به گزارش نما به نقل از خراسان، با گذشت 3 روز از تصویب اجماعی تمدید 10 ساله تحریم های ایران در کنگره آمریکا، و در حالی که بر اساس گزارش ها اوباما نیز احتمالا این قانون را با مستثنی کردن بند های مربوط به اجرای برجام امضا خواهد کرد واکنش های مقامات و چهره های کشورمان به این قانون نقض کننده برجام، شدت گرفته است؛ از یکسو مجلس شورای اسلامی در جلسه امروز خود، طرح های فوریت دار تقابلی نسبت به این قانون مطرح خواهد کرد و حتی براساس اظهارات برخی نمایندگان ممکن است موضوع الزام دولت به عبور از تعهدات برجام و از سرگیری کامل فعالیت های هسته ای مطرح شود و از سویی دیگر مقامات دولتی کشورمان از جمله روحانی و ظریف، از طرف آمریکایی انتقاد کرده اند، ولایتی عضو هیئت نظارت بر اجرای برجام هم از تصمیم این هیئت برای مقابله با اقدام ضدایرانی کنگره خبر داد.
بازخوانی نامه ایران به سازمان ملل
همچنین روز گذشته، نامه ایران به سازمان ملل بعد از حصول برجام در خبرگزاری ها مرور شد که ایران در آن به شکل صریح، «تمدید تحریمها را نقض توافق هسته ای» دانسته است. به گزارش فارس ایران در بیانیهای که تابستان سال 94 و دقایقی بعد از تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت صادر کرد اعلام کرده که هر گونه «بازگرداندن یا تحمیل مجدد» تحریمها، از جمله از طریق تمدید را نقض توافق هستهای میداند. در عین حال یکی از واکنش های مهم دیروز به رئیسجمهور کشورمان مربوط می شد به جایی که روحانی در دیدار لاورنتیف نماینده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور خاورمیانه گفت: «نباید اجازه داد که کشوری طبق امیال خود اقدامی برای تضعیف توافق هستهای انجام دهد.» به گزارش ایرنا وی توافق هستهای را «محصول کار 7 کشور و در راستای صلح و امنیت جهانی» توصیف و بیان کرد: همه باید برای حراست از دستاوردهای این توافق تلاش کنند. ایران همواره به تعهدات بین المللی خود پایبند بوده و خواهد بود و برای پایداری برجام، سایر اعضای گروه 1+5 نیز باید به طور کامل به تعهدات خود عمل کنند.
ظریف: کاری که کنگره کرد، اثر اجرایی ندارد
ظریف نیز روز گذشته در بدو ورود به هند، در مورد تمدید 10 ساله تحریم های ضدایرانی گفت: کاری که کنگره آمریکا کرده در صورتی که به امضای رئیس جمهورآمریکا هم برسد اثر اجرایی ندارد، همانطور که در گذشته مقامات آمریکایی موظف بودند اجرای تحریم ها را متوقف کنند اکنون هم اجرا متوقف است و شرایط برای کشورهای ثالث تفاوتی ندارد. وزیر امور خارجه کشورمان با بیان این که ما نیازی نداریم که با مقامات هند، چین و ژاپن درباره این اقدام آمریکا وارد گفتگو شویم، افزود: کار آفرینان این سه کشور تمایل دارند در ایران سرمایه گذاری کنند و این تصمیم آمریکا اثری بر سرمایه گذاری این کشورها در ایران ندارد.
اگر آن ها به تحریم ها برگردند ما هم به توافق متعهد نخواهیم بود
به گزارش خبرگزاری صداوسیما وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در جلسه پرسش و پاسخ با اندیشمندان و نخبگان هند با بیان این که «دستاورد تحریم های ایران برای آمریکا ، دستیابی ایران به 19 هزار و 800 سانتریفیوژ بود» گفت: فکر می کنم توافق هسته ای توافقی بین چند کشور است و این توافق دو جانبه ایران و آمریکا نبود. وی افزود: آمریکایی ها می توانستند سیاست قبلی را دنبال و یا فایده توافق را بررسی و انتخاب کنند توافقی که به نظر ما به نفع همه است. وی در ادامه با اشاره به تصمیم سنای آمریکا در تمدید تحریم ها گفت : «معتقدم تصمیم سنای آمریکا در تمدید تحریم ها بی اعتباری دولت آمریکا را نشان می دهد... فکر نمی کنم که توافق هسته ای با مشکل مواجه شده و بدیهی است در ایران همه گزینه ها و راه های جایگزین را برای عهد شکنی آمریکا داریم.» ظریف تاکید کرد: اگر آن ها به تحریم ها برگردند ما هم به توافق متعهد نخواهیم بود و انتخاب ما باز است.
