گفتگو: علیرضاحاجی میرزابابا- تیم ملی تکواندوی ایران در دهههای اخیر یکی از تیمهای پیشرو در عرصه کسب مقامهای بینالمللی بوده است و اکنون در آستانه المپیک تیم ملی تکواندو به عنوان یکی از اصلیترین امیدهای کسب مدال به شمار میرود. تیم ملی تکواندو ایران این روزها جهت برگزاری اردوی مشترک چهار روزه با تیم منتخب خوزستان، در اهواز به سر میبرد. گفتگوی کوتاه ما با بیژن مقانلو سرمربی تیم ملی تکواندوی ایران را بخوانید.
درباره وضعیت این روزهای ملی پوشان برای اعزام به المپیک توضیح دهید؟
تکواندوکاران ما در دو سال گذشته رقابتهای متعددی را تجربه کردند که آسیبدیدگی را بهعنوان بزرگترین و سختترین رقیب پیش روی خود داشتند. در طول این مدت توانستیم نفرات خود را در اوج آمادگی حفظ کرده و کسب سهمیه کنیم. فکر میکنم این اعتمادی که خانواده تکواندو تاکنون به ما داشته از این پس هم خواهد داشت. البته در حال حاضر اردوی مشترک چهار روزهای با تیم منتخب خوزستان برگزار کردیم که این اردو کمک زیادی به ملی پوشان و جوانان جویای نام خوزستان کرد.
فکر میکنید این اردوها میتواند آمادگی ملی پوشان تکواندو را افزایش دهد؟
معتقدیم با اینکار، انگیزه، شور و هیجان خاصی در مربیان و جوانان استانها به وجود خواهد آمد و به بهرهوری زودبازده میرسیم.
هدف تیم ملی تکواندو بعد از المپیک ریو چیست؟
پس از آنکه توانستیم سهمیههای المپیک ریو را کسب کنیم، هدف بعدی ما که استفاده بهینه از پتانسیل کشور در تکواندو است شکل گرفت؛ به این معنا که به نوعی به بهرهوری زودبازده برسیم که در این راستا اساس کارمان را روی این قرار دادیم که تیمهای منتخب و مربیان استانها در تمام ردههای سنی در آغاز هر سال مشخص شوند و این تیمها در هفته دو جلسه تمرین را برگزار کنند.
برای همین موضوع با تیم منتخب خوزستان اردوی مشترک برگزار کردید؟
حضور قهرمانان در استانها باعث ایجاد انگیزه میان مربیان و جوانان و همچنین انتقال سطح فنی به نخبگان استانها خواهد شد و سبب میشود این نخبگان بتوانند در آینده به عضویت تیم منتخب استان درآیند. علاوه بر این، بررسیهای ما نشان داد که با توجه به اینکه 31 استان در کشور وجود دارد، چنانچه از دل هر استان پنج بازیکن نخبه بیرون بیاید، 155 بازیکن خواهیم داشت که اگر قرار باشد سالیانه از میان این تعداد، 10 تکواندوکار نخبه به اردوی تیمملی تزریق شود، بهبهرهوری زودبازده خواهیم رسید.
برگزاری اردوهای مشترک باز هم در دستور کار این تیم خواهد بود؟
با این کار انگیزه، شور و هیجان خاصی را در مربیان و جوانان استانها به وجود خواهیم آورد و امیدوارم که بتوانیم این راه را ادامه دهیم.
استانها برای اینکه بتوانند این اردوهای مشترک را داشته باشند باید چه کار کنند؟
چنانچه استانهایی وجود داشته باشند که توانایی مالی را برای برگزاری چنین اردوهایی نداشته باشند نیز مشکلی نیست؛ چراکه چندین استان میتوانند کنار یکدیگر جمع شوند و ما در مرکزیت آن استانها حضور پیدا میکنیم تا به یاری خدا بتوانیم باعث توسعه و فراگیری تکواندو درسطح کشور به صورت دوچندان شویم.
