ترقی:مبارزه با فساد نباید امنیت سرمایه گذاری را از بین ببرد

عکس خبري -ترقي:مبارزه با فساد نبايد امنيت سرمايه گذاري را از بين ببرد

معاون بین الملل حزب موتلفه اسلامی معتقد است پرونده های اقتصادی را آنچنان رویش كار كرده و آن را سیاسی می كنند كه دیگر هیچ كسی جرات سرمایه گذاری در ایران را پیدا نمی كند.

به گزارش نما، حمید رضا ترقی منتقد دولت در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به بررسی برخی چالش های موجود در كشور و نقد عملكرد دولت روحانی پرداخت و گفت: آقای روحانی شاید خودش هم فكر نمی كرد اداره كشور اینقدر مشكل باشد به ویژه در شرایط تحریم. وقتی هم رئیس جمهور شد تصور می كرد با كمك عناصر باسابقه در وزارتخانه های گوناگون می تواند بر مشكلاتی كه آنها را شناسایی كرده است غلبه كند.
وی افزود: به نظر می رسد بخشی از وقت و انرژی دولت صرف حل و فصل مساله هسته ای شد و در كنار آن به مابقی مشكلات مردم توجهی صورت نگرفت. لذا مطالبات مردم روی هم انباشته شد. البته خود آقای روحانی و دوستانشان در ابتدا همه مشكلات را ناشی از تحریم می دانستند. بعد كه دیدند تحریم هم برطرف شد ولی این معضلات حل نشد گفتند تنها 20 تا 30 درصد آن مربوط به تحریم بوده و بقیه ناشی از مسائل داخلی خودمان است.

** مشكلات دست به دست شد ولی حل نشد

ترقی اظهار داشت: به نظر من مشكلات در دولت دست به دست شد ولی حل نشد. بسیاری از وعده هایی كه دولت در صد روزه اول داد تحقق پیدا نكرد.
این فعال سیاسی تصریح كرد: الان هم غیر از مساله بهداشت و درمان كه تا این لحظه آثار و بركات خوبی برای مردم داشته است و البته دولت مشكلات عدیده ای هم بر سر تامین منابع مالی آن دارد تقریبا كار شاخص دیگری انجام نشده است. به غیر از این موضوع و بحث هسته ای، دولت یازدهم اقدامی كه بتوان آن را برجسته كرد انجام نداده است. بقیه كارهایش روند معمولی اداره كشور است.
وی در پاسخ به این سوال كه پس باید گفت روحانی به وعده هسته ای اش عمل كرد گفت: بله این جزو وعده هایی بود كه عملی شد. اما درباره بقیه موارد حرف وجود دارد.
وی در ادامه افزود: برخلاف آن چیزی كه دولت روحانی در ابتدا می گفت همه مشكلات به تحریم ها برنمی گشت و این روی آینده سیاسی روحانی تاثیر خواهد گذاشت.
وی در همین راستا به موضوع ورود احمدی نژاد به انتخابات پرداخت و خاطر نشان كرد: اخبار مربوط به ورود ایشان عمدتا ساخته و پرداخته اصلاح طلبان است و تا الان هیچ واقعیت عینی در مورد آن وجود ندارد. ولی اصلاح طلبان سعی دارند هر گونه تحرك ایشان را نشانه ای بر ورودش به عرصه رقابت تلقی كنند. به نظر می رسد كه بیش از آنكه خود آقای احمدی نژاد نیاز به ورود به عرصه انتخابات داشته باشد اصلاح طلبان تمایل و نیاز به ورود ایشان دارند.
این فعال سیاسی اصولگرا افزود: برای دوقطبی سازی فضای انتخابات و ایجاد انگیزه در بین طرفداران خود اصلاح طلبان نیازمند چنین پروژه ای هستند.

