به گزارش نما به نقل از شبکه خبر، رأی الیوم نوشت با بررسی بیشتر فجایعی که در مناسک حج سالهای قبل اتفاق افتاده است مشخص می شود بیشتر این فجایع ربطی به ایران و حجاجش نداشته است بلکه به سبب کوتاهی و سوء مدیریت سعودی بوده است.
پایگاه اینترنتی روزنامه رأی الیوم که از لندن به روز می شود در سرمقاله امروز خود نوشت از حیث نظری فرض بر این است که موسم حج به دور از تلاشها برای سیاسی کردن آن باشد خواه از طرف دولت میزبان باشد خواه کشوری که حجاجی را به سرزمین مقدس می فرستد. اما آنچه از اختلافات، شکافها، برخوردها و جنگهایی که در خاورمیانه ایجاد شده است موسم حج امسال را بیش از سالهای دیگر سیاسی کرده است و نگرانیهای جدی وجود دارد که در اثر آن رویارویی هایی اتفاق بیفتد.
ایران به سبب اختلافاتی که با اداره حج عربستان درباره اقدامات ایمنی بروز کرد و طرف ایرانی نیز اصرار داشت حجاجش مثل هر سال در تظاهرات برائت از مشرکین شرکت کنند، تصمیم گرفت حج امسال را تحریم کند.
همچنین ایران اعتراض داشت به اینکه مقامات سعودی به خواسته های ایران درباره مشخص شدن چگونگی مرگ چهار صد و پنجاه حاجی ایرانی در حادثه منا در سال گذشته، پاسخ مثبت ندادند و این اختلافات به بحرانهای سیاسی بزرگتری بین دو کشور بازمی گردد.
مقامات سعودی به صورت غیر معمولی به حجاج سوری اجازه ندادند فریضه حج را اقامه کنند زیرا دولت دمشق را به رسمیت نمی شناسند و امر هماهنکی حجاج سوری را به مخالفان سوری واگذار کردند و ریاض میزبان رهبری هیأت عالی مذاکره کننده مخالفان سوری است.
گروه انصار الله در صنعا، مقامات سعودی را متهم کردند که اجازه ندادند حجاج یمنی مناسک حج امسال را به جای آورند و این اتهام دو روز پس از آن اتفاق افتاد که وزارت اوقاف یمن (وزارت اوقاف وابسته به دولت فراری و مستعفی منصور هادی ) اعلام کرد نوزده هزار حاجی را برای عبور از گذرگاه مرزی الدویعه در استان حضرموت در قالب کاروانهایی ساماندهی کرده است.
رأی الیوم نوشت :صالح الصماد (رئیس انتصابی) مقامات سعودی را متهم کرد این حجاج هنگام عبور از گذرگاه حقوقشان نقض و به آنها اهانت شده و جانشان به خطر افتاده است . در حالیکه عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری قانونی(رئیس جمهور فراری و مستعفی) مقیم ریاض گفت همه حجاج وارد خاک عربستان شدند.
حزب الله لبنان نیز تصمیم گرفت اعضاء کادر رهبری و طرفدارانش را از انجام فریضه حج منع کند که در همسویی با موضع ایران و اجراء تکلیف شرعی ولی فقیه امام خامنه ای به سبب اختلافات با عربستان سعودی چنین تصمیمی گرفت. این به معنی درگیری بین اردوگاه سعودی و ایران و متحدانشان است که بر موسم حج امسال بازتاب داشته است و شاید بر موسم حج آینده نیز تأثیر گذار باشد.
عبدالرحمن الراشد نویسنده سعودی گفت تحریم حج بهترین کاری بود که دولت ایران انجام داد زیرا با این کار احتمال درگیریهایی را کاهش داد که سبب کشته شدن صدها نفر در سالهای گذشته شد. وی در مقاله اش که دیروز پنج شنبه در الشرق الاوسط منتشر شد وجود برخی از افراد سپاه پاسداران بین حجاج را مطرح کرد که عمداً مشکل ایجاد می کردند.
نویسنده مقاله رأی الیوم افزود : من با همکارم عبد الرحمن راشد و بیشتر نویسندگان سعودی اختلاف دارم که بنا به علتی ساده چنین موضعی اتخاذ می کنند. علت این است که حضور نداشتن حجاج ایرانی، یمنی، سوری و عراقی (در مناسک حج امسال) این تردید را درباره صلاحیت عربستان برای نظارت بر ساماندهی امور حج امسال ایجاد می کند و اتهامات درباره سیاسی شدن آن را برای حجاج اثبات می کند و نشان می دهد که عربستان موضع بیطرفانه و غیر طائفه ای ندارد. این امر، گواه محکمی در دست کسانی است که حملات تبلیغاتی قوی ضد عربستان انجام می دهند و در این حملات بر همین مسئله تمرکز می کنند.
در ادامه این مقاله آمده است: تحریم حج یا منع حجاج یمنی، سوریه و ایرانی و پیروان مذهب شیعه سبب می شود قسمت اعظم موسم حج منحصر به حجاج اهل سنت شود و این خطری بزرگ برای اعتقادات است و انتظار نداشتیم شیخ عبدالعزیز آل شیخ مفتی عربستان سعودی ایرانیها و همه شیعیان را در چنین زمانی تکفیر کند حتی اگر این تکفیر لغزش زبانی باشد.
درست است که مقامات سعودی به حجاج ایرانی در خارج از ایران را اجازه انجام فریضه حج دادند و درست است که حجاج وفادار به منصور هادی رئیس جمهور برای انجام دادن این فریضه با مشکل روبرو نشدند اما این هم اتهام سیاسی شدن حج از سوی عربستان را تقویت می کند.
بدون هیچ تردیدی مقامات سعودی برای ورود به جنگ برای حفظ حاکمیتشان بر مناطق مقدسه شک نمی کنند و در مقابل هر نوع تلاش برای مشارکت در اداره آن مقاومت خواهند کرد و هر کشوری از جمله ایران نیز همین کار را می کند اما همین «اما» مهم است.
این درخواست برای اداره بهتر و عملی تر این مکانها از حیث تأمین سلامت حجاج و آسان سازی انجام دادن فریضه شان است به ویژه اینکه این حجاج سالیانه دهها میلیارد دلار پول وارد خزانه سعودی می کنند در حالیکه دولت سعودی این روزها از کسری بودجه سنگینی رنج می کشد زیرا قیمت نفت کاهش یافت و دولت مجبور شد به دنبال منابع درآمدی غیر از گردشگری دینی باشد و اگر شرایطِ بیشتر فجایعی که در مناسک حج سالهای قبل اتفاق افتاد بررسی کنیم پی می بریم که بیشتر این فجایع ربطی به ایران و حجاجش نداشته است بلکه به سبب کوتاهی و سوء مدیریت سعودی بوده است.
حق هر عرب و مسلمانی است که خواستار شفافیت باشد و از هر نوع کوتاهی نهادهای مسئول سعودی در اداره امور حج، انتقاد کند همانطور که هر مسلمانی می تواند تأکید کند زیارت اماکن مقدسه حق مشروع هر مسلمان موحد، صرفنظر از مذهب و موضع سیاسی کشورش است تا زمانی که به مقررات اداری و امنیتی احترام بگذارد و مناسک حج در ایمنی و آرامش اقامه شود.