پیش‌بینی‌ افزایش‌ مصرف‌ محصولات‌ پتروشیمی

مدیرعامل پتروشیمی مكران با بیان اینكه صنعت پتروشیمی می‌تواند یك صنعت پیشرو باشد، عنوان كرد: دولت باید در زمینه خوراك پتروشیمی‌ها كمك زیادی به مجموعه‌ها كند، چرا كه وضعیت رقابت با دنیا به صورتی است كه با توجه دولت می‌توان شرایط رقابتی خوبی داشت.

به گزارش نما به نقل از اقتصادنیوز، محمدرضا موثقی‌نیا در این باره اظهار کرد: صنعتی پیشران اقتصادی می‌تواند باشد که عرضه و تقاضای محصولاتش در بازار تعادل داشته باشد، یعنی تقاضا بیشتر از عرضه باشد و امکان توسعه آن صنعت نیز برقرار باشد. به نظر من بازار مصرف پتروشیمی‌ها به‌رغم اتفاقات منفی رقابتی که در جهان در حال وقوع است همچون منابع گازی جدید آمریکا و استخراج متانول از زغال‌سنگ در چین، رو به توسعه است. در ۲۵ سال گذشته نزدیک به پنج درصد مصرف محصولات پتروشیمی در دنیا افزایش پیدا کرده است.همچنین سلایق و سطح رفاه مردم نیز رو به افزایش است و پیش‌بینی می‌شود که در ۲۵ سال آینده افزایش مصرف محصولات پتروشیمی به ۱۰ درصد برسد.

او در گفت‌وگو با هفته‌نامه تجارت فردا گفته است: این موضوع برای ما جنبه مثبت دارد اما به نظر من با تمامی این شرایط ایران باید سهم خود را در بازار جهانی حفظ کرده و با استفاده از روش‌های مختلف به دنبال افزایش این سهم باشد، چرا که رقابت سختی در حال شکل‌گیری است. در زمان حاضر عربستان طرح‌های متانول را از برنامه‌های تولید بلندمدت خارج کرده است و بیشتر روی صنایع پایین‌دستی متمرکز شده است که این موضوع برای ایران هم می‌تواند تهدید و هم فرصت باشد.

موثقی‌نیا در پاسخ به این سوال که دولت باید چه استراتژی برای توسعه این صنعت داشته باشد، گفت: دولت باید در زمینه خوراک پتروشیمی‌ها کمک زیادی به مجموعه‌ها کند، چرا که وضعیت رقابت با دنیا به صورتی است که با توجه دولت می‌توانیم شرایط رقابتی خوبی داشته باشیم و امکان تعیین قیمت‌های مناسب برای صادرکنندگان در بازارهای جهانی فراهم می‌شود.

او درباره حمایت دولت از خوراک پتروشیمی‌ها تصریح کرد: یکی از مدیران فولادی چندی پیش نقل می‌کرد که برای راه‌‌اندازی یک واحد فولادی از شرکت مشاور چینی کمک گرفته و این واحد فولادی را راه‌اندازی کرده‌اند. پس از راه‌اندازی و بهره‌برداری، با ارائه محصولات فولادی به بازار متوجه شدیم که قیمت ما مقرون به صرفه نیست و در بازار جهانی کسی از ما خرید نمی‌کند و اتفاقاً همان شرکت مشاور چینی با تکنولوژی مانند تکنولوژی ما در حال تولید فولاد با قیمتی پایین‌تر از قیمت ما در بازار بود. وقتی دلیل را جویا شدیم متوجه شدیم که دولت چین به شرکت‌های تولیدکننده فولاد با هدف توسعه صادرات یارانه می‌دهد.

مدیرعامل پتروشیمی مکران افزود: این بدان معناست که دولت‌ها مجموعه‌های خصوصی را برای ورود به بازار جهانی و رقابت در بازار جهانی حمایت می‌کنند حال در ایران به نظر من شرکت‌های پتروشیمی به دنبال دریافت یارانه نیستند، اما انتظار دارند که قیمت خوراک همچون قیمت‌های منطقه رقابتی باشد، چرا که اکنون قیمت خوراک بیش از ۵۵ درصد قیمت تمام‌شده را تشکیل می‌دهد و امکان رقابت را از تولیدکنندگان داخلی در بازار رقابتی دنیا می‌گیرد.

موثقی‌‌نیا با بیان اینکه این وظیفه دولت است تا قیمت خوراک را برای پتروشیمی‌های داخلی رقابتی کند، بیان کرد: با توجه به اینکه در برنامه پنج‌ساله ششم کشور قرار است ظرفیت اسمی تولید محصولات پتروشیمی در ایران به ۱۳۰ میلیون تن در سال برسد در حالی که امروز این ظرفیت زیر ۶۰ میلیون تن است به این معنی که ما در پایان برنامه ششم باید این ظرفیت را به دو برابر افزایش دهیم و همچنین ارزش صادرات به ۴۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند، این در حالی است که ارزش صادرات محصولات پتروشیمی در زمان حاضر حدود ۱۰ میلیارد دلار است. همه اینها نشان از آن دارد که دولت به دنبال توسعه این صنعت در کشور است اما ابزار آن هنوز فراهم نشده و ابزار این توسعه اول قیمت خوراک و پس از آن سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی است.

او با تاکید بر اینکه برای رسیدن به هدف ۱۳۰ میلیون تنی باید ۳۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در برنامه ششم توسعه کشور صورت گیرد، گفت: با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از این حجم سرمایه‌گذاری باید به صورتی که متضمن منافع ملی باشد از خارج از کشور تامین شود، لازم است چاره‌ای برای این موضوعات اندیشیده و ابزارهای لازم برای توسعه این صنعت فراهم شود.

موثقی‌‌نیا خاطرنشان کرد: صنعت پتروشیمی می‌تواند یک صنعت پیشرو باشد، تکنولوژی‌های جدید این صنعت نیز قابل دسترس است اما گلوگاه اصلی برای رقابت شرکت‌های پتروشیمی در بازارهای جهانی وضعیت خوراک است که باید حل و فصل شود تا از این طریق هم این صنعت بیش از پیش سودده باشد و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی از سرمایه‌گذاری در این صنعت استقبال کنند.

۱۳۹۵/۴/۲۸

اخبار مرتبط