اردوهای مشترک علاوه بر کمک به رشد تکواندو در استانها، آیا دستاوردی نیز برای خود تیمملی دارد؟
به نظرم همین قدر که این حرکت بازخورد مناسب در استانها داشته باشد و ایجاد انگیزه کند، خود کار بزرگی است. تیمملی ما نیز تیمی است که قهرمان جهان و آسیا است و چهار طلا در بازیهای آسیایی کسب کرده و جزو بهترینهاست؛ ولی در مجموع ما این اردوها را برگزار میکنیم که به این جوانان بگوییم «شما نیز میتوانید مثل این ملیپوشان باشید». بستر برای همه مهیا است و هر کس براساس اصل شایستهسالاری میتواند به اوج افتخارات برسد؛ کما اینکه همین ملیپوشان حاضر نیز از فیلترهای تعریفشده ما گذر کردند و طی دو سال به اینجا رسیدهاند. این نشان میدهد کار نشدنی نیست و همه چیز به وجود و توانمندی این عزیزان باز میگردد و وظیفه ما هم مهیاکردن بستر مناسب در راستای پیشرفت این بازیکنان است.
از نتایج چند وقت اخیر ملی پوشان به عنوان مربی رضایت دارید؟
برد و باخت متعلق به میدان مبارزه است و مهمتر از آن ازدستندادن انگیزه است. نفرات ما در شرایط فعلی میدانند که اگر شکستی دارند هنوز جای جبران وجود دارد. قهرمانان ما در دو سال گذشته مدالهایی کسب کردند که شاید یک قهرمان باید چند سال برای رسیدن به آنها زحمت بکشد.
ملی پوشان از لحاظ روحی و روانی آمادگی کامل برای شروع المپیک را دارند؟
ما تا زمان اعزام به بزرگترین رویداد ورزشی دنیا و اولین مسابقه، چند روزی بیشتر نداریم و در مجموع کمتر از دو ماه تا بازی اولین نمایندهمان فرزان عاشورزاده باقی مانده است و پس از او نیز به ترتیب کیمیا علیزاده، مهدی خدابخشی و سجاد مردانی روی شیاپچانگ خواهند رفت که امیدواریم همچون سالهای گذشته در این رویداد بزرگ بتوانیم سبب افتخار و غرور ملی کشور و مردم عزیزمان شویم.
چند مدال در المپیک باید برای تکواندو کنار گذاشت؟
ما در المپیک قبلی یک مدال نقره توسط باقریمعتمد کسب کردیم که خیلیها معتقدند ما نتیجه ضعیفی گرفتیم؛ ولی من معتقدم مدال نقره المپیک، نه تنها مدال کمی نیست بلکه بسیار هم ارزشمند است.
اما یک مدال نقره آن هم با این استعدادهایی که در حال حاضر در تکواندو هستند کم نیست؟!
شاید توقع از تکواندو بسیار بالا رفته باشد. اگر نگاهی بیندازیم خواهیم دید تنها کسانی که در المپیک توانستهاند مدال کسب کنند، آقایان ساعی، کرمی و باقریمعتمد بودند و کسی جز اینها نتوانسته مدال کسب کند و اگر ملاک، نشان طلا است، طلاهای المپیک را هادی ساعی گرفته است. بنابراین مدال نقره باقری معتمد در لندن نیز ارزشمند است و ما همیشه از وی سپاسگزار خواهیم بود چراکه در هر صورت یک نقره نیز ارزش خاص خود را دارد. با تمام این تفاسیر ما سعی خواهیم کرد که از این میدان بزرگ در ریو سربلند خارج شویم؛ اما در این بین مهمترین اصل آن است که وظیفهمان را به نحواحسن انجام دهیم و شرمنده ملت عزیزمان نشویم. امیدوارم که دست خالی برنگردیم.
حرف آخر؟
تمرینات براساس تقسیمبندی صورت گرفته، شامل تمرینات مقاومتی، ویژه و رقابتی هستند که تمام اینها فازبندیشده هستند و به یاری خدا تا روز موعد به اوج آمادگی خواهیم رسید. البته ما در ریو با یک اختلاف زمانی هفت ساعت و نیمی مواجه هستیم که باتوجه بهتمرینات انجام شده، شش روز زودتر در ریو حضور پیدا خواهیم کرد و تمرینات را به گونهای تنظیم خواهیم کرد تا مشکلی پیش نیاید.