** آیا هنوز احمدی نژاد را اصولگرا می دانید؟

ترقی در پاسخ به این سوال كه آیا هنوز آقای احمدی نژاد را اصولگرا می دانید لبخندی زد و گفت: این را جواب نمی دهم.
وی سپس با اشاره به سفر اخیر احمدی نژاد به آمل تصریح كرد: اولا سفرها و سخنرانی ها ایشان طبیعی است. همه روسای جمهور سابق هم سخنرانی می كنند و در مجالس مختلف حضور می یابند. چرا این حساسیت نسبت به آنها وجود ندارد ؟ در ثانی باید دید كدام خبرنگار از ایشان درباره كاندیداتوری پرسیده و پاسخ آقای احمدی نژاد چه بوده است.
وی ادامه داد: اینكه یك جمله ایشان را آنقدر بزرگ كنند یك پروژه است. آقای احمدی نژاد اگر سكوت می كرد آن را یك جور بزرگنمایی می كردند اگر هم جواب می داد طور دیگری. مطرح كردن آقای احمدی نژاد پروژه ای است كه اصلاح طلبان طراحی كرده اند و ما(اصولگرایان) داخل آن بازی نمی كنیم.


**فروختن نفت خام شاهكار نیست

ترقی در ادامه با اشاره به وضعیت اقتصادی كشور بیان داشت: یك وقت دولت خودش نفت را می فروشد یك وقت دیگر آن را از طریق بخش خصوصی انجام می دهد. پولش هم برمی گردد داخل. این جور نبود كه نفت بفروشیم اما پولش بازنگردد. اما آن زمان نفت را به چه قیمتی می فروختیم و الان چند می فروشیم؟ در اثر برجام بهای نفت به نصف قیمت قبلی خود رسیده است. آنها به خاطر برجام و به عمد قیمت نفت را پایین آوردند.
این منتقد دولت ادامه داد: اكنون اگر دوبرابر آن چیزی كه زمان احمدی نژاد فروخته می شد هم بفروشیم باز به آن اندازه درآمد نداریم. تازه مگر فروش نفت خام شاهكار است؟ كجای اقتصاد مقاومتی آمده است كه ما نفت خام بفروشیم؟ باید با استفاده از پتروشیمی این نفت 40 دلاری را تبدیل كرده و400 دلار بفروشیم. تدبیر این نیست كه نفت خام را بفروشیم و بازار اوپك را گرم كنیم چون می خواهیم با عربستان رقابت كنیم یا بازار قبلی خود را به دست آوریم.

** كشور نیاز به سرمایه گذار خارجی دارد

وی تصریح كرد: علیرغم اینكه تحریم ها لغو شد، اما مشكلات اقتصادی ما چندان حل نشده است. كشور نیاز به سرمایه گذاری دارد. دولت باید بدهی هایش به بانك ها را بپردازد. اینها همه پول می خواهد. فروش نفت خام نمی تواند در این زمینه موثر باشد.باید سرمایه های خارجی بیایند.
عضو شورای مركزی موتلفه ورود سرمایه گذاری خارجی را به ایران مشروط كرد و گفت: البته اگر سرمایه گذاری خارجی بدون نیت سو و قصد سلطه گری باشد ما از آن استقبال می كنیم. برای رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصدی برنامه ششم به حداقل هزار و پانصد میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم. اینكه هیات های صد نفره و دویست نفره می آیند ولی چند میلیون دلار فقط می خواهند سرمایه گذاری كنند كمكی نمی كند.
ترقی گفت: بر اساس گزارش دولت، حدود 7 هزار میلیارد دلار سرمایه ایرانی در كشورهای خارجی وجود دارد. چرا دنبال جذب اینها نیستیم؟ چرا فقط دنبال شركت های كره ای، انگلیسی و فرانسوی هستیم؟ باید در ایرانی های مقیم خارج رغبت سرمایه گذاری ایجاد كنیم. منتهی روش كار طوری باشد كه از طریق سرمایه گذاری نفوذ صورت نگیرد و زمینه سلطه اقتصادی بیگانگان فراهم نشود.

