به گزارش نما به نقل از خبرگزاری دانشجو؛ حمید چیتچیان در دیدار پایان سال مدیران ارشد صنعت آب و برق کشور و کارکنان حوزه ستادی وزارت نیرو اظهار داشت: یک اتفاق مهم سال 94 این بود که برای اولین بار در تاریخ آب کشور آب قابل برنامهریزی ایران ابلاغ شد و این یک افتخار برای وزارت نیرو است.
وی با اشاره به آغاز اجرای طرح تعادلبخشی آب زیرزمینی در کشور ادامه داد: در مسئله تعادلبخشی معاونت آب، شرکت مدیریت منابع آب و آبهای منطقه ای تلاش کردند و موفقیتهایی نیز کسب کردند ولی این تلاشها در سال آینده باید شدت بگیرد.
چیتچیان ادامه داد: در برنامه ششم توسعه، باید مصارف آبهای زیرزمینی 11 میلیارد مترمکعب بهصورت سالانه کاهش یابد و این تلاش جدی را میطلبد، سال آینده نیز در تأمین آب و برق، بار سنگینی را بردوش خواهیم داشت.
*مدام کارهای خود را بررسی کنیم
وی با تاکید بر لزوم پایش مستمر عملکردها گفت: اگر در پایان هر روز بررسی کردید و مشاهده کردید که کار درست و خیری انجام دادهاید باید از خداوند بخواهید که توفیق ارائه خدمات بیشتر به شما بدهد و اگر کار اشتباهی انجام دادهاید ضمن استغفار در صدد برآیید که جبران مافات نمائید.
وزیر نیرو با بیان اینکه در بررسی سالی که گذشت باید کنکاش کنیم که چه کاری انجام دادهایم، چه کارهایی را نباید انجام میدادیم، در چه کارهایی موفق بودهایم و در چه کارهایی ناموفق عمل کردهایم گفت: سال 94 سال سختی برای صنعت آب و برق کشور بود، از یکسو با تنگنای مالی مواجه بودیم و از سویی نیز به دلیل کاهش صادرات نفت و کاهش شدید قیمت نفت، فقط موفق شدیم تا 35 درصد اعتبارات عمرانی خود را دریافت کنیم.
وی با اشاره به بحث خشکسالی که موجب تنشهای مختلف در زمینههای تأمین آب شد به بحث تحریمها پرداخت و در ادامه گفت: تحریمها باعث شد تا با استفاده از منابع محدود مالی، بتوانیم بخشی از تجهیزات اصلی مورد نیاز کشور را تأمین کنیم که در این شرایط ارائه خدمات بسیار دشوار بود.
*نمره 18 برای صنعت آب و برق در سال 94
چیت چیان با اشاره به اینکه مهمترین کار وزارت نیرو، تأمین آب و برق مورد نیاز مردم است تا کوچکترین نگرانی برای آنان ایجاد نشود، افزود: با وجود به صفر رسیدن منابع آب در برخی مناطق، ما کمترین مشکل را برای تأمین آب در زمان پیک مصرف امسال در کشور داشتیم، بخش برق نیز شاهد هیچ خاموشی برنامهریزی شده در کشور نبود.
وی ادامه داد: در مجموع اگر بخواهیم نمرهای برای تأمین آب و برق مردم بدهیم نمره 18 برای وزارت نیرو منظور میشود. از این نظر نمره کامل نمیگیریم که محدودیتهایی در بخش تأمین آب روستایی داشتهایم.
