفع بحران یمن دارند و ممکن است که مذاکرات کنونی به نتیجه برسد.

یک منبع نزدیک به انصارالله به خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس گفت، با این‌حال شواهد حکایت از آن دارد علیرغم آنکه انصارالله و عربستان دو طرف اصلی این درگیری‌ها هستند احتمال می رود که عملیات‌های نظامی علیرغم هرگونه توافق در یمن ادامه داشته باشد تا اینکه یک توافق نهایی حاصل شود.

ولد الشیخ با هر دو هیأت انصارالله و عبد‌ربه منصور هادی قرار گذاشته است که هیچ جزئیاتی از درون مذاکرات منتشر نشود و تاکنون نیز جزئیاتی که بتوان از آنچه دقیقا در مذاکرات درحال رخ دادن است آگاه شد، خبری نیست.

۱۳۹۴/۹/۲۶

اخبار مرتبط