اگر شما با يكي از وسايل نقليه رانندگي ميكنيد و احتمال ميدهيد كه ناخواسته يا به دور از چشم پليس دچار تخلف رانندگي شده باشيد، ميتوانيد به دو شيوه از جريمه شدن يا نشدن خود با خبر شويد. اول اينكه سري به يكي از دفاتر پليس+10بزنيد و با ارائه كارت شناسايي وسيله نقليه، صورت وضعيت جريمه را دريافت و هزينه آن را پرداخت كنيد. راه دوم اين است كه VIN وسيله نقليه را پيامكي به شماره 1101202020 ارسال كنيد. اگر متوجه شديد كه مرتكب تخلف شدهايد ميتوانيد با اضافه كردن يك ستاره به انتهاي VIN ، شناسه قبض و پرداختتان را هم دريافت و نسبت به پرداخت جريمه اقدام كنيد. اگر به پشت كارت خود دقت كنيد، كنار باركد، عددي هشت رقمي درج شده است. شما ميتوانيد با زدن * عدد هشت رقمي # و ارسال آن به شماره 1101202020 از تخلف خود با خبر شويد. راه ديگر هم تماس با شماره 88288888 است.
چنانچه اهل گشتزني در فضاي مجازي هستيد، ميتوانيد با مراجعه به سايت پليس راهور و كليك كردن روي لينك موجود، به كارنامه رانندگي خودتان دست پيدا كنيد.
خيلي از رانندهها به هر دليل به سراغ هيچ كدام از راههايي كه به آن اشاره شد، نميروند، اما از آنجا كه هميشه گذر پوست به دباغخانه ميافتد، هنگام نقل و انتقال وسيله نقليه ناچار ميشوند سري به دفتر پليس+10بزنيد و خلافيشان را صاف كنند. اگر از آن دسته رانندگاني هستيد كه قصد فروش يا نقل و انتقال وسيله نقليهتان را هم نداريد، امكان دارد يك روز با دريافت پيامك جريمه يك ميليون توماني يا رسيدن هشدار كتبي پليس به در خانهتان متوجه شويد كه كنترل نكردن وضعيت تخلفها منجر به انباشت جريمهها شده است. ان وقت است كه براي كمكردن ميزان جريمه دست به كار ميشويد و خودتان را براي كنترل نكردن وضعيت جريمه سرزنش ميكنيد.
شبكههاي ارتباطي براي آگاهي رساندن به افراد جامعه در همه حوزهها در حال گسترش است. همه راههايي هم كه در بالا به آن اشاره شد، بخشي از اين شبكه اطلاعرساني است كه هدف نهايي آن آگاهي دادن به رانندگان براي احترام به قانون است؛ چراكه جريمهشدن راننده متخلف مجازاتي است كه قانونگذار آن را براي نظم بخشيدن به جامعه در نظر گرفته است. اين شبكههاي ارتباطي ميتواند روزآمدتر هم باشد به اين مضمون كه هر راننده پس از اينكه مرتكب تخلف شد از طريق پيامك از تخلف خود با خبر شود. آنچه در قانون در حال حاضر پيشبيني شده، آگاهي راننده متخلف پس از رسيدن جريمهها به يك ميليون تومان است. در حالي كه سازوكار قانوني ميتواند اين آگاهيسازي را پس از ارتكاب هر تخلف هم انجام دهد. يكي از مزيتهاي آن اين است كه راننده را متوجه اين موضوع ميكند كه ساختاري نظارتي رفتار او را كنترل ميكند بنابراين همين موضوع منجر به بازدارندگي از بروز تخلف خواهد شد هر چد ميزان آن اندك باشد. آن گونه كه در تبصره ماده8قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي آمده است، در صورتي كه مبلغ جريمه خودرويي به يك ميليون تومان برسد، پليس راهنمايي و رانندگي موظف است موضوع را به مالك خودرو اعلام كند.
چنانچه در مدت يكماه از تاريخ ابلاغ، مالك خودرو جريمه را پرداخت نكند يا با حضور در واحدهاي رسيدگي به تخلفات رانندگي به آن اعتراض نكند، پليس مطابق قانون، وسيله نقليه را تا زمان پرداخت جريمه توقيف ميكند. ايضاً در ماده چهار اين قانون آمده است، در صورتي كه متوقف ساختن وسيله نقليه مقدور نباشد يا تخلف توسط تجهيزات الكترونيكي ثبت شده باشد، مراتب به نحو مقتضي به اطلاع دارنده وسيله نقليه خواهد رسيد. قانون درباره نحوه مقتضي در اين باره تفسير خود را معين نكرده است. ميتوان اين استنباط را هم داشت كه افسر پليس امكان متوقف كردن وسيله نقليه را نداشته باشد و براي او جريمه را صادر كند. تكرار اين موضوع - هر چند امكان بروز آن كم باشد، اما ممكن است- ميتواند به انباشت جرايم براي راننده منجر شود. بنابراين ارسال يك پيامك به راننده متخلف ميتواند او را نسبت به تخلفهاي صورت گرفته، آگاه كند و موجب قانونمند شدن وي شود. از سوي ديگر ميتواند راه گريز آن دسته از متخلفان كه نسبت به صدور جريمه به پليس معترض هستند، مسدود كند.