استاد دانشگاه و پژوهشگر مسائل اقتصادی با اشاره به سخنان رئیس جمهور درباره اثرات برجام در جامعه گفت: این حرفها توهین به مردم است، چون خیال می کنند که مردم این چیزها را نمی بینند. برجام چه تأثیری گذاشته؟ اصلاً بخواهد تأثیر هم بگذارد، این تأثیر چیست؟ کدام کشور از این طریق صنعتی شده است؟
پروفسور ابراهیم رزاقی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی نما ، در خصوص عدم برطرف شدن مشکل سوئیفت پس از گذشت 45 روز از اجرای برجام گفت: مسئله سوئیفت این است که در مبادلات تجاری بین کشوها، خرید و فروش از طریق بانک ها را امکان پذیر می کند و دیگر لزومی نیست که این مبادلات نقدی صورت گیرد بلکه می تواند به شکل اینترنتی باشد. در منطقه دلار، آمریکا است که در این زمینه حرف اول را می زند که هنوز تحریم را در این خصوص لغو نکرده است.
وی ادامه داد: نکته ای که خیلی مهمّ است این است که اساساً آیا می شود ما مسائل جامعه را ارتباط بدهیم به بیرون از کشور و به طور مطلق خودمان را به عنوان یک اسیر دست و پا بسته قرار بدهیم تا اینکه آمریکایی ها و خارجی بیایند برای ما انجام بدهند آن کار را یا نه. مخصوصاً اینکه در این رابطه، بسیاری از این تبادلات تجاری که ما داریم انجام می دهیم، صادر کردن مواد خام و وارد کردن کالاهای ساخته شده است؛ یعنی بسیاری از این تبادلات واقعا غیر ضروری و به ضرر ما است، چون سرمایه داری به شکل بی رحمانه ای به دو قطب تبدیل شده است آنهایی که صنعتی شده اند و آنهایی که نشده اند. آنهایی که کالاهای ساخته شده می فروشند، اشتغال برایشان بوجود می آید و تولید ثروت می شود؛ آنهایی که مواد خام می فروشند از جمله کشور ما که مواد خام مثل نفت، پتروشیمی و مواد معدنی صادر می کنیم و به رشد و شکوفایی اقتصادی هم نمی رسیم.
استاد دانشگاه با بیان اینکه حال موضوع مهمّ این است که ما چرا این سیاست را همچنان ادامه می دهیم، اظهار داشت: این سیاست، سیاستِ زمان شاه هم بود؛ حالا که ما انقلاب کرده ایم، آیا قانون اساسی مان همین را می گوید؟ قانون اساسی، شعار اصلی ما را استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی قرار داده است. حضرت امام(ره) نیز در وصیت نامه خودشان آورده اند که ما در زمینه توسعه، باید به خودشناسی، خودکفایی و استقلال در همه زمینه ها برسیم. حالا بعد از 26 از رحلت امام، مدیران ما هنوز دنبال این مسائل نرفته اند. الگویی که در خصوص صنایع دفاعی به کار گرفتیم، در بخش های دیگر به کار نگرفتیم. در صنعت هسته ای مقداری به کار گرفته شد، که آن را هم فعلاً تعطیل کرده اند.
وی با بیان اینکه مسئولین ما به جای توجه به درونزایی، به برونزایی نظر دارند و تصور می کنند که توسعه، اشتغال و صنعتی شدن را از بیرون باید بیایند برای ما انجام بدهند، افزود: وقتی ما دارای تجربه هستیم و این توان را داریم که تمام مواد اولیه مان را تبدیل به کالای نهایی کنیم، چرا سراغ مسیرهایی برویم که اقتصاد ما را در بهترین حالت، شبیه اقتصاد زمان شاه می کند؟ یعنی وضعیتی که آمریکایی ها هرآنچه دلشان می خواهد سر اقتصاد ما در بیاورند. این وابستگی در شرایطی است که ما استقلال سیاسی داریم و برای مردم دنیا حرف داریم. الان در جهان، خلاء معنا وجود دارد، چون نظام سرمایه داری دین زدایی کرده است. ما اکنون پیامی را داریم صادر می کنیم که واقعاً برای انسان نجاتبخش است.