** موانع سرمایه گذاری در كشور

این فعال اقتصادی موانع سرمایه گذاری را دو چیز دانست و افزود: نكته اول این است كه سیاستهایی برای جذب سرمایه تصویب و قانونی نكرده ایم. نكته دوم بی اعتمادی دولتها به بخش خصوصی است. امام و رهبری گفتند كه باید به توانمندی مردم بها داد. سیاست های اصل 44 هم ابلاغ شد اما باز این مهم، مورد توجه دولتها قرار نگرفت.باید اقتصاد را به دست افراد 'مننا' بسپاریم. یعنی افرادی كه به نظام اعتقاد داشته و مال نظام باشند.
ترقی تاكید كرد: این افراد اگر سرمایه گذاری اقتصادی كنند هدفشان رشد و ارتقای كشور است، دنبال این نیستند كه از طریق سرمایه گذاری اقتصادی قدرتی كسب كرده و از طریق آن به دولت فشار آورند و آن را تابع خود كنند. اگر در اقتصاد خصوصی بخش هایی سركار بیایند كه با نظام تضاد داشته باشند می توانند مشكلاتی را برای دولتها ایجاد كنند.

**برخورد با مفاسد اقتصادی نباید سیاسی شود

وی ادامه داد: عامل بعدی سیاسی كردن برخورد با مفاسد اقتصادی است. پرونده های اقتصادی را آنچنان رویش كار كرده و آن را سیاسی می كنند كه دیگر هیچ شخصی جرات سرمایه گذاری در ایران را پیدا نمی كند. رهبری در فرمان 8 ماده ای خود ضمن تاكید بر مبارزه با فساد تاكید كردند كه مراقبت شود تا مبارزه با فساد، امنیت سرمایه گذاری را از بین نبرد و در این رابطه سیاسی كاری نشود.
این فعال سیاسی اصولگرا تصریح كرد: علاوه بر این ، قوانین ما نیز مشكلات اساسی دارد. در چین، تریلیون ها دلار سرمایه گذاری خارجی می شود اما هیچ كس نگران سرمایه اش نیستند. چرا كه دولت برای آنها تسهیلات قائل است. دولت به آنها می گوید زمین رایگان و وام طولانی مدت به شما می دهم، تا 10 سال هم از پرداخت مالیات معافید.
وی افزود: اما ما چه كار می كنیم؟ پوست سرمایه گذار خارجی و داخلی را می كنیم. از همان روز اول شهرداری از او مالیات و عوارض می گیرد. دولت و سایر دستگاهها هم به عناوین مختلف او را سركیسه می كنند. دیگر چیزی برای وی نمی ماند كه بخواهد آن را سرمایه گذاری و از آن درآمد كسب كند.

