در این گزارش به بررسی عجله و شتاب دولت برای رسیدن به توافق پرداخته و نظر برخی از شخصیت های سیاسی را جویا شدیم.
به گزارش نما ، مجلس نمایندگان آمریکا با 419 رأی موافق به طرح تمدید 10ساله تحریمها علیه ایران رأی مثبت دادند، قانونی که در سال 1996 میلادی برای مجازات شرکتهایی که در بخش انرژی ایران سرمایه گذاری میکنند، وضع شده است. این قانون در آمریکا معروف به قانون «داماتو» است و برای تمدید نهایی باید در سنا به تصویب برسد و رئیسجمهور آمریکا هم آن را امضا کند.
مجلس نمایندگان آمریکا در حالی طرح تمدید 10ساله تحریمها علیه ایران را تصویب کرده است که با این اقدام میخواهد نشان دهد که فارغ از اینکه چهکسی در کاخ سفید حضور خواهد داشت، واشنگتن قصد دارد نقش مهمی در تحولات خاورمیانه ایفا کند. دولت اوباما و سایر قدرتهای جهانی سال گذشته به توافقی با تهران دست یافتند که بر اساس آن برنامه هستهای ایران بهازای لغو تحریمهای بین المللی، محدود میشود.
ولی نمایندگان آمریکایی اعلام کردهاند که میخواهند قانون تحریمهای ایران همچنان بهقوت خود باقی باشد تا پیام قاطعی برای تهران ارسال شود با این محتوا که آمریکا به اقدامات تحریک آمیز ایران پاسخ خواهد داد و هر رئیس جمهوری در آمریکا میتواند فوراً تحریمهای ایران را بازگرداند، اگر تهران مفاد توافق هستهای را نقض کند.
پس از انتشار گزارش های باراک اوباما در پی انجام اقداماتی به منظور تقویت برجام، رهبران حزب جمهوریخواه در کنگره به وی هشدار دادند در هفتههای باقیمانده از ریاستجمهوریاش از طرحریزی برای اعطای امتیازهای جدید به ایران خودداری کند.همچنین رهبران جمهوریخواه با ارسال نامهای به باراک اوباما از او درخواست کردند که طرح اخیر کنگره مبنی بر تمدید ده ساله تحریم های ایران را امضا کند.
در این نامه خطاب به باراک اوباما نوشته اند که امضا این طرح کنگره درباره تحریم های ایران باید تنها اقدامی باشد که باراک اوباما در زمان باقیمانده حضورش در کاخ سفید در خصوص ایران انجام می دهد. از این رو باید واکنش اوباما را در پس این اقدام کنگره دید البته حتی اگر اوباما این قانون را وتو کند ترامپ با به قدرت رسیدن می تواند آن را به مرحله اجرا بکشاند.
دولت برای رسیدن به توافق عجله کرد/آمریکایی ها قصد دارند ما را در نقض برجام مقصر نشان دهند
کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: دولت عجله کرد که به توافق برسد تا از آن به عنوان دستاورد برای پیروزی در انتخابات مجلس 94 استفاده کند.
محمد حسن قدیری ابیانه در گفت و گو با خبرنگار نما، پیرامون تمدید تحریم های 10 ساله علیه ایران اظهار داشت: همانطور که مقام معظم رهبری گفتند تمدید تحریم های 10 ساله علیه ایران نقض برجام است البته در صورتی که رئیس جمهور آمریکا امضا کند، عملیاتی و به مرحله اجرا در آید.
وی در ادامه افزود : اگر اوباما وتو کند ترامپ می تواند دستور اجرای آن را بدهد و دستور اجرا با برجام مغایرت دارد.
کارشناس مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه دولت به وظیفه ای که داشت عمل نکرد و همه امتیازات را داد و به همه تعهدات عمل کرد، ادامه داد : دولت عجله کرد که به توافق برسد تا از آن به عنوان دستاورد برای پیروزی در انتخابات مجلس 94 استفاده کند.
قدیری ابیانه بیان کرد: دولت باید تلاش کند که آمریکا مجبورشود به تعهدات خود در برجام پای بند بماند و اگر متعهد باقی نماند مراقب باشیم و طوری عمل کنیم که با تبلیغات مان برای جهانیان محرز شود که آمریکا برجان را نقض کرده است زیرا آمریکایی ها قصدشان این است که ما را مقصر نشان دهند.
وی اظهار داشت: اگر آمریکایی ها برجام را لغو کنند باید در جهان ثابت کنیم که آن ها مقصر هستند و با رویکردی که ترامپ دارد، این کار مشکلی نیست و آن رمان نمی توانند کشور های دیگر را علیه ما متحد کنند.
کارشناس مسائل سیاست خارجی در پایان با بیان اینکه دولت در موصوعات مختلف و برجام مسایل جناحی را به منافع ملی ترجیح داد، خاطر نشان کرد: اگر آمریکایی ها برجام را پاره کنند بهترین خدمت را به ما کرده است.
تمدید تحریم های 10 ساله علیه ایران نقض برجام است
نماینده سابق مجلس با اشاره به اینکه تمدید تحریم های 10 ساله علیه ایران نقض برجام است، گفت: دولت در صورت نقض برجام می تواند اقدامات متقابل خودش را اعمال کند.
عباسعلی منصوری آرانی نماینده سابق مجلس در گفتگوبا خبرنگار نما ، پیرامون تمدید تحریم های 10 ساله علیه ایران از سوی آمریکا اظهار داشت: بدون شک اجرای تحریم های جدید و یا وضع تحریم هایی که از طریق برجام لغو شده بود، را می توان نقض برجام تلقی کرد.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود : تمدید مجدد تحریم ها از سوی آمریکایی ها را می توان به عنوان نقض برجام شناخت.
وی با بیان اینکه در ساز و کار برجام پیش بینی شده که می توان به تمدید و اجرای تحریم ها به شدت اعتراض کرد، ادامه داد: در مجلس مصوبه ای تصویب شده است از این رو دولت می تواند اقدامات متقابل خودش را اعمال کند.
منصوری آرانی با اشاره به اینکه با تصمیم نهایی در اجرای تحریم ها ار سوی آمریکا مجلس مصوبه ای را تحت عنوان اقداملا متقابل به تصویب رسانده است که سار و کارش مشخص است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: باید ببینیم از کدام قسمت اعم از سیاسی و اقتصادی می توانیم ورود پیدا کنیم تا اقدامات متقابل را در هر زمینه ای که می توانیم نسبت به نقض برجام انجام دهیم.