به گزارش نما به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ ازدواج یا پیوند زناشویی پیوندی آیینی است که طی احکام یا رسومی خاص بین زن و مرد در مذاهب و کشورهای مختلف برگزار میشود تا به تشکیل خانواده منجر شود. ازدواج پیوندی است که برای تحقق آن باید بسیاری از مهارتهای اجتماعی را کسب کرد تا بتوان در هر لحظه و شرایط زندگی را مدیریت کرد. در سالهای اخیر ازدواج موفق به یکی از آرزوهای جوانان تبدیل شده است و برای تحقق آن باید بسیاری از شرایط را ایجاد و به نسبت از کنار بسیاری از کم و کاستی ها نیز با چشمانی بسته عبور کرد.
به گزارش آرمان، در سالهای اخیر به دلیل تغییر سبک زندگی پیشرفتها و پسرفتهای مختلف در جامعه بروز کرده است؛ این امر منجر به شکلگیری یک نوع زندگی جدید و تغییر سبک زندگی شده است. مسائل مختلف در این قضیه با ابعاد گوناگون زندگی دخیل هستند. هماکنون در جامعه ارتباطات اجتماعی از محدوده آشنایی اولیه فراتر از حد خود گسترش یافته است. در این شرایط افراد در ارتباط با کسانی قرار میگیرند که هیچگونه شناختی از آنها ندارند و در فضای ارتباطی جدید نیز هرگز شناخت دقیقی از یکدیگر حاصل نمیکنند. این ارتباط و تصمیمگیری بر مبنای یک شناخت غیرواقعی اتخاذ شده و این تصمیمها آسیبها و عوارض متعددی را به همراه دارد.
همسر مورد علاقه خود را از ما بخواهید!
با وجود اینکه در سال ۹۲ مدیرکل دفتر ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان از فرصت ششماهه ثبتنام سایتهای همسریابی غیرمجاز در سامانه آزمایشی الکترونیک صدور مجوز مراکز مشاوره ازدواج و خانواده خبر داده بود، اما این خط و نشانها در فعالیتهای قارچگونه این مراکز هیچگونه محدودیتی ایجاد نکرده است، بلکه پای فعالیت این مراکز به شبکههای موبایلی مانند تلگرام نیز باز شده است. در کشور کم نیستند مراکز و سایتهای همسریابی که بدون هیچ مجوزی به فعالیتهای همسرگزینی میپردازند. در اصل فعالیت این مراکز با پیشرفت تکنولوژی همگام بوده و همچنان بر شدت و حدت فعالیتهای آنها افزوده شده است. چندی پیش در بین گروههای متنوع در شبکههای اجتماعی، ناگهان کانالی تحت عنوان «همسر مورد علاقه خود را از ما بخواهید» نظرم را به خود جلب کرد. در این کانال افراد متقاضی ازدواج مشخصات خود را همراه با عکس در شبکه اجتماعی تلگرام منتشر کرده و منتظر یافتن نیمه گمشده خود بودند. یکی از متقاضیان ازدواج، نیما مهندس عمران، قد ۱۷۷، وزن۸۰ و متولد ۵۸ است. همسر دلخواه او زنی است لاغر اندام، قد بلند، صادق و ساکن استان مازندران. در کانال خواستاگرام بانوان نیز هر یک از بانوان متقاضی ازدواج با ذکر ویژگیهای خود و مشخصات همسر مورد علاقهشان منتظر یافتن مرد رویاهای خود هستند. در بین پستهای منتشر شده میترا۳۲ ساله با تحصیلات کارشناسی علوم تربیتی، قد۱۷۳ و رنگ پوست گندمی است؛ او ویژگی همسر دلخواه خود را خوش قلب، باوفا، قد بلند عنوان میکند. در انتهای کانال نیز افراد متقاضی میتوانند با پرداخت ۲۰ هزار تومان به حساب ادمین از مدیر کانال ایجاد زمینه آشنایی با فرد مورد علاقه خود را بخواهند. جالب است بدانید در این کانال افراد ۲۳ تا ۵۰ ساله با شرایط و جایگاه اقتصادی و اجتماعی متفاوت عضو هستند. همچنین در این کانال قوانین خاصی برای اعضا تعریف شده است.
مدیری که دیپلم ردی از آب درآمد!
مریم ۳۸ ساله مسئول یک آژانس مسافرتی است. او درباره چگونگی آشنایی با فرد مورد نظر خود از طریق این کانال میگوید: در ابتدا فرد مورد نظرم خود را ۴۵ ساله، مجرد و مدیر یکی از وزارتخانههای کشور معرفی کرد. با گذشت زمان و ایجاد ارتباط بین ما علاقه ایجاد شد، اما از آنجا که بار کج هیچوقت به مقصد نمیرسد، هر روز یک دروغ او برایم روشن میشد. بالاخره فهمیدم که او ۳۵ ساله، میزان تحصیلاتش نیز دیپلم ردی و بیکار است. از اینکه یک فرد توانسته اینچنین روحیاتم را به بازی بگیرد ناراحتم. با بیان این جملات اشک در چشمان این زن حلقه میزند و میگوید: برخی افراد شیاد از طریق این سایتها یا کانالهای همسریابی دیگران را به بازی گرفته یا در برخی مواقع نیز زمینه اخاذی برایشان فراهم میشود. باید با حساسیت بیشتر به رصد این مراکز و سایتها پرداخت تا هر فردی به خود جرات راهاندازی مراکز همسریابی را ندهد.