رزاقی ادامه داد: امّا متأسفانه با وجود پیام قوی ای که داریم، اقتصادمان فلج است؛ چرا؟ چون مسئولین ما از زمان آقای رفسنجانی، اندیشه های لیبرالی صندوق بین الملی پول را اجرایی کرده اند و 1300 میلیارد هم خرج آن کرده اند. برندگان اصلی این سیاست هم وارد کنندگان و مغازه داران هستند؛ یعنی کسانی که فعالیت غیر تولیدی دارند. مسئولین ما هیچگاه به این سمت نرفتند که یک ساختاری را ایجاد کنند که تولیدی باشد؛ کالای تولیدی صادر کند نه مواد خام، ساختاری که اجازه ندهد سود دلالی بیشتر از سود تولید باشد. کشورهای دیگر این کار را کرده اند، ما هم می توانیم انجام دهیم و باید هم انجام دهیم. این نشان می دهد که برخی مسئولین ما علی رغم حرف هایی که می زنند اعتقادی به نیروی داخلی ندارند.
کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به این سؤال که آقای روحانی گفته است اثرات برجام مثل آفتاب روشن است؛ آیا توافق اثری در جامعه داشته یا خیر گفت: آقای روحانی باید به مطالبات واقعی مردم بپردازد. او باید برای یک خانواده فقیر و خانواده ای که بیکار هستند، کرایه خانه نمی توانند بدهند و این نگرانی را دارند که چکار کنند، دلش به درد بیاید؛ چون اینها مبانی ما است. امام علی(ع) در نامه امام به مالک اشتر می فرمایند تو مثل مردم عادی باش که درد آنها را بفهمی. امام هم که در وصیت نامه گفتند که خوی کاخ نشینی نباید داشته باشیم، ولی شما به رئیس جمهور و وزرا نگاه کنید ببینید چه امکاناتی در اختیار دارند. با این وجود حرف هایی می زنند که برای یک عده فریبنده است. این حرفها توهین به مردم است، چون خیال می کنند که مردم این چیزها را نمی بینند. برجام چه تأثیری گذاشته؟ اصلاً بخواهد تأثیر هم بگذارد، این تأثیر چیست؟ کدام کشور از این طریق صنعتی شده است؟
رزاقی با بیان اینکه متأسفانه برخی ها می خواهند به جامعه اینگونه القاء شود که علّت مشکلات اقتصادی، جمهوری اسلامی است گفت: در حالی که آن چیزی که جمهوری اسلامی می گوید و در قانون اساسی اش آمده، اصلاً اجرا نشده است. آنچه هم که رهبر انقلاب در خصوص اقتصاد مقاومتی گفتند را با تفسیر و تأویل های لیبرالی و سرمایه داری آمریکایی اجرا می کنند که اصلاً ربطی به استقلال اقتصادی ندارد. اگر این سیاست ها به درستی اجرایی شده بود که ما الان گام های مؤثری را برداشته بودیم. الان شما نگاه کنید چه پول هایی خرج می کنند برای واردات اشیای تجملاتی؛ اینها برای یک طبقه خاص است. اکثریت مردم کار و نان می خواهند.
وی افزود: به نظرمن، برخی مسئولین با اختیارات فوق العاده و بدون مسئولیت پذیری دارند کشور را اداره می کنند و اصلاً هم پاسخگوی مشکلات اساسی مردم نیستند و به نظر می آید نماینده طبقه ای هستند که صاحب همه چیز شده و ثروت را هم به راحتی به خارج از کشور منتقل می کنند؛ که البته این طبقه عدّه قلیلی هم هستند.