به گزارش نما به نقل از دنیای اقتصاد : بر این اساس، تصمیم بر سر «لزوم استفاده از کارت سوخت و دو نرخی شدن مجدد بنزین» که یکی از مصوبات جنجالی مجلس نهم در آخرین روزهای فعالیتش بود، به نمایندگان مجلس دهم واگذار شد.
یک بار در فرصت اصلاح قانون بودجه 95، نمایندگان مجلس دهم درخواست دولت برای حذف بند «ب» و «ج» تبصره 14 قانون بودجه سال 95 که به لزوم استفاده از کارت سوخت و پلکانی شدن قیمت بنزین تاکید دارد را رد کرده بودند؛ حالا اتفاقات دیگری در حال رقم خوردن است.
آنطور که سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به «ایسنا» میگوید، این کمیسیون در جلسه روز گذشته خود، مصوبه حذف کارت سوخت و تک نرخی ماندن بنزین از متن بودجه 96 را تایید کرده است.
محمدمهدی مفتح در این زمینه اظهار کرد: در جریان بررسی جزئیات لایحه اصلاح بودجه 95 در کمیسیون برنامه و بودجه بند «ب» و «ج» تبصره 14 قانون بودجه در مورد کارت سوخت، پلکانی شدن قیمت بنزین و جرمانگاری برای دریافت یارانه از سوی کسانی که مشمول دریافت نیستند از متن قانون بودجه 95 حذف شد.
مخالفان و موافقان کارت سوخت
ماجرای دونرخی شدن بنزین به حذف یا حفظ کارت سوخت بازمیگردد. از اوایل سال گذشته بود که وزارت نفت تصمیم گرفت بنزین را که برای سالها به شکل دونرخی ارائه میشد، تکنرخی کند، اما با تک نرخی شدن بنزین عملا کارتهای سوخت کارکرد خود را از دست دادند.
از همین رو وزارت نفت اعلام کرد که دلیلی برای نگه داشتن کارتهای سوخت نمیبیند، چراکه این کارتها علاوه بر اینکه زمان سوختگیری توسط مردم را افزایش داده و سوختگیری را با مشکلاتی همراه میکند، هزینه هنگفتی از جهت نگهداری این سامانه به دوش دولت میگذارد.
وزیر نفت در این خصوص اعلام کرد که کارت سوخت در سالهای اخیر مزایای بسیاری داشته و اطلاعات بسیار مفیدی در اختیار دولت قرار داده، اما حال سامانه کارت سوخت به شدت فرسوده شده و تعمیر و نگهداری آن هزینه زیادی در بر خواهد داشت. همچنین به گفته وی، با تک نرخی شدن بنزین هیچ انگیزهای برای استفاده از کارت سوخت برای مردم باقی نمانده است.
این اظهارات وزیر نفت که خبر از حذف قریب الوقوع کارتهای سوخت میداد محل مجادله شد. برخی بر این باور بودند که کارت سوخت به دلیل اطلاعات و آمار دقیقی که در اختیار دولت قرار میدهد در شناسایی تخلفات احتمالی و همچنین کاهش قاچاق سوخت بسیار اثرگذار بوده و نباید حذف شود.
حامیان حفظ کارت سوخت که غالبا از طیف مخالفان دولت بودند، موجب شدند که مصوبه چند نرخی شدن بنزین در آخرین روزهای مجلس نهم به صحن علنی مجلس برود، هرچند که این مصوبه در آن روزها در مجلس تایید شد، اما بعدها با تغییراتی به مصوبه دو نرخی شدن بنزین ختم شد. موافقان حذف کارت سوخت که غالبا در بدنه دولت یا از طیف موافقان دولت هستند، بر این باورند که دونرخی بودن هر کالایی در ذات خود فسادزا است.
همچنین به باور آنان فلسفه ایجاد کارت سوخت به حذف یارانهها و افزایش تدریجی بنزین تا تک نرخی شدن آن بوده است و حال که بنزین تک نرخی شده دلیلی برای بقای کارت سوخت وجود ندارد.
وزیر نفت که از موافقان تک نرخی شدن بنزین است در این راستا نظر جالبی دارد. وی میگوید: هر جا متوجه شدیم که کاری را در دنیا فقط ما انجام میدهیم و در هیچ کشوری انجام نمیشود، باید به درستی آن تردید داشت.
در گام بعدی برای حذف کارت سوخت باید دید این مصوبه در صحن علنی مجلس چه رایی خواهد آورد؟