به گزارش نما؛ شاید بتوان بررسی بودجه سال 95 را از آخرین مصوبات پرحجم مجلس نهم دانست. لایحه ای که از پس از یک و نیم ماه تأخیر از زمان قانونی آن، به مجلس شورای اسلامی ارائه شد و دلیل تأخیر آن، از سوی دولت، واقعی دیده شدن اعداد و ارقام موجود در لایحه بودجه بیان شد.
اما با یک نگاه کلی به لایحه بودجه،عدم توجه دولت به این مسئله کاملا مشهود است، به طوری که برخی ردیف های بودجه فاصله معناداری با واقعیت های موجود جامعه دارد. اعداد و ارقام موجود در بودجه حاکی از آن است که دولت در تنظیم لایحه بودجه، با خوش بینی بسیار زیادی ورود پیدا کرده است. یکی از مواردی که نشان از غیر واقعی بودن و نگاه خوشبینانه دولت به آینده است، پیش بینی قیمت نفت 40 دلاری است، این در حالی است که نفت ایران در بازار جهانی حدود 23 دلار معامله می شود.
جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضوع فوق، به خبرنگارنما، گفت: به نظر می رسد، دولت باید به سمت بودجه واقعی پیش می رفت،زیرا اگر قرار بنا باشد که هرسال به سمت بودجه غیر واقعی حرکت کنیم، همان قضایا و مسائل سال های گذشته تکرار می شود و مشکل کسر بودجه حل نخواهد شد.
وی افزود: ما برای تنظیم بودجه باید به حوزه هایی توجه کنیم که مطمئن باشیم، واقعا درآمدزا هستند. همچنین باید به گونه ای عمل کنیم که صد درصد این اطمینان را به ما بدهد، که محقق خواهد شد؛ اما اینکه بخواهیم موضوعاتی را در بودجه بیاوریم و یک توقعی را هم در جامعه ایجاد کنیم و بعد از آن پاسخگوی انتظارات نباشیم، آسیب های جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد:نباید از ابتدا وعده ای بدهیم، که بعد از آن نتوانیم پاسخگوباشیم؛ درست همانند موضوعاتی که در بودجه سال های گذشته می آوردیم و آنها رامی گنجانیم، اما درآمدهای آن محقق نمی شد، بنابراین به ناچار از اعتبارات عمرانی برداشت می کردیم تا انتظارات ایجاد شده در جامعه را تأمین کنیم.
اما موضوع دیگری که دولت برای تحقق درآمدها بر روی آن حساب ویژه ای باز کرده است، افزایش مالیاتها است. بالا گرفتن سهم مالیاتی در شرایط رکودی که اقتصاد و بازار کشور به سر می برد، شاید تنها آنچه عاید دولت کند یک نارضایتی عمومی است.
به نظر می رسد، دولت این ارقام را با تصور و لغو تحریمها، در نظر گرفته است که در شرایط پسابرجام اقتصاد کشور دچار رونق خواهد شد، در واقع یکی از مبناهای به کارگیری چنین تصمیماتی نگاه خوشبینانه ای است که دولت یازدهم به بیرون از مرزها برای رفع تحریم ها داشته است.
قادری نماینده مردم شیراز درنهمین دوره مجلس شورای اسلامی با بیان این موضوع که ارقام غیر واقعی موجود در بودجه موجب انتقادات برخی نمایندگان است، خاطر نشان کرد: شاید منطقی ترین روش در تنظیم بودجه آن باشد که منابع درآمدی بودجه را به گونه ای در نظر بگیریم که قابل دسترس تر باشد؛ مثلا برای تأمین هزینه های جاری و یا حوزه هایی که هزینه ای نداریم،به سراغ روش های جدید تأمین منابع مالی پیش برویم و تنها کمبودها را از اعتبارات عمرانی برداشت نکنیم.به طوری که پروژه ای که ظرف یکی دوسال قابل بهره برداری است، بخواهیم حدود 10الی 15 سال طول بدهیم، مردم چه قضاوتی خواهند کرد؟!
وی افزود: به هر جهت ما باید برای حل این مشکل روش ها و متدهای جدیدی را طراحی کنیم؛ و بیش از این خودمان و مردم را معطل نکنیم. این موضوع که ما سالانه با عدم تحقق منابع درآمدی با کسری بودجه مواجهه شویم و برای تأمین آن جا به جایی اعتبارات داشته باشیم و یا با تصور خروج از رکود درآمدهای ناشی از مالیاتها را افزایش دهیم،این به نوعی برخورد با احساسات و شعور مردم است.به نظر می رسد که هم مجلس و هم دولت باید این مراقبت راداشته باشند که با احساسات مردم بازی نکنند، زیرا اگراعتماد مردم سلب بشود، آسیبی جبران ناپذیر است.
قادری در پایان به خطای تنظیم بودجه در سال گذشته اشاره کرد و متذکر شد: من تأکید می کنم که ما باید به سمت واقعیت های بودجه برویم تا انتظارات را پاسخگو باشیم. در تنظیم بودجه سال گذشته نیز درآمدهای حاصل از فروش نفت را بالا درنظر گرفتند؛ اما وقتی درآمدهای نفتی بر اثر کاهش قیمت نفت و یا صادراتش کم شود، به تبع آن درآمدهای مالیاتی هم کاهش پیدا می کند. در بحث واگذاری ها هم اگر بخواهیم، واگذاری صورت پذیرد، در شرایط رکود بازاراشکالی که پیش می آید، این واگذاری ها منجر به کاهش شاخص بورس می شود که آن هم مشکلات دیگری رابه وجود می آورد. لذا اگر این چند موضوع را در تنظیم بودجه در نظر داشته باشیم، شاید بهتر بتوانیم یک بودجه واقعی را ببندیم