** با این قوانین تولید مقرون به صرفه نیست

ترقی گفت: چون سیاست اقتصادی ما وابسته گراست زمینه را برای ورود جنس خارجی فراهم می كنیم و دنبال تولید نیستیم. تولید كننده ای كه هزار كارگر دارد را به خاطر شكایت یك كارگر به دادگاه می كشانیم و حیثیت او را می بریم. كافی است كارفرمایی یك ماه بدهی اش به تامین اجتماعی را نپردازد حسابش را می بندیم تا دیگر نتواند چك بكشد. این نوع برخوردمان با كارفرماست از سویی تولید باید سود داشته باشد.
وی ادامه داد: وقتی صاحب یك كارخانه می بیند باید اینهمه عوارض و مالیات و هزینه كارگر و غیره را پرداخت كند و دست آخر 7 درصد هم بیشتر سود نكند از سرمایه گذاری منصرف می شود و پولش را در بانك می خواباند و بدون هیچ كار و دردسری سالی 20 درصد سود می گیرد و دیگر سمت تولید نمی رود.
وی در ادامه به بحث مبارزه با فساد اشاره كرده و گفت: طبیعی است وقتی چند برخورد قاطع با مفسدان انجام شود افراد دیگر دست و پایشان را جمع می كنند. هنگامی كه همه می بینند حتی آقازاده ها هم به زندان می روند متوجه می شوند حساب و كتابی در كار است. زندانی كردن آقا زاده ها در جلوگیری از فساد در رده های بالا نقش دارد.
وی خاطر نشان كرد: اما اینكه بگوییم در دولت جدید فساد از بین رفته است درست نیست. اولا اینهایی را كه بازداشت كرده اند متاسفانه در همه دولت ها بوده اند. فردی مثل بابك زنجانی از دولت آقای هاشمی تا روحانی سركار بوده است. اینجور نبوده كه آن وقت آدم سالمی بوده و در دولت احمدی نژاد فاسد شده است. منتهی الان نگاه سیاسی حاكم است و با قضیه فساد برخورد سیاسی می شود.

** در همه دولت ها فساد وجود دارد

وی در پاسخ به این سوال كه اما بحث فساد اقتصادی سه هزار میلیاردی در زمان خود آقای احمدی نژاد برملا شد و افشای آن ربطی به دولت روحانی نداشت. آیا می توان گفت نوع برخورد با این پرونده آن موقع سیاسی نبود و حالا سیاسی شده است؟ پاسخ داد: حرفی در این نیست. فرقی نمی كند. وقتی این بحث را تبدیل به نقطه ضعفی می كنیم كه روی همه نقاط مثبت دولت قبل قلم قرمز بكشیم كار خلافی كرده ایم. همین بود كه باعث شد رهبری جلوی این نوع رفتار را بگیرد. سیاسی كردن پرونده های فساد مالی به نفع كشور نیست. سرمایه اجتماعی دولت ها را از بین می برد. مردم بی اعتماد می شوند. فرقی نمی كند به این دولت بی اعتماد شوند یا آن دولت، ضرر آن به همه دولتها برمی گردد.
ترقی خاطر نشان كرد: در دولتهای مختلف وقتی حسابرسی صورت می گیرد فسادها مشخص می شود.به تعبیر آقای نعمت زاده در همه دولتها فساد وجود دارد فقط مقدار و كیفیت آن كمی متفاوت است. اما بحث اصلی این است كه آیا خود كارگزاران اصلی افرادی پاك دست هستند یا خیر؟ اگر در این افراد خطایی باشد باید یقه رئیس جمهور و دولتش را گرفت. اما اگر در رده های پایین تر هستند این در همه دولتها بوده و هست.

** حكم مهدی هاشمی

ترقی در پاسخ به سئوالی در باره معاون اول آقای احمدی نژاد كه نفر دوم كابینه وی بود و هم اكنون در زندان است گفت: ما كه همان وقت گفتیم آقای احمدی نژاد باید عذرخواهی كند. اما این پرونده هم سیاسی بود. چطور برای پنج میلیارد تومان اختلاس وی باید به 5 سال حبس محكوم شود اما آقای مهدی هاشمی فقط باید تنها 10 سال در زندان باشد. این قابل قبول نیست. آدم اگر خودش هم محاسبه كند می بیند در این باره سیاسی برخورد شده است.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینكه یعنی دستگاه قضا به نفع آقای هاشمی رای داده است؟ گفت: خوب حالا به نفع آقای هاشمی رای داده یا خیر یا اینكه برخی ابعاد پرونده هنوز مشخص نشده است. برای مردم قابل قبول نیست كه كسی به خاطر دادن 5 میلیارد پول به تعدادی نماینده به پنج سال حبس محكوم شود اما شخصی كه 10 برابر وی حیف و میل داشته است تنها ده سال حكم بگیرد.

۱۳۹۵/۱/۲۸

اخبار مرتبط