به گزارش نما به نقل از نسیم، طی چند هفته گذشته رئیسجمهور از تحقق وعده تک رقمی شدن نرخ سود در تسهیلات وام مسکن خبر داد که شامل تسهیلات صندوق پسانداز یکم بوده و وامهای ۸۰ تا ۱۶۰ میلیون تومانی که نیاز به سپردهگذاری دارد را شامل میشود.
قرار بر این است که نرخ سود تسهیلات مسکن کاهش مجدد داشته باشد و از این پس سودهای پرداختی برای وامهای صندوق پسانداز یکم (خانهاولیها) تک رقمی شود.
صندوق پسانداز یکم از خردادماه سال گذشته راه اندازی شد و از همین زمان تاکنون با کاهش نرخ سود ۴.۵ درصدی روبرو شده است. در این مدت نرخ سود تسهیلات صندوق پسانداز از حدود ۱۴ درصد به ۹.۵ درصد رسیده است.
درباره این کاهش باید گفت که سال گذشته در راستای کاهش نرخ سود در شبکه بانکی به ۱۸ درصد، بانک مسکن نیز نرخ سود تسهیلات این بخش را به ۱۳درصد رساند اما در تیرماه امسال با کاهش 3 درصدی در نرخ سود و رسیدن آن به ۱۵ درصد، سود در صندوق پسانداز یکم نیز به ۱۱ درصد رسید.
با تمام این کاهشها همچنان متقاضیان نسبت به بالا بودن سود وام مسکن و مشکلات موجود در پرداخت اقساط و سود کلی این تسهیلات معترض بودند و این باعث شد تا دولت به فکر کاهش مجدد نرخ سود وام مسکن بیفتد و وعده تک رقمی شدن نرخ سود این تسهیلات را در صندوق پسانداز یکم بدهد.
لازم به ذکر است که تسهیلات صندوق پسانداز یکم که خاصه خانه اولیها است که در دو بخش ارائه میشود؛ اول گروهی که هم زوجین و هم غیرزوجین را شامل شده و تسهیلات آن ۸۰ میلیون برای تهرانیها، ۶۰ میلیون برای مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت و ۴۰ میلیون تومان هم برای سایر مناطق است.
گروه دوم هم زوجهایی هستند که چندی پیش بانک مسکن این تسهیلات را در این سه بخش برای زوجین به طور خاص افزایش داد و به ترتیب براساس مناطق جغرافیایی به ۱۶۰، ۱۲۰ و ۸۰ میلیون تومان رساند.
شنیدهها حاکی از آن است که نرخ سود تسهیلات خرید مسکن در بافتهای فرسوده به 8 درصد و برای خانه اولیها در سایر بخشهای شهری به 9/5 درصد کاهش یافته است.
در این راستا، محمدهاشم بتشکن مدیرعامل بانک مسکن جزئیاتی درباره کاهش این نرخ عنوان کرد که طبق برنامه جدید دولت، وام مسکن در سه سطح 80 میلیون تومان(برای تهران)، 60 میلیون تومان(برای شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت) و 40 میلیون تومان(برای سایر شهرهای کوچک) تعیین شد که متقاضیان با سپردهگذاری نصف این مبالغ پس از گذشت یک سال میتوانند دو برابر مبلغ سپرده خود وام دریافت کنند.
او درباره جزئیات گذشته این وام نیز گفت: با توجه به اینکه مبلغ وامهای جدید خرید مسکن به طور متوسط در کل کشور 60 میلیون تومان است، با نرخ 14 درصد سال گذشته و بازپرداخت 12 ساله، متقاضی باید ماهانه 862 هزار تومان قسط پرداخت میکرد که اکنون این رقم با نرخ سود 8 درصد برای بافتهای فرسوده با کاهش ماهانه 350 هزار تومانی به 512 هزار تومان رسیده است.
بتشکن ادامه داد: با محاسبه متوسط وام 60 میلیون تومانی در سراسر کشور، مبلغ این وام برای زوجهای جوان خانه اولی که هر یک قابلیت دریافت 60 میلیون تومان را دارند به 120 میلیون تومان میرسد و اقساط ماهانه آن یک میلیون و 700 هزار تومان بود اما با کاهش نرخ سود به 8 درصد در بافتهای فرسوده قسط ماهانه این رقم وام به یک میلیون تومان رسیده که افت 700 هزار تومانی در هر ماه را نشان میدهد.
به گفته این مقام مسئول در مجموع با درنظر گرفتن نرخ سود 8 درصد که برای بافتهای فرسوده تعیین شده میزان اقساط ماهانه متقاضیان 41 درصد کاهش یافته است.
او درباره نرخ سود این وام در مناطق دیگر نیز گفت: به غیر از بافتهای فرسوده در سایر مناطق نیز نرخ سود تسهیلات خرید مسکن به 9/5 درصد کاهش یافته است که با این اتفاق اقساط ماهانه وام 60 میلیونی متوسط کل کشور به 557 هزار تومان و برای خانه اولیها و زوجهای جوان که 120 میلیون تومان است که دراین بخش نیز مبلغ اقساط ماهانه وام مسکن نسبت به قبل 35 درصد کمتر شده است.
لازم به ذکر است که بسیاری از کارشناسان این حوزه معتقدند کاهش نرخ سود وام مسکن میتواند تاثیر مثبتی بر تحرک این بخش داشته باشد.
بیت اله ستاریان، استاد اقتصاد مسکن دانشگاه تهران معتقد است که تک رقمی شدن نرخ سود تسهیلات مسکن یکم بخشی از تقاضا در بازار را تحریک خواهد کرد. این سیاست باعث تحریک تقاضا در بخش مسکن خواهد شد و به خروج از رکود کمک می کند.
او میگوید: اکنون موضوع کمبود نقدینگی در بازار، عرضه کم مسکن، کاهش قدرت خرید مردم، بدهی دولت به بخشهای مختلف باعث شده که مسکن از رکود خارج نشود.
ستاریان با بیان اینکه بخش عمدهای از اقتصاد کشور مربوط به مسکن و حوزه ساختمان است، افزود: این اقتصاد به بازار داخلی محدود شده و نمیتواند منابع خارجی را جذب کند و منوط به شرکتهای محدود است. به همین دلیل هر افت و خیزی در اقتصاد کشور مثل کاهش قیمت نفت، روی بخش ساختمان اثر میگذارد.
ستاریان تاکید کرد که برای بخش مسکن باید یک طرح جامع داشت و در این راستا، تامین منابع مالی و مکانیزمهای مالی دیده شود و در عین حال، سرمایهگذاری خارجی مورد توجه قرار گیرد.
بخش مسکن همواره به عنوان لکوموتیو رشد اقتصادی مطرح بوده و دولت به دنبال آن است که با رونق این بخش اقتصاد ملی را به حرکت درآورد و آمارهای رسمی ارائه شده از سوی بانک مرکزی در ماههای اخیر نیز نشان میدهد که علائم رشد و رونق در بازارمسکن آشکار شده به طوری که در چهار ماهه نخست امسال میزان معاملات مسکن نقطه به نقطه بیش از 30 درصد رشد داشته است.
به نظر میرسد که دولت قصد دارد درکنار افزایش قدرت خرید مسکن با بالا بردن سقف وام و اقساط پرداختی شرایط را به صورتی آماده کند تا تعداد بیشتری از مردم توانایی بهرهمندی از وامهای جدید را داشته باشند.