ناشران ایرانی و مساله ای به نام كپی رایت

در حالی كه همچنان پیوستن ایران به حق كپی‌رایت جهانی یكی از موضوعات بحث‌برانگیز در داخل كشور است، این موضوع در مراسم روز ایران در نمایشگاه كتاب فرانكفورت به بحث و نظر گذاشته شد.

به گزارش نما؛ ندا آل طیب در اعتماد نوشت: در حالي كه همچنان پيوستن ايران به حق كپي‌رايت جهاني يكي از موضوعات بحث‌برانگيز در داخل كشور است، اين موضوع در مراسم روز ايران در نمايشگاه كتاب فرانكفورت به بحث و نظر گذاشته شد.

پيش از اين پيوستن ايران به كپي‌رايت جهاني چندان مورد علاقه ناشران ايراني نبود چراكه در شرايط نابسامان نشر، هزينه مضاعفي را بابت خريد حق انتشار كتاب‌هاي ترجمه به آنها تحميل مي‌كند، اما ظاهرا در حال حاضر اين نگاه قدري تغيير كرده است يا شايد هم ناشران ايراني در ظاهر، با آن موافقت مي‌كنند.

اين الحاق توام با ضرر خواهد بود

با اين حال حسين شاهمرادي، نماينده مجمع ناشران انقلاب اسلامي جزو منتقدان پيوستن ايران به كپي‌رايت جهاني است و آن را به صلاح نمي‌داند.

او تاكيد دارد كه مزاياي اين الحاق، از معايب آن كمتر است. زيرا در كشور ما با توجه به نسبت صادرات به واردات كتاب، اين الحاق توام با ضرر خواهد بود و تا زماني كه با مقررات داخلي فعلي نتوانيم حقوق ناشران ايراني را تامين و از آنها حمايت كنيم، روا نيست به فكر تامين منافع ناشر خارجي باشيم.

به نفع ما نيست ولي دوست داريم تجربه‌اش كنيم

اما محمدعلي جعفريه، مدير نشر «ثالث» نظر متفاوتي دارد و معتقد است: پيوستن به كپي‌رايت خواست ناشراني است كه به شكل واقعي و اقتصادي در ايران كتاب منتشر مي‌كنند؛ ناشراني كه ۱۲ سال قبل از اين از منفعت شخصي چشم پوشيدند و با نامه‌نگاري با وزارت ارشاد خواستار توقف توزيع كاغذ دولتي شدند.

او يادآوري مي‌كند: ما در آن دوران به اين فكر نكرديم كه براي‌مان چه پيش مي‌آيد و امروز هم مي‌دانيم كه فضاي سالم نشر با پيوستن به كپي‌رايت در كشور خلق مي‌شود. ما مي‌دانيم كه اين بحث به نفع ما نيست اما دوست داريم تجربه‌اش كنيم و با آن جهاني شويم ودر اين رهگذر، وزارت ارشاد بايد آيين‌نامه‌اي تصويب و از منافع ناشران خريدار و فروشنده رايت كتاب حمايت كند.

قانوني براي جلب اعتماد

محمود آموزگار، رييس اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران نيز به عنوان يكي ديگر از حاضران در اين نشست معتقد است: خواست همكاران ناشر در بحث كپي‌رايت اين است كه قانوني خلق شود كه اعتماد آنها را جلب كند. واقعيت اين است كه نشر ايران و حتي خود اتحاديه تهران توجه دقيقي به موضوعات جهاني نشر نداشته و بخش دايمي در اين زمينه فراهم نكرده است. ما سعي داريم با استفاده از فرصت فعلي براي ايجاد قانون كپي‌رايت از فرصت‌هاي تازه براي درآمدزايي بهره ببريم.

