پرویز فتاح وزیر سابق نیرو و رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران که شب گذشته در برنامه "دیروز، امروز، فردا" سخن میگفت، با بیان اینکه در نظام ما، مجلس و دولت باید عملکرد خود را طبق قانون انجام دهند، اظهار داشت: بخشی از تعامل دولت و مجلس به قوانین و بخشی از آن به روحیه آنها برمیگردد، البته اختلاف در نگاهها به طور طبیعی وجود دارد، امّا در جاهایی قانون باید تفسیر شود.
وی ادامه داد: امروز رئیسجمهور در قانون اساسی به عنوان شخص دوم کشور است و نگاه وی این است که میتواند بر قوای دیگر در انجام و اجرای قانون اساسی نظارت کند و از این طرف مجلس خود را در رأس امور میداند؛ این دو نگاه بعضاً ممکن است به چالش کشیده شود، بنابراین طبق قانون، شورای نگهبان وظیفه تفسیر قانون اساسی را بر عهده دارد.
فتاح در خصوص اهمیت نقش مجلس گفت: ما باید باور کنیم که کشور باید بر پایه قانون اداره شود. هر چه برخلاف مدار قانون باشد، به ضرر کشور خواهد بود. قوانین ما همانند نسخه پزشکی است که باید همه چیز آن با هم رعایت شود و اگر آن را رعایت نکنیم، ضرر خواهیم دید.
وی یادآور شد: اگر در کشور در عرصه اقتصادی مشکلاتی را میبینیم، حتماً دلیل آن یا نداشتن قانون است و یا عمل نکردن به بخشی از قوانین. مجلس در سرچشمه امور ایستاده است لذا اگر قوانین اقتصادی کشور اصلاح شده و بر اجرای آن نظارت شود، همه در آن مدار حرکت میکنند.
وزیر سابق نیرو گفت: یک سری مشکلات اقتصادی داریم که در طول انقلاب حل نشده است. مثلاً با مشکل تورم از اول انقلاب تا به امروز دست به گریبان بودهایم، لذا باید این مشکلات اقتصادی جراحی شود که یک مرحله از آن در قانون هدفمندی یارانهها انجام شد و اثرات مثبت آن را در کشور شاهد هستیم.
فتاح ادامه داد: گزارشات اقتصادی همه نشان میدهد که فواید بسیاری نصیب کشور شده است، هرچند مشکلاتی هم در این زمینه شاهد بودیم که به تدریج رفع خواهد شد.
وی افزود: بنابراین این جراحی باید در عرصههای دیگر نیز انجام شود که یکی از آنها اصلاح سیستم بانکی است لذا مشکل فساد اقتصادی اخیر از این سیستم بانکی بعید به نظر نمیرسید.
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران گفت: در طی انقلاب اسلامی به تناسب رشد در عرصههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ما در عرصه سیستم بانکی تحول ایجاد نکردهایم در حالیکه سرمایهها باید در خدمت اقتصاد کشور باشد و در مسیر مفید به کار گرفته شود، لذا اصلاح این امور یکی از وظایف مجلس است که باید در دستورکار قرار گیرد.
فتاح اظهار داشت: همچنین در بحث واردات نیاز به قوانین کارآمد داریم، امروز متأسفانه میبینیم که کالاهای چینی بازار ما را تسخیر کردهاند که از نظر تکنولوژی در درجه بسیار پایینی قرار دارند. ما در کشور نیروی انسانی کارآمد و سرمایه زیادی داریم که به راحتی میتوانند این کالاها را در کشور تولید کنند اما به دلیل بیقانونی اقدام به واردات بیرویه میکنیم و این در حالی است که در برخی کشورها واردات به این شکل ممنوع و مجازات بسیار سنگینی دارد.
وی اضافه کرد: اصلاح این امور نیاز به تصویب قوانین صحیح در امور گمرکی دارد.
وزیر سابق نیرو گفت: مجلس اگر بخواهد کار کند، در عرصه فعالیت اقتصادی کارهای زیادی دارد و همه آنها نیاز به قوانین کارآمد دارد.
