به گزارش نما به نقل از ايسنا، به گفته مدير عامل شركت پشتيباني امور دام، قيمت نهادههاي دامي كه اصلي ترين فاكتور در توليد مرغ است، نسبت به سال گذشته افزايش چنداني نداشته و فقط افزايش قيمت 200 تا 300 توماني در قيمت كنجاله سويا رخ داده است.
به گفته او، اين افزايش قيمت چندان روي قيمت تمام شده مرغ تاثيرگذار نيست اما با محاسبه قيمت همه عوامل مانند دستمزد، انرژي، حمل ونقل و آب، قيمت تمام شده كه در سال گذشته 3700 تومان در هر كيلوگرم بوده، امسال به حداكثر به 5000 تومان خواهد رسيد.
محمديان شمالي با بيان اين كه ميتوان اين رقم را با كمي اغماض به 5200 تومان رساند، گفت: قيمت تمام شده مرغ بيش از اين نخواهد بود.
اين درحالي است كه مرغداران معتقدند هزينه تمام شده توليد يك كيلوگرم مرغ هماكنون تا 7200 تومان هم رسيده است.
از آن جايي كه كنجاله سويا پس از كمي تعديل قيمت اكنون به كيلويي 1255 تومان رسيده، اما به جاي آن ذرت به كيلويي 675 تومان افزايش يافته است، به گفته مديرعامل اتحاديه سراسري مرغداران گوشتي، بر اين اساس قيمت تمام شده هر كيلو مرغ زنده در مرغداري به طور ميانگين به 4900 تومان رسيده است.
با توجه به اين كه 28 درصد از وزن هر كيلوگرم مرغ زنده امياء و احشام بوده و در حين كشتار از دست ميرود، از هر كيلوگرم مرغ زنده 720 گرم گوشت مرغ استحصال ميشود كه اين وزن از دست رفته روي هر كيلو گوشت مرغ مجددا محاسبه ميشود. به اين ترتيب 1400 تومان به قيمت اوليه مرغ زنده افزوده ميشود و بهاي هر كيلوگرم آن به 6300 تومان ميرسد.
حال با توجه به محاسبه كيلويي 120 تومان هزينه كشتار و بستهبندي گوشت مرغ ـ كه رييس انجمن صنفي طيور آن را عنوان و تاكيد كرده اين نرخ به هيچ وجه بيش از 120 تومان نبوده است ـ تا اين مرحله هزينه تمام شده هر كيلو گوشت مرغ 6420 تومان ميشود.
همچنين به گفته مديرعامل اتحاديه مرغداران گوشتي، كيلويي 200 تومان هزينه خردهفروشي براي مغازهداران در نظر گرفته ميشود كه قيمت اين محصول تا بدينجا به 6620 تومان ميرسد.
اما با توجه به اين كه بخشي از نياز مرغ استان تهران به صورت زنده از استانهاي همجوار از جمله مازندران، سمنان، قم، قزوين و اراك تامين ميشود و روزانه از مرغداريهاي اين استانها به كشتارگاههاي تهران منتقل ميشود، هزينه حمل و نقل مرغ زنده را كه از مسافتهاي گوناگون به كشتارگاه ميرسد، نيز بايد لحاظ كرد.
همچنين هزينه حمل گوشت مرغ از كشتارگاه به مغازههاي مختلف موجود در سطح شهر هم به عنوان هزينه حمل و نقل اضافه ميشود. حال اگر هزينه حمل و نقل هر كيلو مرغ 200 تومان در نظر گرفته شود، قيمت تمام شده هر كيلوي آن تا اينجا به 6820 تومان ميرسد.
در عين حال ذكر اين نكته ضروري است كه مبلغ 4900 توماني مرغ زنده به طور ميانگين بوده و اين مبلغ در استان تهران بيش از اين است.
در اين ميان سود عاملان واسطهاي كه مرغ زنده را از مرغداري به كشتارگاه تحويل ميدهند و پس از كشتار توزيع ميكنند هم به هزينه تمام شده هر كيلو مرغ اضافه ميشود كه اگر اين مبلغ 280 تومان در هر كيلوگرم درنظر گرفته شود، حدود 400 تومان مبلغ مازاد و حلقه گمشده باقي ميماند كه به نظر نميرسد مشكل گراني گوشت مرغ كيلويي 400 تومان باشد زيرا انتظارات مسئولان و مصرف كنندگان از كاهش قيمت گوشت مرغ، توقع كاهش كيلويي 2500 تومان است چرا كه طبق وعده مهدي غضنفري، وزير صنعت، معدن و تجارت، گوشت مرغ در اين هفته با 2500 تومان كاهش قرار است كيلويي به كمتر از 5000 تومان تقليل يابد. البته اين كه چگونه و با چه سياستي قرار است هزينه تمام شده توليد كاسته شود، تاكنون اعلام نشده است.
اين درحالي است كه مديرعامل شركت پشتيباني امور دام از وفور نهادههاي توليد خبر داده و تصريح كرده كه عامل گراني گوشت مرغ خوراك و دان مرغ نيست و علت آن را بايد در جايي ديگر جستوجو كرد.
ايرج نديمي، عضو كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي، نيز تاكيد دارد، مرغ نبايد بيش از 4000 تومان باشد يا نهايتا چندصد تومان بالاتر؛ در غير اين صورت سوء استفاده و تخلف صنف، رانت، واسطهگري و دلالي غيرمولد وجود دارد.
در پي روند صعودي نرخ گوشت مرغ و اختلاف نظر مرغداران با شركت پشتيباني امور دام در زمينه مشكلات مربوط به واردات و كمبود خوراك مرغ و گراني آن، قرار بود هفته گذشته مشكلات توليد گوشت مرغ و قيمت اين محصول در بازار مصرف در نهاد رياست جمهوري و با حضور رييس جمهور و مرغداران و مسئولان وزات تجارات مورد بررسي قرار گيرد، اما اين جلسه لغو و تصميمگيري در اين خصوص به هفته جاري موكول شد.
حال بايد منتظر ماند و ديد آيا مسئولان ميتوانند در هفته جاري به بررسي مشكلات و تصميمگيري در اين باره بپردازند و از سوي ديگر مصرفكنندگان به مرغ 5000 توماني!