اشاره: یکی از ابعاد و زوایایی که در ارتباط با اقتصاد مقاومتی وجود دارد، موانع و یا به تعبیری «ترمز»هایی است که مانع از تحقق و عملی شدن این سیاست ها می شوند. تبیین این موانع و ترمزها، یکی از اقدامات ضروری است که در فضای گفتمانی کشور باید به آن مبادرت ورزید. خبرنگار پایگاه خبری نما با محمّدعلی امانی؛ دبیراجرایی حزب مؤتلفه اسلامی به گفتگو نشسته است تا به بررسی برخی از این عوامل بپردازد.
با توجه به ضرورت شناخت موانع و ترمزهایی که مانع از عملیاتی شدن سیاست های اقتصاد مقاومتی می شوند، بفرمایید که اصلی ترین این ترمزها چه موضوعاتی هستند.
با تبریک ایام مبارک ماه رجب. درباره اقتصاد مقاومتی، طیف ها و دیدگاه های مختلف نظرات خود را مطرح کرده اند و ما شاهد این بوده ایم که دولت های مختلف نسبت به این موضع، اظهارنظرهایی داشته اند و نسبت به اجرای این سیاست ها دیدگاه هایی را مطرح کرده اند. بنده معتقدم در هر کشوری که دولت بخواهد تاجر باشد و اقتصاد، صنعت و کشاورزی را در اختیار خود قرار بدهد، مردم آن کشور دچار بلیه بی انضباطی در اقتصاد، نابسامانی، فقر، فاصله طبقاتی می شوند و متأسفانه به دنبال اینها فساد، فقر، فحشا، رشوه و همه مسائل منفی که برای یک جامعه متصور بکنیم هم به بار می آورد. تا وقتی که دولت خودش را از اقتصاد دور نگه ندارد و به توان مردم خود اعتقاد پیدا نکند و به این موضوع معتقد نباشند که ضوابط اقتصادی چه در امور تجارت و چه در صنعت و کشاورزی را مردم با توان خودشان تحت نظر دولت می توانند انجام دهند، اقتصاد مقاومتی محقق نمی شود. لذا ما اعتقادمان این است که اگر یک روزی، هر دولتی؛ اعم از اصولگرا و معتدل و اصلاح طلب که عزم خود را نسبت به اجرای سیاست های اصل 44 قانون اساسی جزم کند و آن را به صورت عملیاتی و در کف میدان اجرا کند، آنوقت است که ما مبناهای اقتصاد مقاومتی را در کشور پایه ریزی کرده ایم. اعتقاد ما این است که این کار، هنوز عملیاتی نشده است و این موضوع، همان ترمزی است که شما از آن سؤال می پرسید. متأسفانه شاهد این هستیم که اکثر بنگاه های اقتصادی کشور در اختیار دولت است و با این شرایط ما نمی توانیم اقتصاد مقاومتی را دنبال کنیم، چون فلسفه اقتصاد مقاومتی به کار گرفتن توان ملی آن کشور است. در هر کشوری که دولت آن بخواهد همه اقتصاد در اختیار خودش باشد، امکان اینکه اقتصاد مقاومتی در آن کشور پیاده بشود به هیچ وجه وجود ندارد.
با توجه به اینکه همه به اهمیت اجرا شدن اصل 44 قانون اساسی اذعان دارند، چرا در عمل ما با مشکل مواجه هستیم و هنوز این اصل اجرایی نشده است؟
ببینید؛ ما از ابتدای انقلاب شاهد این بودیم که بزرگان مؤتلفه اسلامی، چه در مجلس و چه در دولت وقت این موضع را با صراحت اعلام می کردند و تأکید داشتند که کار اقتصاد باید به مردم واگذار شود ولی متأسفانه در دهه 60 شاهد این بودیم که کل هم و غم دولت وقت این بود که اقتصاد را به سمت دولتی شدن ببرد و متأسفانه علی رغم همه موضع گیری هایی که دلسوزان انقلاب و نظام در آن مقطع داشتند، کشور به این سمت رفت که اقتصاد ایران وجهه دولتی به خود گرفت. بالاخره امکانات و پول، ابزارهای خوبی هستند برای همه دولت ها که نمی توانند از آن صرفنظر کنند. عمده ترین مشکل ما در اجرای اصل 44 قانون اساسی، خود دولت های مختلفی بوده اند که از جریانات سیاسی مختلف، از ابتدای انقلاب سر کار آمده اند. ادعای همه این دولت ها هم این بوده که می خواهند اصل 44 را پیاده کنند. اما چون اجرای این اصل، به معنای چشم پوشی از بسیاری از ثروت ها و امکاناتی است که در اختیار دارند، از این کار صرفنظر کرده اند. لذا دولت ها نسبت به این موضوع، اهتمام اعتقادی نداشته اند. ما باید به دنبال این باشیم که کسانی در آینده عهده دار مسئولیت باشند که نسبت به سیاست های اصل 44 و نسبت به اقتصاد مقاومتی، اعتقاد داشته باشند؛ کسانی که اولین سرمایه شان سرمایه اعتقادی باشد.
نقش مردم در اجرایی شدن سیاست های اقتصاد مقاومتی را چگونه می بینید؟
نقش مردم در اقتصاد نقش پررنگی است. دولت های ما معمولا نسبت به مردم با احترام و تکریم رفتار کرده اند و نسبت به حضور ملت و نقش آنها در همه زمینه ها تأکید داشته اند، ولی کمتر به این موضوع که کار مردم را به خود مردم واگذار بکنند اعتقاد داشته اند. ما معتقدیم که در امر اقتصاد، کار مردم باید به خود مردم واگذار بشود و در کلیه امور، اگر توان مردم را در خدمت سیاست خاصی قرار بدهیم، اتفاقات فوق العاده ای رخ خواهد داد. مثلاً در خصوص سطح علمی کشور، می بینیم که دولت مقداری زمینه را برای حضور جوانان در دانشگاه ها هموار کرد و آنها توانستند موقعیت های خودشان را بدست بیاورند و دیدیم که سطح علمی کشور با حضور خود مردم به یکدفعه به سطح قابل قبولی رسیده است. ما در زمینه اقتصاد، چنین فضای مساعدی برای اینکه مردم بتوانند توان خودشان را به اجرا بگذارند متأسفانه از دولت های محترمی که تا کنون روی کار آمده اند شاهد نبوده ایم. البته جلساتی گذاشته شده، آیین نامه ها، سمینارها، همایش ها؛ همه اینها برگزار شده و این ها را نفی نمی کنم؛ همه عزیزان دولت های گذشته این کارها را کرده اند، منتها اعتقاد به استعداد ملت و واگذاری بخش های تجارت، بازرگانی، صنعتی و کشاورزی به مردم را تا کنون شاهد نبوده ایم.