فتاح در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به این سؤال که چرا برخی از نمایندگان وعدههای غیر واقعی به مردم میدهند، در حالیکه مشکلات بسیار ریشهایتر از این حرفهاست، گفت: روشهای تبلیغاتی مرسوم در گذشته امروز رنگ باخته است. مردم ما تیزهوش هستند و این نهمین بار است که میخواهند برای مجلس نماینده انتخاب کنند. مردم فهمیدهاند که حل مشکلات کشور با این شعارها امکان ندارد.
وی متذکر شد: مراحل اصلاح امور و تصویب قوانین مراحلی دارد که به این شکل انجام نمیشود. در بسیاری از مواقع میبینیم که حتی اگر خود مجلس ارادهای بکند موفق نمیشود آن کار را انجام دهد.
وزیر سابق نیرو افزود: حال باید سؤال کرد چگونه یک نماینده به مردم وعدههای عجیب و غریب میدهد؟ بنابراین کاندیداها باید با مردم با عقلانیت، صداقت حرف بزنند.
فتاح اظهار داشت: نمایندگان مجلس هشتم را همین مردم انتخاب کردهاند و ما باید بدانیم که این مجلس با تمام فراز و فرودهایش منتخب همین مردم بوده است، بنابراین اگر میخواهیم مجلس نهم مجلس بهتری باشد باید رأی درست دهیم و نمایندگان کارآمد و اصلح را به مجلس بفرستیم. مردم باید بفهمند کسانی را که انتخاب میکنند، آیا توانایی و حوصله نوشتن قانون و حضور در مجلس را دارند یا خیر بنابراین باید در انتخاب نمایندگان خود بیشترین دقت را انجام دهند.
وی در ادامه یادآور شد: من به عنوان وزیر نیرو در مدت چهار سال دویست بار به مجلس رفتم و این در حالی بود که مجلسیان به من لطف داشتند.
* ۲۰۰ بار به مجلس رفتم ۱۹۹ بار نمایندگان را قانع کردم
وزیر سابق نیرو یادآور شد: 200 بار در کمیسیون و صحن حاضر شدم و به سؤالات نمایندگان پاسخ دادم و از این دویست بار 199 بار نمایندگان را قانع کردم که به نظرم این یک رکورد است و مردم این را از من میپذیرند، اما باید درددلم را نیز بگویم در یک باری که در صحن علنی باید برای پاسخ به سؤال یکی از نمایندگان حاضر شدم، مشاهده کردم که در صحن مجلس کسی به سخنان من گوش نمیدهد، حتی دیدم که همان نمایندهای که از من سؤال کرده بود نیز به حرفهای من گوش نمیدهد و صندلی خود را رها کرده و به کار دیگری مشغول است که من به او گفتم که آقای نماینده! من در حال پاسخ دادم به سؤال شما هستم که آن نماینده نیز به صندلی خود برگشت.
فتاح ادامه داد: این نماینده، وقت مجلس، مردم و وزیر را گرفته است تا به منطقه خود بگوید من همانی هستم که وزیر را به مجلس کشاندهام، آن سوال ربطی به صحن مجلس نداشت بلکه یک سؤال منطقهای از گوشه ایران بود. اگر قرار باشد وزرا برای پاسخ دادن به این سؤالها مرتباً به مجلس بروند، باید وزارتخانه را ترک کرده و همیشه در مجلس در حال پاسخ دادن به نمایندگان باشند.
وی گفت: درست است که نماینده مجلس منتخب یک بخشی از کشور است، اما باید بداند که تصمیمات او برای کل نظام است و نماینده کل ملت است. اگر نمایندگان بخواهند در مجلس بخشی فکر کنند، همین اوضاع و احوال امروز را خواهیم داشت.
* این اقتصاد شایسته انقلاب نیست
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص اولویتهای مجلس نهم گفت: اگر امروز اولویت کشور حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم است و باید در انتخاب پارامترها دقت شود. ما در طول انقلاب اسلامی در عرصههای دیگر پیشرفتهای زیادی کردیم و در برخی از آنها به آرمانها نزدیک شدیم ولی در مسائل اقتصادی اینگونه نبوده است. واقعا این اقتصاد ما شایسته انقلاب شکوهمند کشورمان نیست.