ولایتی: تحریمها با هر عنوانی برقرار و یا تمدید شود نقض صریح برجام است
در واکنشی دیگر علی اکبر ولایتی که خود عضو هیئت نظارت بر اجرای برجام است، پس از دیدار با نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه تصریح کرد: «بدون تردید تحریمها با هر عنوانی برقرار، تایید و یا تمدید شود نقض صریح برجام است.» وی با بیان اینکه «حدود 10 روز پیش هیات نظارت بر اجرای برجام به ریاست رئیس جمهور تشکیل جلسه داد» افزود: جمهوری اسلامی ایران در مقابل هرگونه نقض برجام ایستادگی خواهد کرد و آمادگیهای لازم را برای مقابله به مثل دارد. این عضو هیات نظارت بر اجرای برجام تاکید کرد: دست جمهوری اسلامی ایران برای مقابله به مثل در فضای هستهای بسته نیست. به گفته ولایتی در طول حدود 11 ماه از اجرای برجام در رفتار آمریکاییها هیچ تغییری به ویژه در مسائل اقتصادی صورت نگرفته است. وی در مورد قانون جدید کنگره هم تصریح کرد: تمدید تحریمها که البته هنوز به امضای رئیس جمهور آمریکا نرسیده است نقض صریح برجام و خلاف توافقات صورت گرفته است. این نمیشود که از یک طرف چنین قراردادی امضا شود و از طرف دیگر تحریمها به بهانههای مختلف از جمله حقوق بشر، حمایت از تروریسم و... مجددا از سر گرفته شود.
وزیر اقتصاد: بازسازی تحریم امکانپذیر نیست
طیب نیا وزیر اقتصاد هم در اظهارنظری پیرامون تمدید قانون تحریم های ایران تأکید کرد: این یک توافق دوجانبه نیست که یک کشور بتواند آن را زیر پا بگذارد و نقض کند. وی افزود: دیوارهای تحریمها شکسته و فرو ریخته است، بازسازی تحریم امکانپذیر نیست و هر کشوری که تعهدات خود را نقض کند وجاهت بین المللی خود را از دست داده و همراهی سایرین را نخواهد داشت.
امروز؛ بحث های احتمالی در بهارستان درباره افزایش غنی سازی
از سویی دیگر، در حالی که چند نماینده مجلس در روزهای گذشته درباره واکنش های احتمالی بهارستان به مصوبه اخیر کنگره اظهار نظر کرده اند، رئیس کمیته هستهای مجلس از ارائه طرح 2 فوریتی برای مقابله با مصوبه سنای آمریکا در روز یکشنبه (امروز) سخن گفت. به گزارش خبرگزاری صداوسیما ذورالنوری درباره جزئیات این طرح افزود: در این طرح دولت را ملزم کردهایم که قانون اقدام متناسب و متقابل را اجرا کند که این قانون در سال 94 در موضوع برجام با 9 بند و 2 تبصره تصویب شده است. در این طرح بیان شده که دولت نباید به محدودیت های برجامی خودش را پایبند بداند. وی از «نصب و راه اندازی سانتریفیوژ پیشرفته به تعدادی که به 190هزار سو برسد و افزایش سطح غنیسازی از 3.5 درصد به 20 درصد» به عنوان برخی محورهای این طرح یاد کرد.
بروجردی: مجلس دولت را به اجرای قانون اقدام متقابل موظف می کند
در همین حال رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هم با اشاره به قانون اقدام متقابل و متناسب دولت جمهوری اسلامی ایران در قبال نقض برجام گفت: «براساس این قانون دولت ملزم شده است که در صورت بدعهدی آمریکا، شرایط را به قبل برجام برگرداند.» بروجردی در گفت و گو با خبرگزاری صداوسیما با بیان این که ایران برای مقابله با این بدعهدی و نقض برجام پیش بینی های لازم را به عمل آورده و در این زمینه باید شورای عالی امنیت ملی تصمیم گیری کند، تاکید کرد: مجلس شورای اسلامی به صورت جدی ، دولت را ملزم به اجرای این قانون خواهد کرد. بروجردی همچنین تصمیم اخیر مجلس نمایندگان و همچنین سنای آمریکا در تحریم های ضد ایرانی را ناشی از لابی سعودی، صهیونیستی خواند و گفت: مجلس به صورت جدی، دولت را ملزم به اجرای این قانون خواهد کرد. وی ادامه داد: ما برجام را فقط با آمریکاییها امضا نکردیم و در مقابل ما 6 کشور این توافق را امضا کردند و به اجرای آن متعهد شدند. بنابراین این توافق فقط مختص آمریکاییها نیست که آنها بتوانند آن را لغو و یا بی اثر کنند. سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی هم از جلسه با اعضای تیم مذاکره کننده برای بررسی تمدید قانون تحریم های ایران توسط آمریکا خبر داد.
حسن بیگی: آمریکایی ها دبه کنند، نسل 20 سانتریفیوژها را راه خواهیم انداخت
همچنین ابوالفضل حسن بیگی در گفت و گو با میزان با تأکید بر این که آمریکایی ها دبه کنند، نسل 20 سانتریفیوژها را راه خواهیم انداخت، گفت: دانشمندان ما می توانند کمتر از 5 ماه تاسیسات هسته ای را به همان حالت قبل از برجام برگردانند و ظرف این مدت 2 راکتور دیگر همانند آن راکتوری که در قلب آن بتن ریخته شد، بسازند.
توکلی: سیاستمداران دولت، به ویژه باید از این 3 ساله بیشتر عبرت بگیرند
همچنین احمد توکلی نماینده سابق تهران در مجلس، در کانال تلگرامی خود ذیل یادداشتی درباره تجربه برجام نوشت: «در این ماجرا واقع بین ترین سیاستمداری که تمام پیش بینی هایش درست از آب درآمده است، چه کسی بود؟ جواب روشن است: رهبری. بقیه بیشتر انتظاراتشان محقق نشده است. سیاستمداران دولت، به ویژه باید از این 3 ساله بیشتر عبرت بگیرند.»