به گزارش نما به نقل از ايسنا، در حاليكه چهارشنبه 25 مرداد ماه آغاز نمايش سه فيلم «ضدگلوله»، «كلاه قرمزي و بچه ننه» و «بيخداحافظي» بود اين سه فيلم به دليل چالش ميان حوزه هنري و شوراي صنفي نمايش اكران نشدند اما روز پنجشنبه اكران خود را در سينماهاي به غير از حوزه هنري و شهرداري آغاز كردند.
با اين شرايط فيلمهاي اكران عيد فطر سينماهاي كمتري در اختيار دارند چون تعداد سينماهاي حوزه هنري و شهرداري قابل توجه است. مثلا «كلاه قرمزي و بچه ننه» در روز پنجشنبه و اولين روز اكرانش فقط 6 سينما در تهران در اختيار داشت.
با توجه به گستردگي تبليغات اين فيلمها در شهر، اين تعداد محدود سينما، مخاطب را قطعا سرگردان خواهد كرد كه براي فيلم مورد علاقهاش بايد به كدام سينما مراجعه كند.
اما منبتي مدير موسسه تصوير شهر همچنان تاكيد دارد كه تا تكليف سينما «آزادي» معلوم نشود و به آن فيلم ندهند، هيچ كدام از فيلمهاي عيد فطر را اكران نميكند.
از سوي ديگر حبيب كاوش معتقد است: «اكنون تنها چند نفر كه منافعشان در شهرداري يا حوزه هنري درگير است، در مقابل مواضع قانوني شوراي صنفي نمايش ايستادهاند اما ما سينماگران مستقل كه با بودجه شخصي و عرق جبين فيلم ميسازيم در مقابل آنها و هر سازماني كه بخواهد زور بگويد، ميايستيم.»
سخنگوي شوراي صنفي نمايش درباره انتقادهاي مطرح پيرامون وضعيت فعلي اكران به ايسنا گفت:«موضعگيري افرادي مانند آقاي منبتي و يا ديگران شبيه موضعگيريهايي حواشي اكران نوروزي است.
در اكران عيد نوروز علي رغم آنكه حوزه هنري و شهرداري خودشان اصرار به سرگروهي برخي فيلمها را داشتند اما در ادامه با بهانهتراشي، فيلمها را پايين كشيدند و وقتي شوراي صنفي نمايش بيانيهاي را در اين زمينه منتشر كرد همين آقايان بودند كه گفتند هتاكي شده و سعي كردند علت را فراموش كرده و تنها به معلول توجه كنند.»
كاوش خاطرنشان كرد:« اكنون هم همان افرادي كه منافعشان با حوزه هنري و شهرداري است و در يكجا تعريف ميشود، حرفهاي آقاي هاشمي را بهانه كردهاند تا علت كه همانا اقدامات فراقانوني حوزه و شهرداري از عيد امسال است را ناديده بگيرند.»
سخنگوي شوراي صنفي نمايش با انتقاد از اينكه رويه در پيش گرفته شده توسط برخي از منتقدان گفت:« مگر ما به خواسته وزير ارشاد حواله فيلمها را براي سينماهاي حوزه هنري صادر نكرديم و كنار نايستاديم؟ اما آيا حوزه هنري هم به سخنان وزير تمكين كرد؟ الان به حوزه و شهرداري دوباره فشار آمده و به سمت ارشاد رفتهاند.»
و در ساعات پاياني شب 25 مرداد ماه نيز سازمان توسعه سینمایی كه در چند روز اخير موضعاش را دربارهي وضعيت اخير اكران اعلام نكرده بود، صراحتا اعلام كرد:« حوزه هنری بر حق قانونی خود در اکران فیلمهایی که با صاحبان آنها قرارداد دارد، مصر است.»
