جمع آوری دستفروشان شرعی است

برای این كار لازم نیست شهرداری طرحی را به شورا بیاورد بلكه، مكلف است براساس وظایف تعریف شده و ذاتی خود، دستفروش‌ها را از سطح شهرجمع‌آوری كند. این یك وظیفه قانونی و شرعی است. شرعی از این بابت كه دستفروشی سد معبر و حرام است و غیرقانونی است

به گزارش نما به نقل از اعتماد: در چند ماه گذشته شوراي شهرموضوعات جنجالي بسياري را بررسي كرده است. از موضوع حسابرسي تا موضوع هتل اسپيناس و قطع درختان و... اما در اين بين، در مورد برخي از اين موضوعات كمتر صحبت شده به طوري كه مي‌رود تا به فراموشي سپرده شود.

موضوعاتي مانند كسري بودجه شهرداري يا جايگزيني موتورهاي قديمي با موتورهاي برقي و... اين موضوعات بهانه‌اي شد براي گفت‌وگو با مهدي چمران، رييس شوراي شهر كه متولي نظارت برمديريت شهري است. در اين گفت‌وگو تلاش كرده‌ايم تا از ديد چمران مروري داشته باشيم به برخي سوالات، ابهامات وشبهات معضلات شهري پايتخت.

چند روز قبل شوراي شهر مصوبه‌اي را به تصويب رساند كه براساس آن، تخفيف مودياني كه بدهي مالياتي خود را به شهرداري، به صورت نقدي بپردازند، از ٢٣ درصد به ٢٧ درصد افزايش يافت. از سويي همه جا صحبت از كسري بودجه شهرداري در سال جاري است اين دو قاعاتا بايد با هم مرتبط باشند درست است؟

بله. همانطور كه گفتيد، امسال بودجه شهرداري تاكنون محقق نشده و در مدت شش ماه نخست سال تنها نزديك به ٤٥ درصد آن محقق شده است. البته با توجه به وضعيت پيش رو، بعيد هم به نظر مي‌رسد كه تا پايان سال هم محقق شود.

خب دليل اين كسري بودجه چيست؟

اين امر دلايل مختلفي دارد. بخشي از آن به كاهش سهم شهرداري از ماليات ارزش برافزوده برمي‌گردد. بخشي هم به ركود بازار ساخت‌وساز. گرچه به نظر من اين كسري بودجه چيز جديد و عجيبي هم نيست.

با اين رويه فكر مي‌كنيد در سال آينده باز هم شهرداري در «متمم» بودجه خود، مازاد بودجه را به شورا مي‌آورد؟

بعيد است. چون در خوش‌بينانه‌ترين حالت، بتواند بودجه امسال خود را محقق كند. فكر نمي‌كنم امسال شهرداري بودجه مازداي داشته باشد.

چندي قبل جار و جنجالي برسرساخت احداث مجتمعي تجاري در وسط ميدان وليعصر به راه افتاد كه پاسخ درستي به آن داده نشد. گفته مي‌شود قرار است در وسط ميدان يك ساختمان تجاري بلند مرتبه ساخته شود. شما اين را تاييد مي‌كنيد؟

اولا ما براي برخي ميدان‌هاي اصلي تهران مانند ميدان‌هاي انقلاب، امام خميني، هفت تير، جمهوري و وليعصر طرح‌هايي را در دست تهيه داريم تا براساس آنها، اين ميدان‌ها را بازسازي و زيباسازي كنيم. قرار شده تا اين طرح‌ها نهايي نشده است، به هيچ عنوان ساخت‌وساز جديدي در اين ميدان‌ها صورت نگيرد.

اين طرح‌ها هنوز در دست تدوين است و برخي ميدان‌ها طرح‌شان آماده شده و برخي ديگردر دست تدوين است. طرح ميدان وليعصر هنوز به دست ما نرسيده و ما هم از جزييات آن بي‌خبريم. ولي در هر صورت بعيد مي‌دانم وسط ميدان بخواهند كار تجاري بكنند و مجتمعي تجاري بسازند. مگر اينكه از زير دسترسي‌هاي آن را فراهم كرده باشند ولي در مجموع اين شيوه، روش چندان معقولي نيست.

ولي الان در حال ساخت‌وساز در وسط ميدان هستند.

نه. عمليات عمراني كه شما مي‌بينيد به ساخت مجتمع تجاري ارتباطي ندارد.

