موسی الرضا ثروتی در گفتگو با نما:

مهمترین ضعف مجلس نهم، ضعف در نظارت بود

عکس خبري - مهمترين ضعف مجلس نهم، ضعف در نظارت بود

ما قانون مصوب می كردیم ولی متاسفانه نظارت خوبی اعمال نمی شد و دولت ها آن ها را به خوبی اجرایی نمی كردند

با آغاز به کار مجلس دهم پرونده مجلس نهم بسته شد و فرصتی برای بررسي عملکرد آن مجلس فراهم آمده است. از همين رو خبرنگار پايگاه خبري نما گفتگويي را موسي الرضا ثروتي نماينده مردم تهران در نهمین مجلس شوراي اسلامي ترتيب داده است که شما را به خواندن آن دعوت مي کنيم.
 
 - در ابتدا از نقاط قوت مجلس نهم بفرماييد؟
 مجلس نهم کارهای بسیار خوبی در زمینه تصویب قوانین انجام داد. مانند قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قانون جامع مالیات، قانون رفع موانع تولید، قانون بهبود فضای کسب و کار، تصویب برنامه پنجم توسعه، قوانین متعدد دیگر مثل بیمه شخص ثالث و قانون دادرسی که قانون دائمی شد و یکسری قوانین پایه و ماده را هم مصوب کرد من جمله همین بحث برجام و یا قانون توازن منطقه که سه درصد کل بودجه کشور را برای مناطق محروم به آن اختصاص دادند و قوانین دیگری که در کنار این قوانین هستند.


 - مهمترين نقاط ضعف مجلس نهم را چه مي‌دانيد؟

عدم نظارت دقیق بر اجرای قوانین و شاخص های توسعه استان ها. اصل 48 قانون اساسی توصیه متوازن مناطق بود که مجلس نتوانست آن را به خوبی اجرایی کند. ما قانون مصوب می کردیم ولی متاسفانه نظارت خوبی اعمال نمی شد و دولت ها آن ها را به خوبی اجرایی نمی کردند .
در رابطه با مشکلات اجتماعی مردم مثل مسئله حقوق و مزایا مجلس قانون مدیریت خدمات کشوری را تصویب کرد که قرار بود یک قانون دائمی شود ولی متاسفانه نه دولت لایحه آورد و نه مجلس تکلیف این قانون را روشن کرد. این حقوق های چند ده میلیونی که امروزه در جامعه می بینید سر اجرایی نشدن همین قانون است، مجلس نظارت خوبی را اعمال نکرده و نه دولت لایحه مدیریت خدمات کشوری را آورد و نه مجلس آن را مصوب کرد و دائما هر سال آن را تمدید کردند و امسال 4 سال است که دائما هرسال به مدت یکسال آن را تمدید می کنند و اتفاق خاصی هم نمی افتد. این تبعیض بین حقوق و مزایایی که در کشور ایجاد شده که یک مصیبت بزرگ است که امنیت کاری را از کارمندها و کارگرها گرفته و این بی انگیزگی کاری باعث شده بهره وری جامعه کاهش پیدا کند.
از دیگر نقاط ضعف مجلس عدم حل مشکلات جدی مردم از جمله اشتغال، مشکلات بانک ها وعدم پرداخت آنها و مسکن است که هر ساله ما قانون را مصوب کردیم ولی دولت هیچ سالی نیامد آن را اجرایی کند و متاسفانه مجلس هم یک نظارت دقیقی اعمال نکرد تا جلوی دولت را بگیرد یا با دولت برخورد کند که دولت این امر را جدی بگیرد. آقای رئیس جمهور مطرح کرده بودند که من فرزند مجلس هستم و پنج دوره هم ایشان در مجلس بودند اما متاسفانه در دوره ریاست جمهوری ایشان بیشتر از دوره احمدی نژاد قوانین اجرا نشد.
یکی دیگر از ناکامی ها قانون هدفمند کردن یارانه هاست که به سر منزل مقصود نرسید و دولت آن را در جامعه اجرا نکرد. تقریبا هر قانونی ما مصوب کردیم دولت اجرا نکرد. مانند قانون بیمه بیکاری که ما چهار هزار میلیارد تومان هم برای آن بودجه گذاشتیم ولی دولت اعتنایی به آن نکرد و مجلس هم سکوت کرد یا قانون پرداخت تحصیلات برای ازدواج و مسکن جوانان که همان سه میلیون تومان را هم دولت اجرا نکرد الان هم که ده میلیون شده دولت آن را اجرایی نمی کند. در این رابطه ها برخورد مجلس باید برخورد بسیار قوی باشد باید وزیر اقتصاد را استیضاح کنند باید رئیس جمهور را سوال کنند. نه اینکه با سکوت فقط نظاره گر باشند.
یک نکته ایی هم که باید متذکر شوم این است که قرار بود از رئیس جمهور در مجلس نهم برای حل مشکلات شرکت پدیده و صندوق های قرضه الحسنه مانند میزان، ثامن الحجج، آرمان و صندوق های دیگر سوال شود اما این موضوع در مجلس به اتمام نرسید و اعلام نشد و دولت هم انجام نداد و اکنون مردم سرگردان هستند و یک مقدار زیادی افت رای آقای روحانی هم به این قضیه برمی گردد. در کل اینها مشکلات عمده ایی بوده که مجلس در بحث نظارتی نتوانست نظارت دقیقی را بر اعمال دولت داشته باشد.