فتاح تاکید کرد: این برای کشوری که شعار اصلیاش استقلال و آزادی بوده است، شایسته نیست چراکه باید در حوزه اقتصادی نیز به استقلال برسیم. ما مدعی حرکت جهانی و صدور انقلاب هستیم بنابراین باید اقتصادمان نیز در حد و اندازههای این شعار باشد.
* باید فرهنگ خرید کالاهای ایرانی در کشور نهادینه شود
وی با انتقاد از فرهنگ خرید کالاهای خارجی در کشور گفت: باید فرهنگ خرید کالاهای ایرانی در کشور نهادینه شود. درست است که همیشه به دولت و به مسئولان ایراد میگیریم ولی برخی چیزها هست که باید از جانب خود ما نیز رعایت شود.
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران ادامه داد: مردم ما باید با تعصب و با این نگاه که باید از تولیدکنندگان ایرانی حمایت کنند، به سمت خرید کالاهای ایرانی بروند لذا باید با وجود همه مشکلات در حوزه خرید کالاهای ایرانی با یک تعصب ایرانی نیز در دستورکار قرار گیرد تا تولیدکنندگان کشورمان تقویت شوند.
فتاح خاطرنشان کرد: متأسفانه کار به جایی رسیده است که بسیاری از کالاها در ایران تولید میشود اما بر روی آن مارک کالاهای خارجی نصب میشود تا در بازار به فروش برسد بنابراین خرید و مصرف کالای ایرانی باید فرهنگسازی شود، ما شاهد بودیم که این کار در کشورهای دیگر مانند هند انجام شد و حتی در گذشته نیز در کشور ما انجام شده بود و چندی پیش رهبر معظم انقلاب نیز این نکته را برای انجام در امور کشور تأکید فرمودند تا مردم به سمت خرید کالاهای ایرانی بروند لذا معتقدم این کار نیاز به یک نهضت برنامهریزی و در برخی مواقع قانون دارد.
وی در ادامه سخنان خود در پاسخ به سؤالی درباره مفاسد اقتصادی و دخالت برخی از نمایندگان در آن گفت: امام (ره) فرمودند مجلس عصاره ملت است. یعنی اگر دیدیم در مجلس عدهای کاسب پیدا شدهاند و به سمت برخی امور رفت، در اینجا باید به اهمیت رأی برگردیم زیرا آن نماینده را یک عدهای انتخاب کردهاند، اینجاست که تأکید میکنیم باید انتخابها درست باشد و مردم با بصیرت افراد را انتخاب کنند تا در شأن این ملت و کشور و انقلاب باشد.
* برخی از نامزدهای انتخابات تبلیغات اغواکننده انجام میدهند
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران افزود: ما میبینیم که امروز برخی از نامزدهای انتخابات تبلیغات اغوا کننده انجام میدهند ولی مردم باید حواسشان جمع باشد و به مدل لباس و شکل و قیافه، شام و نهار دادن و اینگونه امور توجه نکنند.
فتاح تصریح کرد: اگر این فرد ناخلف را به مجلس بفرستیم او در مجلس به دنبال کارهای مردم نخواهد بود و در ادامه میبینیم قوانینی در مجلس تصویب میشود که دارای اشکال است.
* انتقاد از شرط فوقلیسانس برای نامزدهای مجلس
وی گفت: اینکه در مجلس تصویب کردهاند مدرک تحصیلی نمایندگان باید فوقلیسانس باشد، به چه علت است. چرا عدهای را که انسانهای توانمند و صالحی برای نمایندگی مجلس هستند، باید با این قانون حذف شوند؟ آیا توانمندیها به مدرک تحصیلی ارتباط دارد؟ بسیاری هستند که مدارک تحصیلی بالایی دارند اما انسانهای توانمندی نیستند.
* جان میجر نخستوزیر انگلیس دیپلم داشت
وزیر سابق نیرو سوال کرد: امروز چه کسی توجه میکند که مدرک تحصیلی رئیسجمهور آمریکا چیست؟ یا مدرک تحصیلی نخستوزیر انگلیس چیست؟ ما نمیدانیم زیرا مهم نیست. «جان میجر» نخستوزیر انگلیس بود و مدرک تحصیلی او دیپلم بود، دانشگاه نرفته بود ولی نخستوزیر شد لذا در اکثر جاها به توانمندی افراد نگاه میکنند البته نمیخواهم بگویم مدرک مهم نیست ولی علاوه بر آن پارامترهای دیگری نیز بسیار مهمتر است. به نظر من تصویب این قوانین دارای ایراد است، بنابراین باید مردم نمایندگان خود را هوشمندانه انتخاب کنند.