*کارهای انجام شده در سال 94
وی با بیان اینکه به رغم کمبود منابع مالی، یکی از اصلیترین فعالیتهای این وزارتخانه جذب منابع مالی بوده است افزود: در اولین قدم در دولت یازدهم، گزارشی از آبهای مرزی در شورای عالی آب مطرح شد و ماحصل آن تهیه گزارشی از سوی رئیس جمهور به مقام معظم رهبری بود که باعث شد که مقام معظم رهبری با اعتماد دستور دادند تا از منابع صندوق توسعه ملی 8 میلیارد دلار برای کنترل منابع آبهای مرزی در اختیار وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد که حدود 6 میلیارد دلار در اختیار وزارت نیرو برای احداث سدها و کانالهای اصلی 1 و 2 قرار گیرد و 3 میلیارد دلار در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار بگیرد تا بتواند شبکههای فرعی را احداث کند.
وزیر نیرو ادامه داد: در اواسط سال 93 حدود 2 هزار میلیارد تومان و در سال 94 حدود 3 هزار و 500 میلیارد تومان در اختیار ما قرار گرفت و این را با 2400 میلیارد تومان که کلاً از محل بودجه عمومی برای طرحهای عمرانی وزارت نیرو در اختیار قرار گرفته است قابل قیاس نیست و وزارت نیرو با این منابعی که در اختیار گرفته زیر بار مسئولیت سنگینی رفته است.
وی با بیان اینکه کمیته راهبردی در حوزه ستادی بهصورت مستمر تشکیل جلسه میدهد و بهصورت کامل و دقیق این کار را پیگیری میکند، افزود: همه ما مسئولیت داریم تا این مبلغ را به بهترین نحو برای تحقق این اهداف هزینه کنیم.
چیت چیان با بیان اینکه 1.5 میلیارد دلار برای توسعه شبکههای فرعی خوزستان پرداخت شده که به ما ارتباطی ندارد، اظهار داشت: مجوز 500 میلیون دلار نیز از طرف مقام معظم رهبری صادر شد تا از صندوق توسعه ملی در اختیار وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد که 20 درصد آن در وزارت نیرو برای توسعه شبکههای سیستان و بلوچستان هزینه خواهد شد.
وی در ادامه افزود: پیگیریهای دیگری که از طریق مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از مجلس شورای اسلامی شد منجر گردید تا در قانون سال 94 پیش بینی شود تا 500 میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای توسعه مجتمعهای آبرسانی روستایی تحقق یابد که در هفته اخیر این رقم به میزان 1400 میلیارد تومان از بانک مرکزی به بانک عامل (بانک کشاورزی) پرداخت شد و تماماً در اختیار شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور قرار گرفت تا در استانها برای توسعه این طرح هزینه شود.
وزیر با بیان این مطلب که در زمان حاضر بیش از 120 طرح آبرسانی به شهرها داریم که از ضروریترین طرحهایی است که باید انجام گیرد افزود: با همکاری سازمان مدیریت برنامه ریزی 4 هزار میلیارد تومان فاینانس برای تأمین ورق و لولههای فولادی مورد نیاز خطوط آبرسانی انجام شده است و 60 درصد کل هزینههای آبرسانی متعلق به تأمین این ورقها است.
*راهکارهای ایجاد درآمد در وزارت نیرو
وی راههای ایجاد درآمد در این وزارتخانه را از طریق جلب سرمایه گذار خارجی برای سرمایه گذاری در خدمات آب و برق و فاینانس پروژههای آب و برق دانست و گفت: فاینانسر با کمک شرکتهای داخلی، پروژه ای را با سرمایه خود اجرا میکند و در طول چند سال هزینهها را به مرور از ما دریافت میکند و درحال حاضر پیشنهاداتی برای اجرای 6500 مگاوات نیروگاههای کلاس F و H برروی میز داریم.
چیتچیان موضوع سرمایه گذاری خارجی برای ما از اهمیت خاصی برخوردار است و همه باید تلاش کنیم تا اینکار به سرعت انجام پذیرد؛ گفت: در سفر اخیر به آلمان، در زمینه انرژیهای نو بین شرکت مپنا، و شرکت زیمنس قراردادی منعقد شد تا 10 هزار مگاوات نیروگاه با کلاس F با فاینانس آلمان در کشور اجرایی شود.
