ایزدی در گفتگو با نما:

آمریكا می خواهد بازیِ تحریم با ما راه بیاندازد/ بخشی از این سیاست، ناشی از پیام هایی است كه از داخل ایران دریافت كردند

عکس خبري -آمريکا مي خواهد بازيِ تحريم با ما راه بياندازد/ بخشي از اين سياست، ناشي از پيام هايي است که از داخل ايران دريافت کردند

كارشناس مسائل سیاسی گفت: پیامی كه آمریكایی ها می خواهند به ما بدهند این است كه ما می خواهیم در حوزه تحریم ها با شما بازی كنیم. چرا؟ چون احساس می كنند تحریم ها جواب داده. بعد از خودشان سوال می پرسند؛ سیاستی كه جواب داده را چرا تغییر بدهیم؟

فواد ایزدی در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی نما ، با بیان اینکه روز ملّی هسته ای یادآور هزینه های بسیار گسترده ای است که کشور در حوزه صنعت هسته ای پرداخت کرده است گفت: هم از نظر مالی و هم از لحاظ شهدایی که در این مسیر تقدیم شده، این روز یادآور ارزشمند بودن این صنعت برای کشور است.
وی ادامه داد: متأسفانه بعضی افراد در داخل کشور، ارزش صنعت هسته ای را یا درک نکرده اند یا اگر هم درک کرده اند در عمل به گونه ای صحبت و عمل می کنند که این صنعت ارزشی ندارد. این روز باید بزرگ داشته شود و ارزش صنعت هسته ای را برای آینده کشور یادآور شد.
کارشناس مسائل سیاسی در تشریح وضعیت فعلی صنعت هسته ای کشور، با بیان اینکه ما بر اساس برجام محدودیت های بسیار گسترده ای را در حوزه صنعت هسته ای پذیرفته ایم و یکسری از دستاوردهایی که داشتیم دیگر وجود ندارند خاطرنشان کرد: مثلا 11 تن اورانیوم غنی شده در کشور دیگر وجود ندارد، اراک که بیست و چند سال طول کشید تا به یک مرحله ای برسد و تقریبا آماده به کار بود، متوقف شده و قلب آن خارج شده. حالا تازه شاید بخواهند از نو، کاری در آن حوزه صورت بگیرد. همچنین در حوزه های مختلفی که مرتبط با هسته ای است، کشور محدودیت های گسترده ای را پذیرفته است.
ایزدی، رجوع به متن توافق ژنو را خواستار شد و اظهار داشت: در ابتدای متن، فرمولی ارائه شده بود که ایران باید در حوزه هسته ای محدودیت بپذیرد و در ازای آن، همه تحریم ها لغو بشود. در عمل، ما الان وضعیتی داریم که ایران محدودیت ها را پذیرفته و طرف مقابل هم اذعان می کند که ایران به وظایفش عمل کرده، منتها طرف مقابل وضعیتی را بوجود آورده که اصطلاح «خسارت محض» از سوی مقام معظم رهبری در اول فرودین نسبت به آن به کار برده شد. خسارت محض یعنی چه؟ یعنی ایران به تعهدات خود عمل کرده و طرف مقابل تعهداتی را روی کاغذ داده، منتها در عمل با مشکل مواجه هستیم.
وی ادامه داد: با توجه به تجربه ای که در این دو سال مذاکره بدست آورده ایم و با توجه به برآورد عملکرد آمریکایی ها، به نظر می رسد نیاز است که یک بازبینی در مسیری که بیش از دو سال است شروع شده انجام بشود و ببینیم آیا همین تفکراتی که در دولت نسبت به آمریکایی ها وجود دارد باید ادامه پیدا کند یا خیر. آیا آمریکایی ها دنبال تعامل با ما هستند؟ اگر بخواهیم با خودمان رو راست باشیم قاعدتا باید به این نتیجه برسیم که تحلیل افرادی که فکر می کردند اگر ما در حوزه هسته ای امتیاز بدهیم، طرف آمریکایی علاقه مند به تعامل با ما می شود، درست نبوده. در واقع طرف مقابل امتیازاتی را در حوزه هسته ای گرفته، تازه می خواهد امتیازاتی را در حوزه های دیگر بگیرد؛ حالا چه در قالب برجام 2 و 3 و یا اصلا بدون اسم و عنوان.
کارشناس مسائل آمریکا به سخنان هفته قبل اوباما مبنی بر اینکه ایران به متن و مفاد برجام متعهد بوده ولی به روح برجام نه، اشاره کرد و گفت: منظور اوباما از روح برجام این است که شما مثلا در زمینه توانمندی تسلیهات موشکی محدودیت ایجاد کنید، نفوذ منطقه ای نداشته باشید، مباحث داخلی را هم بدهید ما مدیریت کنیم. همه اینها را انجام بدهید، تاز در این صورت هم معلوم نیست به روح برجام عمل شده باشد یا نه. چون مکتوب نشده است که روح برجام چیست.
ایزدی افزود: پیامی که آنها به ما می خواهند بدهند این است که ما می خواهیم در حوزه تحریم ها با شما بازی کنیم. چرا؟ چون احساس می کنند تحریم ها جواب داده. بعد از خودشان سوال می پرسند؛ سیاسیتی که جواب داده را چرا تغییر بدهیم؟ حالا چرا به این نتیجه رسیده اند؟ بخشی از آن بر می گردد به پیام هایی که از داخل کشور دریافت کرده اند. عده ای در داخل، قبل از برجام دو کار را انجام دادند؛ یکی اینکه ادعا می کردند اگر توافق بشود مشکلات اقتصادی حل می شود و نتیجه توافق را در اقتصاد کشور بسیار بزرگ کردند، از طرفی دیگر هم اعلام می کردند که اگر به توافق نرسیم برای کشور خیلی مشکل ایجاد می شود. حتی آب کشور را هم وابسته به توافق هسته ای کرده بودند. آمریکایی ها این پیام ها را دریافت می کردند و به این نتیجه رسیدند که نباید از سیاست تحریم عدول کنند.

۱۳۹۵/۱/۲۰

اخبار مرتبط