* نماینده باید نوکر مردم باشد
فتاح تاکید کرد: نماینده باید نوکر ملت باشد و در مقابل مردم خاضع باشد.
* چرا طرح نظارت این قدر معطل شد؟
وی در ادامه و در پاسخ به سؤالی درباره تعلل نمایندگان مجلس هشتم در تصویب قانون نظارت بر نمایندگان گفت: چرا این قانون اینقدر معطل شد؟ در حالیکه تصویب این قانون در بروز مفاسدی مانند فساد اقتصادی اخیر بسیار مؤثر بود.
وزیر سابق نیرو ادامه داد: این که میگوییم مجلس در رأی امور است، یعنی اینکه بقیه نهادها نیز به مجلس نگاه میکنند. وقتی این نمایندگان برای اینکه درباره خودشان قانون تصویب کنند، اینگونه رفتار میکنند، باید از دیگران چه انتظاری داشت؟ چرا این نمایندگان در تصویب این قانون اینگونه عمل کردند؟ آنها از چه میترسیدند؟ آن را که حساب پاک از محاسبه چه باک است؟ چرا این قانون در مجلس دچار این همه نوسان و پیچ و خم شد؟
فتاح افزود: حتماً اکثریت نمایندگان مجلس هشتم پاک بودهاند ولی عدهای هم پیدا میشوند که از طریق زد و بندها نماینده میشوند بنابراین باید جلوی آنها گرفته شود و باز بر اهمیت انتخاب مردم تأکید میکنم.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که تعامل دولت و مجلس در عرصه اقتصادی چه میزان مؤثر است، گفت: نظام ما همیشه باید یکپارچه عمل کند. قوه مجریه، قوه مقننه هر کدام بخشی از نظام هستند. مفهوم دولت امروزی از لحاظ حقوقی نسبت به گذشته متفاوت است، همه بخشهای نظام مانند دولت و مجلس باید با تعامل و در راستای اهداف انقلاب با هم کار کنند لذا برخی از این کشمکشها در روحیه مردم تأثیر منفی دارد.
* همه باید از رهبری تبعیت کنند
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران گفت: ما همه اهل یک خانواده هستیم و رهبری در رأس این خانواده است و همه باید از ایشان تبعیت کنند، لذا اختلافات باید در اندرون حل و فصل شود نه اینکه در جلوی دوربینها این کار انجام شود.
* اختلافات دولت و مجلس تأثیر منفی در اقتصاد دارد
فتاح ادامه داد: من نمیگویم که همه افکار دولت و مجلس یکی باشد ولی با قاطعیت میگویم این اختلافات علنی حتی بر اقتصاد و اوضاع بازار تأثیر منفی دارد.
وی گفت: نظام ما بر اساس مکتب اسلام شکل گرفته است و صدها هزار شهید پای این انقلاب خون دادهاند بنابراین نیروهای این کشور باید ارزشی باشند.
* برخی حرفهای مجلسیها جای تأسف دارد
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران تاکید کرد: باید نمایندگان منصف، با صداقت و ارزشی و با اخلاق انقلابی به مجلس بفرستیم زیرا این فرد با این ویژگیها میداند که چگونه باید در کشور کار کند. ما باید به اخلاقیات نماینده توجه کنیم. برخی موقعها حرفهایی از تریبون مجلس بیرون میآید که جای تأسف دارد. شهامت و شجاعت و جسارت مجلس چیز دیگری است، ما معتقدیم مجلس در رأس امور است و پژواک صدایش باید پژواک صدای مردم باشد اما نماینده محترم با متخلق به اخلاق اسلامی باشد.
فتاح متذکر شد: علاوه بر اینکه مردم به توانمندیها و دیدگاههای اقتصادی نمایندگان توجه دارند باید به اخلاقیات نماینده نیز توجه کنند.