 - مجلس نهم در تحقق منويات رهبر معظم انقلاب از جمله اقتصاد مقاومتي تا چه اندازه موفق بود؟

وظیفه مجلس دو کار ، یکی قانون گذاری و دوم نظارت است. در مورد قانون گذاری هر لایحه ایی که دولت آورد مجلس تصویب کرد. علاوه بر آن یکسری طرح هایی هم خود مجلس، تصویب کرد که آنها هم برای اقتصاد مقاومتی مصوب شد و تبدیل به قانون شد. ولی باز در بخش نظارت مجلس خوب کارش را انجام نداد و دولت اقتصاد مقاومتی را به بازی گرفت و مجلس هم هیچ کاری نکرد. در حالیکه مجلس می توانست برنامه از دولت بگیرد و ببیند این برنامه ها عملی شده یا خیر.امسال سومین سالی است که مقام معظم رهبری دائم از اقتصاد مقاومتی می گویند ولی پرداخت آنچنانی به این قضیه صورت نگرفته است.


 - توصيه شما به نمايندگان مجلس دهم چيست؟
 توصیه من به آنها این است که موضوع را جدی بگیرند. دولت، مجلس را به حساب نمی آورد. شما ببینید هیچکدام از قوانینی که من گفتم را دولت اجرایی نکرد دولت آنچه را دوست دارد عملی می کند. دولت خیلی از قوانین را به بازی گرفت مانند قانون هدفمندی یارانه، قانون اشتغال جوانان، بیمه بیکاری، مسکن مهر و مسکن جوانان و همینطور اقتصاد مقاومتی که دولت آنها را انجام نداد. یا قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که اقدامات دولت بسیار در این زمینه ضعیف بود، یا قانون جامع مالیات ها که در حال حاضر شصت هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی داریم و دولت ضعیف عمل می کند و تقریبا هیچ کاری را پیش نبرده است.
در فرمایشات مقام معظم رهبری هم بحث اقتصاد و اشتغال و هم ترازی حقوق و مزایا مطرح شد که مجلس در سال 83 در این رابطه شروع به کار کرد و در سال 86 بود که قانون مدیریت خدمات کشوری را برای هم ترازی حقوق و دستمزد مصوب کرد ولی دائم این قانون منحرف شد و دولت با بهانه های پی در پی کار ما را خراب کرد و هر سال خلاف قانون عمل کرد تا به امروز که وضعیت به نقطه ایی رسیده که از دست هیچکسی کاری بر نمی آید به اصطلاح آش اینقدر شور شده که صدای آشپز هم درآمده است. در حال حاضر رئیس جمهور این وظیفه را به معاون اول خود محول کرده زیرا امیدش از سازمان مدیریت قطع شده است و دیگر متوجه شده که سازمان مدیریت کاری انجام نمی دهد امید دارد شاید معاون اول بتواند کاری در این زمینه انجام دهد چون آقای نوبخت که نتوانست کاری کند. لذا امروزه که در سال چهارم این دولت به سر می بریم من بعید هم می دانم، بخواهد اقدامی انجام دهد.
نارضایتی مردم شدید و تجمع‌ها جلوی مجلس بسیار زیاد است، از بازنشسته ها و کارگرها گرفته تا کارمندها و آموزش پرورشیان. متاسفانه برای این مشکل هم هیچ اقدام جدی از سوی دولت انجام نگرفته است. ما تنها یکبار در سال 86 توانستیم این مسئله هم ترازی حقوق و مزایا را جامع عمل بپوشانیم ولی از آن سال به بعد این مسئله هر سال دچار انحراف شد تا به امروز.
توصیه من این است که مجلس طبق قانون گذاری باید نظارت جدی اعمال کند. این مجلس مشهور به مجلس دولتی است حالا در عملکردشان باید دید آیا نظارت عمیق و دقیق به دولت اعمال می کنند یا دولتی باقی می مانند، زیرا تعدادی از نیروهایی که به عنوان نماینده بالا آمده اند در لیست امید بودند در حال حاضر حدود 40 درصد نماینده دارند. حال باید دید این نماینده ها و همچنین مستقلین که 30 درصد هستند و اصولگرایانی که آنها هم 30 درصد دیگر را تشکیل می دهند آیا این سه گروه نظارت جدی بر دولت خواهد داشت و یا تحت عنوان همراهی با دولت اجازه خواهد داد که دولت همان رویه های غلط خودش را ادامه دهد.
در مجلس نهم هم تحت عنوان همراهی با دولت این آسیب ها به کشور و جامعه وارد شد، اگر مجلس واقعا وظیفه اش را انجام می‌داد دولت دچار چالش می شد و وظیفه اش را انجام می داد ولی این کار انجام نشد و این موضوع باعث شد که قوانین فورمالیته باشد و اجرایی نشود.

۱۳۹۵/۳/۲۷

اخبار مرتبط