گرنت ايراني چيست؟

به گزارش مهر، در نشست پيوستن ايران به قانون كپي رايت جهان، علي فريدوني، مديركل مجامع و تشكل‌هاي وزارت ارشاد به معرفي طرح گرنت ايراني پرداخت و درباره آن گفت: در حال حاضر آثار ايراني با موضوع ادبيات، هنر، ايران‌شناسي و كودك و نوجوان در قالب اين طرح براي ترجمه مورد حمايت قرار مي‌گيرند و ناشران و آژانس‌هاي ادبي مي‌توانند با ارايه قراردادهاي فروش و ترجمه خود از مزاياي حمايتي اين طرح برخوردار شوند.

تقدير رييس نمايشگاه كتاب فرانكفورت از ايران

از ديگر نكات جالب توجه درباره حضور ايران در نمايشگاه اين است كه يورگن باس، رييس نمايشگاه بين‌المللي كتاب فرانكفورت از ورود حرفه‌اي و موثر ايران در نشر بين‌الملل و نمايشگاه كتاب فرانكفورت تقديركرد و اميرمسعود شهرام‌نيا، قائم مقام نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران و مديرعامل موسسه نمايشگاه‌هاي فرهنگي ايران با يورگن باس نيز از او براي حضور در نمايشگاه كتاب تهران دعوت كرد.

آنها در ديداري كه با يكديگر داشتند، درباره مهمان ويژه شدن ايران در نمايشگاه كتاب فرانكفورت در سال‌هاي آينده، برگزاري دوره‌ها و كارگاه‌هاي آموزشي توسط نمايشگاه فرانكفورت در ايران براي ناشران، كمك به تسهيل فرآيند صدور ويزا براي ناشران و اهل قلم رايزني كردند.

داستان‌خواني و اهداي لوح تقدير به مهتاب كرامتي

در غرفه‌ ايران برنامه داستان‌خواني و نشست‌هاي تخصصي برپا شد و نشست‌هايي درباره نشر كتاب الكترونيك ايران و كتاب ايراني در بازار جهاني نشر، پژوهش‌هاي ايران شناسانه دانشگاه تويينگن و جايگاه فرهنگي اجتماعي بارگاه امام رضا (ع) برگزارشد. همچنين كتاب نفيس و سه‌زبانه «رنج و رنگ» با پيام دبيركل كميسيون ملي يونسكو و سخنراني مولف كتاب و برخي صاحب‌نظران رونمايي شد. اين كتاب كه تحقيق و تاليف محمد رضا اسدزاده است با مقدمه‌اي از پروفسور سيدحسين نصر منتشر شده است. لوح يادبود يونسكو و اين اثر نفيس به مهتاب كرامتي، سفير صلح كه در نمايشگاه كتاب فرانكفورت حضور دارد، اهدا شد.
مهمان ويژه چگونه مخاطبان را جلب كرد؟

يكي ديگر از رويدادهاي اين دوره از نمايشگاه كتاب فرانكفورت اين است كه ايالت فلاندر هلند كه در مجاورت اين كشور و بلژيك قرار دارد به عنوان مهمان ويژه نمايشگاه، ايده‌هايي جذاب براي ارايه به مخاطبان خود در نظر گرفته است. آنها با حضور پادشاه و ملكه بلژيك و پادشاه هلند برنامه‌هاي ويژه خود را براي حضور در اين نمايشگاه افتتاح كردند.

شعار امسال فلاندري‌ها در نمايشگاه

«this is what we share» كه به معناي آنچه مي‌خواستيم با شما به اشتراك بگذاريم است.

آنها براي جذب مخاطبان نمايشگاه، طراحي‌هاي خاصي براي سالن‌هايي كه در اختيار دارند، انتخاب كرده‌اند. اين سالن‌ها به خوبي مورد توجه جوانان قرار گرفته است. يكي از سالن‌ها را به گونه‌اي طراحي كرده‌اند كه حاضران احساس مي‌كنند كنار دريا هستند. نمايشگاه كتاب فرانكفورت تا روز يكشنبه دوم آبان برپا بود.

۱۳۹۵/۸/۳

اخبار مرتبط