وی ادامه داد: تعدای طرحهای مربوط به آب، سدها و نیروگاههای برقآبی و سامانههای آب و فاضلاب، آب شیرین کن و شبکههای آبیاری و زهکشی بر روی میز مذاکره قرار دارد که مراحل نهایی خود را طی میکند.
*سرمایه گذاری مستقیم یا فاینانس، شرکتهای داخلی را محدود نمیکند
وزیر نیرو با بیان اینکه، برخی سؤال میکنند که آیا سرمایه گذاری مستقیم یا فاینانس پروژهها، منجر به محدودیت کار شرکتهای داخلی نمیشود و برای آنان محدودیت ایجاد نمیکند گفت: جذب سرمایه خارجی باعث میشود تا شرکتهای داخلی در محیط بینالمللی همکاری کنند و بازار فعالیت و رقابت برای شرکتهای داخلی گستردهتر خواهد شد.
* موفقیت طرح کاهش تلفات شبکه برق
وی با اشاره به کار ارزشمند کاهش تلفات شبکه برق کشور گفت: با تلاش متخصصان صنعت برق کشور موفق شدیم تا میزان تلفات شبکههای توزیع برق کشور را از 15 درصد به 11 درصد کاهش دهیم که امیدواریم در سال آینده این کاهش تک رقمی شود.
چیت چیان با اشاره به تشکیل دفتر محیط زیست، ایمنی، بهداشت و مطالعات اجتماعی HSE در حوزه ستادی وزارت نیرو گفت: ما محدودیت طرحهایمان را به بهای حفظ محیط زیست میپذیریم.
وی ادامه داد: چندی پیش قرار بود سدی ساخته شود که نیروگاه آن توانایی تولید 400 مگاوات برق را داشت، ولی به دلیل اینکه زمینهای 5 هزار نفر زیر آب میرفت و مردم متضرر میشدند تصمیم گرفتیم تا از احداث سد منصرف شویم و برای تأمین برق مورد نیاز با احداث نیروگاه سیکل ترکیبی دو واحد گاز و یک واحد بخار به میزان 500 مگاوات با راندمان بالا در چند هکتار زمین لم یزرع قابل اجرا خواهد بود.
* میخواهیم رضایت را چهرههای متبسم مردم ببینیم
وزیر نیرو با بیان اینکه ما قصد آزار مردم را نداریم و این تصمیم را گرفتهایم و پای آن خواهیم ایستاد، زیرا اینکار را به رضایت خالقمان نزدیکتر می دانیم و این یک تغییر تفکر و تغییر رویکرد است، تصریح کرد: من بهجای سد و دکل و نیروگاه که البته همه آنها ضروری است، ترجیح میدهم تا چهرههای متبسم انسانهایی را ببینم که در اثر اجرای این طرحها زندگیشان بهتر شده است.
وی با بیان اینکه خنده هموطنانی که سالهای سال از آب شرب بهداشتی بی بهره بودند و الان از آب لوله کشی استفاده میکنند برایم بسیار ارزشمند است، گفت: مردمی که سالها با مشقت زندگی کردهاند و الان از آب کشاورزی مطمئن با شبکه مدرن برخوردار هستند و میتوانند زندگی خود و فرزندان خود را تأمین کنند و تولید بیشتری داشته باشد، برای ما ارزشمند هستند.
چیتچیان با اشاره به اینکه ما برق تولید میکنیم تا مردم از رفاه بیشتری برخوردار شوند اظهار داشت: کلیپهای ما باید صورت متبسم و لبخند ارزشمند مردم را نشان دهد، ارزش در خدمت بهتر به انسانها است و این یک تغییر رویکرد است.
وی با اشاره به اینکه هدف وزارت نیرو فقط ساختن تاسیسات بزرگ نیست، تصریح کرد: ساخت تاسیسات واجب است اما هدف نیست، بلکه هدف اصلی خدمت به مردم است.