يكي ديگر از بحث‌هايي كه چند ماهي است به چالشي مهم براي شهرداري تهران بدل شده، موضوع جمع‌آوري دستفروش‌هاي سطح شهر است. قرار بود شهرداري اين دستفروش‌ها را جمع‌آوري و ساماندهي كند. اما گويا الان فقط آنها را «جمع‌آوري» مي‌كند و خبري از ساماندهي آنها نيست. دراين زمينه طرحي از سوي شهرداري به شوراي شهرنيامده است؟

براي اين كار لازم نيست شهرداري طرحي را به شورا بياورد بلكه، مكلف است براساس وظايف تعريف شده و ذاتي خود، دستفروش‌ها را از سطح شهرجمع‌آوري كند. اين يك وظيفه قانوني و شرعي است.

شرعي از اين بابت كه دستفروشي سد معبر و حرام است و غيرقانوني است. اين هم كه مي‌گويند بياييد به اينها جا بدهيم و آنها را ساماندهي كنيم، به معناي كمك به رشد تصاعدي دستفروشي در سطح تهران است. يعني ما داريم شهروندان را تشويق مي‌كنيم تا از روستاهاي خود به تهران بيايند و به دستفروشي بپردازند و شهرداري هم دوباره به آنها جا و حجره‌اي بدهد. مثل داستان تاكسي‌هاي تهران مي‌شود.

چند سال قبل براي ساماندهي مسافركش‌ها آمدند به ٦٠-٧٠ هزار مسافركش، شماره تاكسي دادند اما همان‌طور كه مي‌بينيد، نه‌تنها از تعداد مسافركش‌ها كم نشده كه آمارشان به مراتب بيشتر هم شده است. اينها راهكار حل مشكل دستفروش‌ها نيست. بايد مشكل بيكاري حل شود. آن هم وظيفه شهرداري نيست. اين نمي‌شود كه هر كسي كه بيكار شد، چند قلم كالا دستش بگيرد و بخواهد دستفروشي كند.

اينها شغل‌هاي كاذب كم درآمدند كه فقط به چرخه اقتصاد كشور و اقتصاد شهري لطمه مي‌زنند. آدم دلش مي‌سوزد وقتي مي‌بيند كه دستفروشي تا ماموران شهرداري و پليس را مي‌بيند، اجناسش را قايم و فرار مي‌كند. ولي از آن طرف موافق ساماندهي و حمايتي اينچنيني از آنها هم نيستيم. در مترو و ايستگاه‌ها و خيابان‌ها هر گونه حضور دستفروش‌ها غيرقانوني است و ما هم از شهرداري انتظار داريم با شدت با آنها برخورد كند.

موضوع بعدي بحث، تخلفي است كه سپاه در ساختن طبقات سازه عشرت‌آباد انجام داده است. چندي قبل قاليباف گفته بود كه سپاه قول داده تا ارتفاع سازه‌هايش را كاهش دهد ولي الان شاهد آن هستيم كه اين ساختمان تقريبا كامل شده و خبري از كاهش ارتفاع آن نيست! اين مي‌تواند به معناي كم‌كاري مديريت شهري براي مقابله با تخلف‌هاي سازه‌اي باشد؟

ما تمام اقدامات‌مان را انجام داده‌ايم. هم با مسوولان سپاه جلسه گذاشته‌ايم و هم به مراجع قضايي شكايت كرده‌ايم. ديگر چه بايد مي‌كرديم كه نكرده‌ايم؟ به ستاد كل نيروهاي مسلح هم نامه زده‌ايم. فقط مي‌توانيم بگوييم، «اميدواريم» سپاه به تعهدش عمل كند.

سال گذشته شهرداري تهران تبليغات زيادي براي ورود موتورهاي برقي و جايگزيني آنها با موتورهاي كنوني كرد. ولي به يك‌باره اين موج تبليغاتي خوابيد و كسي هم نپرسيد اين موتورهاي برقي كه قرار بود وارد شوند چه شد؟ شورا نمي‌خواهد اين مساله را پيگيري كند؟

چرا. ما هم منتظريم تا ببينيم چه مي‌شود.

خب مگرشهرداري مسوول پيگيري اين مساله نيست؟

نه. شهرداري عده‌اي را تشويق كرده تا بروند اين موتورها را وارد كنند. البته وزارت صنايع و سازمان‌هاي متولي ديگر هم بايد همكاري كنند. ولي آنچه مسلم است هنوز اين رويه محقق نشده است. ما هم منتظريم. منتظران را به لب آمد نفس!

راستي هنوز از خريد زمين بهشت زهرا خبري نيست؟

چرا. داستان خريد زمين همچنان ادامه دارد ولي به دليل جلوگيري از تبعات آن و اينكه نكند اظهارنظرهاي من روي قيمت زمين تاثير بگذارد، فعلا ترجيح مي‌دهم در مورد آن صحبت نكنم.

۱۳۹۴/۱۰/۲۶

اخبار مرتبط