به گزارش نما به نقل از فارس، بیش از 20 نفر از نمایندگان حزب جمهوریخواه در مجلس ایالتی «آریزونا» خواستار آن هستند که این ایالت را از هر گونه مراوده تجاری یا سرمایهگذاری در شرکتهای دارای روابط با دولت ایران، منع کنند.
روزنامه محلی «آریزونا دیلیسان» روز چهارشنبه گزارش داده طرح قانونی برای این اقدام را «استیو مونتنگرو»، رهبر اکثریت جمهوریخواه در مجلس نمایندگان ایالت «آریزونا» ارائه کرده است.
به نوشته این روزنامه، طرح مزبور سرمایهگذاری در هر شرکت دارای مراودات تجاری با «دولتهای کشورهایی که در تاریخ 1 ژانویه 2015 یا بعد از آن توسط وزارت خارجه آمریکا حامیان تروریسم دولتی قلمداد شدهاند» را ممنوع اعلام میکند.
وزارت خارجه آمریکا ایران، سوریه و سوادن را بر حسب ادعاهایی تأیید نشده در فهرست حامیان تروریسم دولتی قرار است. کوبا چند ماه پیش، بعد از عادیسازی روابط با آمریکا از فهرست مورد نظر حذف شد.
علیرغم این، «مونتنگرو» میگوید هدف از این طرح که تنها چند روز بعد از اعلام پایبندی ایران به تعهداتش تحت برجام ارائه شده، منع تجارت با ایران است.
با آنکه قانونگذاران آمریکایی گفتهاند طرح مذکور تنها سرمایهگذاری در شرکتهای دارای روابط تجاری مستقیم با ایران را شامل میشود، مالکیت دستکم بخشی از بسیاری از شرکتهای ایرانی، از شرکتهای نفتی گرفته تا شرکت هواپیمایی «ایرانایر» در اختیار دولت است.
حدود ده روز پیش، «گرگ آبوت»، فرماندار ایالت تگزاس آمریکا هم در نامهای به روسای 5 سازمان در این ایالت، بر حفظ تحریمها علیه ایران علیرغم توافق هستهای تأکید کرده بود (اینجا)
باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا بعد از آنکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به تعهداتش در سند برجام را اعلام کرد، با صدور فرمان اجرایی اجرای برخی از تحریمها علیه ایران را متوقف کرد.
اما بر اساس قانون اساسی آمریکا، 30 ایالت این کشور میتوانند تحریمهایی جداگانه علیه افراد، موسسات و کشورهای خارجی وضع کنند و رئیس جمهور آمریکا نمیتواند با صدور «فرمان اجرایی» این تحریمها را متوقف کند.
«سید عباس عراقچی» عضو ارشد تیم مذاکرهکننده ایران چند ماه پیش در نشستی درباره برخی تحریمهایی که در ایالات آمریکا وضع شده، گفت: «دولت مرکزی آمریکا نمیتواند از طرف آنها لغو کند ولی تعهد داده که این ایالتها را تشویق کند که تحریمها را بردارند».
در بند 25 برجام درباره لغو تحریمهای ایالتی آمده است: « چنانچه قانونی در سطح ایالتی یا محلی در ایالات متحده مانع از اجرای لغو تحریمهای مشخص شده در این برجام شود، ایالات متحده، با در نظر گرفتن تمامی اختیارات موجود، گامهای مقتضی را به منظور تحقق اجرای آن (لغو تحریمها) اتخاذ خواهد کرد. ایالات متحده به طور فعال، مقامات در سطح ایالتی یا محلی را تشویق خواهد کرد که تغییرات در سیاست ایالات متحده منعکس شده در لغو تحریمهای وفق این برجام را در نظر داشته و از اقداماتی که با این تغییر در سیاست همخوانی ندارد، خودداری کنند».
آمریکا در این بند «ملزم» به تلاش برای لغو تحریمهای ایالتی نشده و صرفا اعلام شده آمریکا «با در نظر گرفتن تمامی اختیارات موجود» گامهای متقضی را برای لغو تحریمها برمیدارد و مقامات در سطح ایالتی یا محلی را صرفا «تشویق» به این کار میکند.
گروه بینالملل خبرگزاری فارس پیشتر گزارش داده بود باقی ماندن تحریمهای ایالتی و همچنین اختیار مخالفان توافق برای تصویب تحریمهای جدیدتر و بیشتر علیه ایران میتواند باعث بیاثر شدن لغو تحریمها در آمریکا شود و توافق هستهای را در ایالات متحده به شکست بکشاند.