دو انگیزۀ روسیه برای رها كردن بشار اسد

تونی برنتون، سفیر سابق انگلیس در روسیه، در گفت وگو با رویترز گفت كه روسیه در دو حالت روابطش را با بشار اسد رییس جمهور سوریه قطع خواهد كرد.

به گزارش نما به نقل از العالم، برنتون در توضیح تحلیل خود گفت حالت اول این است که مسکو کاملا مطمئن شود که تغییر بشار اسد به هیچ وجه منجر به تسلط اسلام گرایان افراطی بر سوریه نخواهد شد. حالت دوم هم آنست که مسکو اطمینان یابد قدرت روسیه و پایگاه نظامی اش در سوریه در صورت تغییر رییس جمهور این کشور محفوظ خواهد ماند.

در همین راستا، رویترز مدعی شد که کرملین سال گذشته برای حمایت از بشار اسد در سوریه وارد عمل شد؛ زیرا بیم آن داشت که در نبود وی ناآرامی هایی در این کشور روی دهد.

رویترز مدعی شده است که نظام سوریه در شرایط کنونی نمی تواند یک تغییر بزرگ را تحمل کند و قبل از هر گونه مرحله انتقال قدرت در سوریه می بایست عملیات نظامی گسترده ای در این کشور انجام پذیرد.

فیودور لوکیانوف کارشناس سیاست خارجه نزدیک به کرملین و یکی از مقاله نویسان نشریه "گلوبال افیرز" نیز به رویترز گفت: «گفتگوهایی در دولت روسیه در مورد آینده بشار اسد انجام شده است و توافق هایی در این باره به دست آمده است. این توافق ها در انتظار فرارسیدن زمان اجراست».

لوکیانوف افزود: «موضع روسیه در حال حاضر در پیش گرفتن بردباری است تا سمت و سوی روند تحولات جاری مشخص شود. کرملین در ابتدا می خواهد بداند که در آینده چه کسی رییس جمهور آمریکا خواهد شد. افزون بر این، یافتن یک جایگزین قابل قبول برای بشار اسد بسیار زمانب ر است. ما چگونه می توانیم تضمین دهیم که در صورت کنار گذاشتن بشار اسد تمام نظام حاکم بر سوریه دچار فروپاشی نشود؟ این همان خطر موجود است».

به گزارش "راشا تودی"، یلینا سوبونینا، تحلیل گر امور خاورمیانه در مرکز تحقیقات راهبردی روسیه در مسکو، که مشاور کرملین است، گفت: «من در حال حاضر تصور نمی کنم موضع روسیه در مورد بشار اسد تغییر کند؛ زیرا مسکو نیازی به تغییر موضع خود نمی بیند».

او افزود: «دیپلمات های روسیه معتقدند کرملین از دولت سوریه و نه بشار اسد به طور مشخص حمایت می کند . ولادیمیر پوتین رییس جمهور در همین رابطه گفت که شیوه مشارکت دادن مخالفان در ساختار دولت سوریه شایسته آن است که ما در راه تحقق بخشیدن به آن سختی و دشواری را به جان بخریم».

اما رسانه های رسمی روسیه، بر عکس تحلیل هایی که گذشت، اعلام می کنند مسکو حمایت خود از بشار اسد را شدت بخشیده است و سعی دارد تا تمامی راه ها را بر روی تلاش های آمریکا جهت بررسی آینده بشار اسد ببندد.

دیمیتری کیسلیوف، کارشناس سیاسی روس، گفت: «سفر غیرمنتظره سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه به سوریه این پیام را برای واشنگتن داشت که به اعمال فشارهای خود علیه مسکو بخاطر بشار اسد پایان دهد».

از سوی دیگر، اندریه کورتنوف، مدیرکل شورای امور بین الملل روسیه، گفت که در مراکز تصمیم گیری سیاست خارجی روسیه همراهی بسیاری با شخص بشار اسد وجود ندارد.

البته کورتنوف گفت: «مسکو باید خود را به عنوان یک طرف مهم پیروز آماده کند و بشار اسد بخشی از این معادله به شمار می رود».

وی افزود: «شما باید آن روی سکه را به یاد آورید. روسیه حائز اهمیت است؛ زیرا با نظام سوریه رابطه دارد. اگر روسیه این رابطه را فدا کند چه بسا دیگر یکی از طرفهای معادله در سوریه باقی نماند».

راستا بشار اسد، رییس جمهور سوریه، نیز در مصاحبه با شبکه تلویزیونی اس بی اس استرالیا از سفر مقامات امنیتی غربی به دمشق پرده برداشت.

وی افزود: «کشورهای غربی علی رغم حملات علنی خود علیه دولت سوریه در صدد تعامل پنهانی با آن هستند. اکثر مقامات غربی در واقع هر آنچه را که آمریکا می گوید، تکرار می کنند».

۱۳۹۵/۴/۱۱

اخبار مرتبط