به گزارش نما به نقل از خبرآنلاین، آنچه جمعه در بازارهای ایرانی به موازای بلک فرایدی آمریکایی رخ داد، تقلید ناشیانهای از یک بازاریابی آخر سال (میلادی) غربی است که معمولاً در آنجا برای Claim کردن اجناس مانده در ته انبار در کنار برخی پیشنهادهای ویژه اغواکننده با بیش از 50 درصد تخفیف صورت میگیرد اما باید بپذیریم که این کجا و آن کجا!
تقویم مناسبتهای ایرانی نشان از تفاوت زمانی برای برگزاری سنتی و مدرن این رخداد تجاری در کشورمان دارد. بازار سنتی ایران شب عید را میشناسد و آنچه در این بازارسنتی میبینیم بالا کشیدن قیمت توسط سنتی فروشان است تا جبران ماههای کمفروشی را کنند؛ بنجل فروشی بعد از عید هم بماند.
بلک فرایدی نسخهی ایرانی، نگرفت و نمیگیرد، چراکه نه فروشنده حاضر به تخفیف گسترده است و نه با مشتری راه میآید. از همه مهمتر زمان آن با جیب کمپول ایرانیها سازگار نیست و مردم معمولاً پسانداز میکنند تا شب عید آن را هزینه کنند نه در چنین روزی از سال که تمام حقوق و دستمزد صرف قسط و وام و ... میشود و میرود.
اما آنچه در سالهای اخیر رخداده فروشهای آنلاین با معیارهای بومی توسط فروشگاههای معتبرآنلاین است که توانسته با نفع دو طرفه کاربر و فروشگاه همراه باشد چراکه نه بنجل فروشی رخ میدهد و نه گرانفروشی شب عید!
سال گذشته و شب عید فروشهای آنلاین با تخفیفهای گسترده باعث رونق یافتن بیسابقه «آنلاین فروشها» در ایران شد و بنابراین صِرف کپیبرداری ظاهری از یک رخداد غیربومی مانند بلک فرایدی نمیتواند در یک روز خارج از عرفِ بازارِ ایرانی، کمکی به تجارت الکترونیک در کشور کند.
به همین خاطر ضرورت بومیسازی فروشهای آنلاین منطبق با الگوی ایرانی-اسلامی ضروری به نظر میرسد تا فرهنگ خودمانی با ابزار فناورانه جا بیفتد.