سازمان توسعه سینمایی سوره در یادداشتی با اعلام مواضع خود نسبت به شرایط اکران افزود:« سازمان توسعه سینمایی سوره حوزه هنری به دلیل توافقي که با وزیر ارشاد دکتر سید محمد حسینی مبني بر خودداري از اظهارنظرهاي رسانهاي داشته، در روزهای اخیر درباره مسائل اکران، حاشیههای آن و عملکرد غیرقانونی شورای صنفی نمایش واکنش و موضعگیری نداشت، اما نامه جمعي از صاحبان فیلمهای اکران عید فطر و درخواست آنها برای پایان دادن به مسائل و اختلافهای موجود ارائه توضیحاتی را ضروری میسازد.
شرایط موجود سینمای ایران به گونهای است که در این آشفته بازار حقوق صاحبان فیلم، مخاطبان سینما و دلسوزان این هنر - صنعت نادیده گرفته میشود، سازمان سینمایی و زیر مجموعههای آن از جمله شورای صنفی نمایش، در برخوردی غیرقانونی و غیراخلاقی صاحبان فیلمها را تحت فشار قرار داده، با استفاده از امکانات مالی و دولتی آنها را وادار به پذیرفتن خواستههایشان میسازند.
سازمان سینمایی سوره علاقمند به اکران بی قید و شرط فیلمهای سینمایی «کلاه قرمزی و بچه ننه»، «ضد گلوله» و «بی خداحافظی» در سینما آزادی، استقلال و زیرمجموعههای این دو سینما در تهران و شهرستانها است، همانند سالهای گذشته این سازمان طبق مقررات به تعهداتی که در قبال فیلمها، تهیهکنندهها و پخش کنندهها دارد پایبند است و استفاده از ظرفیتهای سینماهای حوزه هنری برای رونق دادن به مجموعه سینمای ایران را از وظایف خود میداند. اما شورای صنفی مصر است تا حقوق مسلم این سازمان و خواسته صاحبان فیلم ها را زیر پا بگذارد.
ناگوار است که در نظام جمهوری اسلامی و در فضای فرهنگی شرایط به گونهای رقم خورده که نهادی که از ارزشها و پاسداری از اخلاق، معنویت و نهاد خانواده صحبت میکند، مورد تمسخر قرار گرفته تا از آرمان هایش عقب نشینی کند. امکانات دولتی برای ایجاد فضایی صرف میشود که حاصلی جز تهمتزنی و رواج بی اخلاقی ندارد. شرایط به گونهای پیش رفته که اختیارات و امکانات دولتی برای فسخ قرارداد صاحبان فیلم با سینماهای حوزه هنری هزینه میشود و کمک مالی به این سینماگران در صورتی تعلق میگیرد که همسو با اهداف سازمان سینمایی و شورای صنفی نمایش حرکت کنند. حواله نمایش فیلم به سینما آزادی داده نمیشود و حتی فیلمهای ارزشی در این جدال آسیب میبینند. امروز بیتالمال و بودجه دولتی برای رویارویی با یکی از نهادهای دیرپای فرهنگی، انقلابی صرف میشود که تنها خواستهاش صیانت از سینمای ارزشی و بنیان مقدس خانواده است.
در این فضا است که شورایی که وظیفهاش سامان دادن به وضعیت اکران فیلمها و برنامهریزی برای رونق سینماها و جذب مخاطب است، عرصهای برای تنگ نظری و اعمال فشار بر بدنه سینمای ایران شده و هر روز این وضعیت پیچیدهتر میشود. سازمان سینمایی سوره همچنان بر حفظ اهداف و آرمانهای خود اصرار دارد و هدف خود را حفظ سینمای سالم، ارزشمند و اخلاق مدار میداند، اگرچه زیرمجموعههای وزارت ارشاد پا را از محدوده قانون فراتر میگذارند و سینمای ایران را رو به تعطیلی میبرند، اما بر عهده همه نهادها و سازمان های فرهنگی و هنری است که در مقابل این بیقانونی واکنش نشان داده و مانع پایمال شدن حقوق معنوی و مالی صاحبان فیلم شوند.»
با اعلام و تاكيد حوزه هنري، شهرداري و شوراي صنفي نمايش بر مواضعشان حال بايد منتظر ماند اين چالش كه از عيد نوروز آغاز شده،سرانجام به پايان ميرسد يا همچنان سينماي ايران قرباني ميشود و مخاطب هر روز سرگردان تر!