به گزارش نما به نقل از خبرگزاری دانشجو، در حالی که روسیه اعلام کرده که موضعش در قبال دمشق و همچنین رئیس جمهوری این کشور ثابت است و تغییر نمیکند، روزنامه الشرق الاوسط در فضاسازی جدیدی تلاش کرد دیدار اخیر وزرای خارجه و آمریکا را دیدار و توافق علیه بشار اسد جلوه بدهد.
«افرادی که به بحران سوریه اهتمام دارند، از کنار مواضع اخیر «جان کری و سرگئی لاوروف» وزرای خارجه آمریکا و روسیه به سادگی عبور نمیکنند؛ چرا که این اظهارات خبر از توافق بزرگی میدهد که چرخ مذاکرات صلح را به حرکت در خواهد آورد». این مطلب چیزی است که الشرق الاوسط گزارش جدید خود علیه دمشق را با آن آغاز کرده است.
روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» با بیان مطلب فوق، ادعا میکند که روسیه و آمریکا بر سر سرنوشت «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه به توافق رسیدهاند و قرار است که تا مدت کمی پس از دوره انتقالی، وی وظایف ریاست جمهوری را انجام دهد.
به ادعای این روزنامه، نشانههای این توافق در اظهارات «استفان دی میستورا» فرستاده ویژه سازمان ملل درامور سوریه هویداست. وی اعلام کرد که امیدوار است دور جدید مذاکرات صلح میان طرفهای سوری در ماه آگوست در ژنو برگزار شود.
الشرق الاوسط برای اینکه ادعا خود را مستند کند، به شهادت معارضان خارجنشین سوریه استناد کرد و نوشت که برخی از منابع وابسته به معارضان سوری نیز گفتهاند که بر اساس توافق آمریکا و روسیه، در مدت کوتاهی بعد از دوره انتقالی، اختیارات از رئیس جمهور سوریه سلب خواهد شد. جان کری در دیدار با لاوروف اعلام کرد که پس از توافق بر سر مسئله ریاست جمهوری سوریه بار دیگر باید به میز مذاکره بازگشت و مسکو نیز با این مسئله به صورت مثبت برخورد کرده و تعهداتی در این زمینه داده است.
تاکنون رسانههای ضدسوری چندین بار این ادعاها را به شکلهای مختلف تکرار کردهاند اما هر بار روسیه گفته است که موضعش درباره دمشق و ریاست جمهوری سوریه تغییر نخواهد کرد.
امروز نیز دمشق اعلام کرد که اگر طرفهای مقابل نیت صادقانه درباره رسیدن به راهکار سیاسی برای حل بحران دارند، برای ازسرگیری مذاکرات ژنو آماده است.
بنا بر این گزارش، احتمالا هفته آتی نشستهایی در ژنو برگزار خواهد شد و کری مجددا با لاوروف در آغاز هفته آتی در لاووس دیدار خواهد کرد. وی گفته بود در صورتی که برخی از مسائل در مذاکرات جاری حل نشود، با لاوروف آن را حل خواهد کرد. وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته به مسکو رفته و با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه دیدار کرده بود. دو طرف بر سر افزایش همکاری و «اتخاذ تدابیر ملموس» برای آتشبس و مبارزه با تروریستها به توافق رسیدند.
دی میستورا نیز پس از نشست با «فرانک والتر اشتانمایر» وزیر خارجه آلمان نیز تأکید کرد که به دنبال موعد مناسبی در ماه آگوست هستند تا مذاکرات سوریه را در ژنو از سر بگیرند. وی گفته بود که ترکیه نیز اعلام کرده است که در راستای تحقق صلاح در سوریه تلاش خواهد کرد. به گفته او، سه هفته آتی برای اعطای فرصت به طرفین بسیار حیاتی است، نه فقط «برای مذاکرات میان طرفهای سوری، بلکه برای احتمالات مربوط به کاهش خشونت».
از سوی دیگر، «احمد رمضان» عضو ائتلاف سوریه به الشرق الاوسط گفت که معارضان به طور رسمی در جریان مفاد توافق آمریکا و روسیه قرار نگرفتهاند ولی «طرف آمریکایی قصد دارد جزئیات توافق را تا زمان مرحله اجرا، حفظ کند. آنان تجربه خوبی با روسها ندارند؛ زیرا توافقهای بسیاری وجود دارد که مسکو اعلام تعهد به آن کرده ولی آن را اجرا نکرد».
وی با اشاره به اینکه امید زیادی به اجرای توافق جدید وجود ندارد، اعلام کرد که این توافق شامل دیدگاه مشترکی برای مبارزه با ترویسم داعش و جبهه النصره است. در این توافق آمده است که باید بمباران متوقف شده و کمکهای انسانی نیز وارد مناطق محاصره شده شود.
روزنامه «الاخبار» لبنان اما شنبه (روز گذشته) گزارش داد که واشنگتن برای همکاری نظامی با روسیه در سوریه شرط کرده است که باید مسکو در موضع خود در قبال ریاست جمهوری سوریه تجدید نظر کرده و با کناره گیری بشار اسد از قدرت به عنوان پیش شرط آغاز تلاش مشترک علیه تروریسم موافقت کند.
در مقابل، مسکو اعلام کرد که موضعش نسبت به سوریه تغییر نمیکند و تغییر در ریاست جمهوری سوریه در گرو انتخاباتی است که ملت سوریه باید آن را برگزار کنند. «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز در این زمینه تأکید کرد، در صورتی که بشار اسد از قدرت کناره گیری کند، هیچ تضمینی وجود ندارد که سناریوی لیبی تکرار نشود.