عکسهای فتوشاپی و اطلاعات دروغ!
حجت در کانال همسریابی تلگرامی عضو است. او فعالیت این سایت را به هیچ عنوان قانونی و قابل اعتماد نمیداند. او معتقد است: فعالیت این مراکز یا سایتها در برخی مواقع به خراب شدن زندگی افراد منجر میشود. متاسفانه هر روز در بخشهای مختلف شاهد فعالیت خودمختاری از سوی افراد سودجو از طریق این کانالها هستیم که این امر کاملا آسیبزاست. برای مثال بر اساس اخبار منتشر شده در برخی سایتهای خبری یک مرد جوان از طریق عضویت در این سایت تاکنون به فریب و اخاذی از چند زن پرداخته است و به تازگی نیز توسط نیروی انتظامی دستگیر شده است. به گفته این فرد اغلب عکسهای منتشر شده در این سایتها و مراکز فتوشاپی و اکثر اطلاعات نیز دروغ یا با بزرگنمایی همراه است و افراد به هیچ عنوان نباید گول این سایتها را بخورند.
بازنگری در روابط
حسین متاهل است. او درباره فعالیت سایتهای همسرگزینی و مراکزی از این دست به «آرمان» میگوید: آشنایی از طریق شبکههای اجتماعی و فضای مجازی در کشورهای پیشرفته یک روش برای انتخاب همسر محسوب میشود، اما اینکه این امر در کشور ما تا چه حد جا افتاده است و افراد از آن استقبال میکنند را باید به عقاید، باورها و نگرشهای مردم این سرزمین مرتبط کرد. به گفته او انتخاب همسر از طریق شبکههای اجتماعی مقوله نامناسبی نیست، اما اینکه افراد در این آشنایی چگونه عمل کنند باید مورد بازنگری و ارزیابی قرار بگیرد. اگر در هر رابطهای فرد کم و کیف ارتباطات خود را مورد ارزیابی قرار دهد بی شک مشکلی نیز او را تهدید نمیکند.
همسانگزینی قانونی در سایه غیرمجازها
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان درباره فعالیت مراکز همسریابی یا فعالیت شبکههای اجتماعی به «آرمان» میگوید: هماکنون تنها مرجع رسمی و مجاز همسرگزینی در کشور سایت تبیان است. محمدرضا رستمی میافزاید: هماکنون فعالیت سایتها و مراکز همسرگزینی در کشور به شکل قارچگونه و غیرمجاز است. برای مثال ممکن است یک مرکز همسرگزینی تنها با ثبت شرکت به فعالیت بپردازد، اما باید دانست که ثبت شرکت به هیچ عنوان جای مجوز را نمیگیرد. هر فردی میتواند با عناوین متعدد اقدام به ثبت شرکت کند، اما ارائه خدمات عمومی در هر حوزه نیازمند مجوزهای خاص است. به گفته او فعالیت سایتهای همسرگزینی فقط به صرف معرفی دو نفر نیست، بلکه هرگونه اقدام در این زمینه به منابع فراوانی نیاز دارد، به این دلیل که باید تعداد قابل توجهی متخصص را در آن مرکز جای داد تا به این ترتیب بتوان به افراد برای انتخاب همسر مناسب خدمات عرضه کرد. معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان تاکید میکند: این امکانات باید در قالب آموزشهای حضوری و غیرحضوری به افراد ارائه شود. از سوی دیگر نیز باید فضاهایی برای این افراد ایجاد شود تا بتوان در یک فضای امن و زیرنظر مشاوران امین به فعالیت پرداخت، حتی والدین جوانان نیز به این جمع دعوت شده و در روند این ازدواج و آشنایی قرار گیرند. این موارد نیازمند منابع مالی زیرساختها و نیروی انسانی مناسب است. رستمی تصریح میکند: در اینگونه اقدامات شاید بخش خصوصی چندان توانایی انجام چنین اقداماتی را نداشته باشد. در اصل راهاندازی مراکز به شکل انفرادی هماکنون مدنظر سازمان ورزش و جوانان نیست، بلکه وظیفه دولت ایجاد بستر قانونی برای توسعه و محدود کردن این قضیه است. در این آییننامه باید تعیین تکلیف مراکز موجود مد نظر قرار گیرد. آن هم به این دلیل که مراکز متعددی در حال فعالیت است و باید برای آنها تعیین تکلیف شود، اگر در این شرایط بتوانند آییننامه را محقق کنند، بالطبع مجوز موقت در اختیارشان قرار میگیرد. اگر در این زمینه موفق باشند دیگر مجوزها نیز در اختیارشان قرار خواهد گرفت. به گفته او امیدواریم بتوان تا پایان اردیبهشت سال آینده این مراکز را به سرانجام برسانیم. این در حالی است که سایت تبیان هماکنون در زمینه همسانگزینی مشغول به فعالیت است و در آینده نزدیک هم مجوز آن به سایتهای معتبر داده میشود. جالب است بدانید که بنابر ارزیابی فعالیتهای سازمانهای مختلف در زمینه ازدواج به هیچ عنوان مبحث همسانگزینی و همسرگزینی در شبکههای اجتماعی مورد توجه نیست.