به گزارش نما به نقل از هفته نامه پنجره: آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان میدهد بیماری ایدز در کشور ما در حال رشد است و سالانه حداقل 10 درصد به تعداد مبتلایان اضافه میشود. واقعیت مهم درباره عفونت ویروس ایدز در ایران آن است که برخلاف گذشته که علت نخست انتقال این عفونت استفاده از مواد مخدر تزریقی بود، امروز عامل اصلی، ارتباطهای پر خطر جنسی است. البته هنوز هم مصرف شیشه و مواد مخدر صنعتی به گسترش این بیماری دامن میزند. موادی که در دسترس افراد قرار دارد و علاوه بر ایدز، آسیبهای اجتماعی فراوانی را در کشور پدید آورده است.
اما آنچه در این فرصت لازم میدانم به آن بپردازم این است که یکی از علل گسترش ایدز در کشور ما، پنهانکاری و نگفتن واقعیتهای این بیماری به مردم است. اینجانب باور دارم که نه تنها درباره ایدز که در مورد هر آنچه سلامت فرد و جامعه را تهدید میکند، باید با مردم صریح و بیپرده سخن گفت. پس از سالها بیراهه رفتن، بپذیریم که صحبت کردن در لفافه مشکلی را حل نمیکند. مردم باید همه آنچه به سلامتشان مربوط میشود، بدانند. حتی اگر برخی احساس خطر کنند.
واقعیت این است که عفونت HIV و بیماری ایدز در جامعه ایران روبه گسترش است و علت اصلی این پدیده، روابط اخلاقی غلطی است که کم و بیش در جامعه دیده میشود. رشد بیماری ایدز با بزهکاری و افزایش آسیبهای اجتماعی نسبت مستقیمی دارد و هر چه آسیبهای اجتماعی بیشتر شود، انتقال ویروس ایدز به همان نسبت روبه فزونی میگذارد.
باید به واقعیتهای جامعه بیشتر توجه داشته باشیم و این باور ایجاد شود که همه دستگاههای کشور در این زمینه مسئولیت دارند. واقعیت مهم دیگر این است که انتقال عفونت HIV در کشور ما با مسئله اعتیاد مرتبط است و اعتیاد در جامعه ایران آمار قابل توجهی دارد. علت اینکه تاکنون نتوانستهایم در زمینه مبارزه با مواد مخدر موفق باشیم، این است که «زبان» و «رفتار» مناسبی نداشتهایم که بتواند باور زشت بودن مصرف مواد اعتیادآور را در مردم ایجاد کند. تنها راه، افزایش آگاهی مردم است و اینکه «زبان» و «رفتاری» داشته باشیم که در مردم اثرگذار باشد.
شاید ذکر یک مثال به روشن شدن موضوع کمک کند. همه ما در معرض خطا و گناه هستیم، عاملی که باعث میشود برخی افراد گناه نکنند، باور آنهاست. مسئله مهم در امور اجتماعی و از جمله پیشگیری از اعتیاد و بهتبع آن ایدز نیز داشتن اطلاعات، آگاهی و اعتقاد است. تا مردم را متوجه عمق مسئله نکنیم و به این باور نرسانیم که مصرف سیگار، قلیان یا مواد مخدر قبیح و زشت است و به سلامت جسم و روح آنها آسیب میزند، هر قدر در زمینه مبارزه با این مسائل کار کنیم، به نتیجه دلخواه نمیرسیم و آسیبها هر روز جدیتر میشود. شاید مردم اطلاعاتی در مورد ایدز و اعتیاد داشته باشند، اما خیلیها هنوز به آن باور قلبی ندارند. اگر آنها به این باور برسند که مصرف مواد و رفتارهای پر خطر چه عواقبی دارد، خیلی کمتر از آنچه اکنون در کشور هزینه میشود، هزینه خواهیم کرد.
اما ابتدا مسئولان کشور باید باور کنند که بیماریهای جسمی، روحی، روانی و آسیبهای اجتماعی ناشی از رفتار و گفتار نادرست، روز به روز در جامعه بیشتر میشود. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نه تنها نقشی در گسترش این موارد ندارد که خود قربانی آنهاست؛ چراکه آسیبهای اجتماعی، بیماریهای اعصاب و روان، اعتیاد، ایدز و موارد خودکشی را افزایش میدهد. برای اینکه بتوانیم در این زمینه کار درستی انجام دهیم، نیازمند بررسی ریشهای و همکاری جدی همه دستگاههای اجرایی و مشارکت عموم مردم هستیم. باید باور کنیم فردا دیر است؛ مدتهاست زنگ خطر به صدا در آمده است