وی در بخش دیگری از برنامه در پاسخ به اظهارنظرهای مختلف درباره رأی امور بودن مجلس مطرح میشود گفت: این جمله که مجلس در رأس امور است، جمله امام(ره) است. ما باید حرمت سخنان امام را نگه داریم. اگر قرار باشد سخنان امام را مخدوش کنیم، چه چیز ثابتی باقی میماند؟
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران ادامه داد: نظر سیصد نفر از مجموع نمایندگان ملت مهم است، یا اینکه چند نفر بنشینند در یک جایی که معلوم نیست رأی میگیرند یا نه؟
فتاح در پاسخ به این سؤال که در این روزها صحبت از تشکیل شورای نظارت بر قانون اساسی میشود؛ چه لزومی وجود دارد که این مباحث در عرصه انتخابات مطرح شود، این بیت را قرائت کرد که "به کجا برم شکایت، به که گویم این حکایت".
وی پرسید: آیا واقعا امروز زمان این حرفهاست؟ ما امروز به دنبال مشارکت حداکثری مردم در انتخابات هستیم. آیا نمیشود از بعد از انتخابات آن را مطرح کرد، نمیشود بعد از انتخابات آنها را گفت؟ لذا ما باید به مردم روحیه دهیم تا با نشاط در پای صندوقهای رأی حاضر شوند.
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران ادامه داد: مردم همیشه و در همه روزهای سخت در کنار انقلاب بودهاند و شعارشان این است که ما راه امام و رهبری را ادامه خواهیم داد. ما شهدا، نظام و ایران را دوست داریم، پیام اصلی مردم این است. اما مردم مشکلاتی نیز دارند و این مشکلات را با مسائل اصلی نظام مخلوط نمیکنند. ما باید قدر این مردم را بدانیم، آنجا که پای دفاع از نظام مطرح باشد، مردم در صحنه هستند و میگویند حاضر هستیم فرزندان خود را فدای راه انقلاب کنیم. "در جبهههای جنگ گردان میرفتیم و چند نفر برمیگشتیم".
وی یادآور شد: شهید حاج احمد کاظمی و شهید خرازی در عملیات «والفجر دو» در پیرانشهر یادم هست که گریه میکردند و میگفتند ما با چه رویی به اصفهان و نجفآباد برگردیم و این چندصد فرزند این ملت را تحویل خانوادههایشان ببریم لذا به شدت ناراحت بودند. همان مردم اصفهان و نجفآباد احمد کاظمی و شهید خرازی را نگذاشتند که روی زمین راه بروند بلکه آنها را به دوش خود حمل میکردند.
"این را من از زبان این دو شهید میگویم که مردم به ما میگفتند اگر همه فرزندان ما را نیز در جنگ فدای این راه کنید، ما تا آخر با شما هستیم. ما مردمی اینگونه داریم".
فتاح گفت: هفته گذشته در اصفهان سخنرانی داشتم جمع کثیری به من پیغام میدادند که آیا شما حضرت آقا را میبینید؟ و به من میگفتند «به آقا بگویید که ما قلبمان را به آقا میدهیم و ما صد بار برای این مملکت میمیریم. ما سرباز آقا هستیم».
وی گفت: من به هوش و اعتقاد این مردم ایمان دارم، آنها قطعاً در پای صندوق رأی حاضر خواهند شد. این مردم همیشه از مسئولان جلوتر بودند. این مردم پای این انقلاب فداکاریهای بسیار کردند و حتماً در این موقعیت حساس که با انواع تهدید، تحریم و نیشخندهای دشمن مواجه هستیم در انتخابات 12 اسفند مطمئناً حاضر خواهند شد و حماسهای بزرگ و پرشور خواهند آفرید.
رئیس بنیاد تعاون سپاه پاسداران در خاتمه گفت: مردم قطعا در انتخابات شرکت میکنند و رأی خواهند داد اما غصهها را همچنان در دلشان دارند، ما باید این غصهها را بشنویم. مردم با حضورشان به مسئولان میگویند ما برای دفاع از کیان انقلاب حاضر هستیم اما درد دلهایی نیز در دل داریم.