وی گفت: باید در همه عملکردهای خود، در برنامه ریزی برای تأمین برق، در کاهش آلایندهها، در بهتر کردن محیط زیست که به سلامت جامعه منجر شود، نه به آلودگی منابع آب و خاک، و بهتر شدن زندگی مردم همواره رضایت خالق و مخلوق را در پی دارد.
* تصویب قانون حمایت از صنعت برق
وزیر نیرو با بیان اینکه قانون حمایت از صنعت برق در امسال تصویب شده است، افزود: این کار امکانات خوبی را برای این صنعت فراهم خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در ارزیابی خود همیشه نباید به خود نمره قبولی بدهیم، گفت: وزارت نیرو در جاهایی نا موفق عمل کرد که از جمله میتوان به این مورد اشاره داشت که نتوانستیم گپ بین درآمدها و هزینهها را کوچک کنیم و این موضوع آینده صنعت آب و برق را به خطر میاندازد و لازم است همه اعضای وزارت نیرو، تلاش کنند در ارتباط با مجلس، دولت، رئیس جمهور، سازمان مدیریت و برنامهریزی، برای بیماری که صنعت آب و برق به آن گرفتار شده است، راهکار درستی را پیدا کنند.
چیتچیان با بیان اینکه کار گروههای اقتصاد مقاومتی تشکیل شده و درکار گروهی که به بحث هدفمندی یارانهها میپردازد، تصویب شده تا در طول اجرای برنامه ششم، قیمتهای آب و برق را در پایان برنامه، به قیمت تمام شده واقعی برسانیم، گفت: واگذاری نیروگاههای به طلبکاران در دولت گذشته باعث شد بدهیهای دوره ساخت آنها اعم از اوراق مشارکت وام، فاینانس به گردن دولت برجا بماند و هرسال حدود 30 درصد جریمه عدم پرداخت به حساب وزارت نیرو گذاشته میشود و حداقل 10 بار در هیات دولت این موضوع مطرح شده و نتوانستیم موافقت دوستان را در سایر سازمانها بگیریم.
وی با بیان اینکه در اجرای ماده 12 قانون رفع موانع تولید جای کار بسیار داریم، گفت: بایستی به سرمایه گذار ضمانتی داده شود تا سرمایهگذاری که منجر به کاهش انرژی میشود، انرژی صرفهجویی شده به مدت چند سال در اختیار سرمایهگذار گذاشته شود.
وزیر نیرو با بیان اینکه در مسئله تعادل بخشی معاونت آب، شرکت مدیریت منابع آب و آبهای منطقهای تلاش کردند و موفقیتهایی نیز کسب کردند، گفت: سال آینده مدیریت منابع آب باید تلاش بیشتری داشته باشد.
وی با بیان اینکه برای اولین بار در تاریخ مدیریت آب کشور به موفقیتهایی رسیدیم و آن ابلاغ آب قابل برنامهریزی بود، گفت: ما دارای دو منبع اصلی آب زیرزمینی و سطحی هستیم، در 609 دشت مطالعاتی کشور در هر محدوده میزان آب موجود در سفرههای آب زیرزمینی برآورد شده و میزان آب مجازی برای برداشت در بخش کشاورزی، شرب، صنعت و فضای سبز مشخص شده است.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته سرمایه گذاری در بخش برق کم بوده است و باید مدیریت مصرف اجرایی شود، گفت: خوشبختانه در سال جاری با مشکل خاصی برخورد نکردیم.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه در بخش آب، در شهرهای شیراز، کرمان، بوشهر، همدان و بندرعباس سال سختی را پیش رو داریم، افزود: از همه همکاران درخواست میکنم برای سال آینده اقدامات ویژهای داشته باشیم و برنامهریزی کنیم تا بتوانیم تأمین آب و برق را بهصورت مطمئن انجام دهیم.