به گزارش نما به نقل از رجانیوز، اکبر هاشمی رفسنجانی اخیراً در نشست با فعالان اقتصادی، اجتماعی بوشهر در استانداری با بیان ادعاهایی درباره برجام گفته است: اینها که می گویند برجام اثری نداشته، ناحقی می کنند و نمیدانم چگونه می خواهند پاسخ خدا را بدهند.
هر چند هاشمی رفسنجانی تلاش کرده که با این بیانات منتقدان دلسوز توافق هستهای را تخطئه نماید اما احتمالاً فراموش کرده است که متن برجام به علت تعجیل صورت گرفته در به اتمام رساندن کار! آنقدر دارای ایراد است که بسیاری از طرفداران دو آتیشه برجام در دولت یازدهم اول از همه مخاطب این اظهارات خواهند بود.
برای روشنتر شدن هر چه بیشتر این مسئله به معرفی برخی از کسانی که از نظر هاشمی رفسنجانی باید پاسخگوی خداوند باشد خواهیم پرداخت.
ولیالله سیف: تقریباً هیچ
ولیالله سیف رئیس بانک مرکزی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی بلومبرگ با تقریباً هیچ خواندن ثمرات اقتصادی برجام اعتراف کرد که سه ماه بعد از اجرای شدن برجام، ایران کماکان توان دستیابی به 100 میلیارد دلار دارایی ضبطشده خود در خارج از کشور را نداشته و برای پرداخت صورتحسابهایش در مبادلات خارجی به دنبال راهی برای استفاده از دلار است.
علی اکبر ولایتی : آمریکا تحریمها را برنداشته است
جمهوری اسلامی ایران به تبعیت از قواعد اسلامی به تعهداتش عمل کرد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی که اغلب هم مواضع یکطرفه داشت، آن را تایید کرد. اما در این فاصله آمریکاییها به تعهداتشان که رفع تحریم ها و آثار آن، آزادی تجارت و ارتباطات علمی، فنآوری، تجاری و مالی میان ایران و دیگر کشورها و غرب است، عمل نکردند و علت آن هم مشکلاتی است که وجود دارد.
علی لاریجانی : اصل مسئله برداشتن تحریم ها بود که هنوز کامل نشده است
درست است که بعد از مذاکرات فروش نفت از ۱ میلیون بشکه به ۲ میلیون رسیده و این کمک به توسعه کشور است اما اصل مسئله برداشتن تحریمها بود که هنوز کامل نشده است. طرف مقابل بانکهای درجه ۳ و ۴ خود را برای همکاری با ایران آزاد گذاشته اما بانکهای اصلی برای همکاری و سرمایهگذاری در ایران هراس دارند علاوه بر آن غربیها هر روز شیطنت جدیدی نشان میدهند. تاکنون حدود ۵۲ قطعنامه و طرح ضدایرانی در کنگره آمریکا مطرح شده که ۳ طرح در این میان به نتیجه رسیده است، البته کاخ سفید اعلام کرده که این تحریمها را وتو میکند اما اقدامات کنگره و سنای آمریکا در تصویب تحریم فشار روانی را بر کشورهای دنیا وارد میکند تا آنها از سرمایهگذاری در کشورمان اجتناب کنند.
حسن روحانی: آمریکا سنگ اندازی میکند
حسن روحانی نیز گفتوگوی زنده تلویزیونی خود با تاکید سنگاندازیهای آمریکا و با بیان این کنگره آمریکا هر روز بدنبال تصویب مصوبه ای جهت ایجاد مشکل برای ایران است خاطرنشان کرد:
امروز برجام در برخی زمینهها نیز با کندی اجرا شد که از جمله آنها میتوان به عدم حضور و مشارکت بانکهای بزرگ در ارتباط با ایران اشاره کرد که این به خاطر بهانههایی است که میتراشند یا فشارهایی است که از پشت پرده به آنها وارد میشود.
علی اکبر صالحی: همه بانکهای بزرگ هیچ همکاری با ما نمیکنند
من منتقد بدعهدیهای طرف آمریکایی (در بخش غیرفنی) هستم. به عنوان یک «هموطن» میگویم که یکی از بدعهدیهای آنها بحث ویزا بود که من به همتای آمریکایی خود در این موضوع فشار وارد کردم و آنها قولهایی دادند. ما انتظار داشتیم بعد از برجام، همکاریهای بینالمللی با ایران افزایش یابد و این موضوع مفروض گرفته شده بود، اما درست یکی دو روز پس از اجرایی شدن برجام آنها آمدند و مشکل ویزا را ایجاد کردند.....خود این موضوع یک مانع بر سر راه همکاریها است که به نظرم اقدام خلاف انتظاری بود که از طرف مقابل بر خلاف گسترش همکاری در زمینههای علمی با ایران رخ داد. پیش از آن اساتید اروپایی به راحتی به ایران میآمدند و دانشگاههای ما و آنها ارتباطات خوبی داشتند، اما هم اکنون بسیاری از آنها یا نمیآیند و یا احتیاط میکنند. ما اعتراض کردهایم و به همتای خود این موضوع را گفتهام و وی گفت که ما به شدت کار میکنیم تا بلکه جنبههای علمی را مستثنی کنیم....مورد دوم، بحث بانکها بود که من در مصاحبه با یک خبرگزاری عربی گفتم «برخی بانکهای بزرگ هنوز به طور کامل با ما همکاری نمیکنند»، در صورتیکه باید میگفتم «کل بانکهای بزرگ هنوز هیچ همکاری با ما نکردهاند». این موضوع الان مشهود است و همه به این موضوع اعتراف دارند؛ تا بانکهای بزرگ نیایند کارهای بزرگ انجام نمیگیرد.
ظریف در شورای روابط خارجی امریکا: آمریکا مانع تراشی میکند
اما تا آنجا که مسئله مربوط به اجرای واقعی این توافق است - چون تغییر دادن فضای بینالمللی که از اقدامات وزیر خارجه ایران در توضیح بیشتر اضافه کرد که بانکهای بینالمللی قبلاً به دلیل نقض تحریمهای ایران با رقمهای سنگینی جریمه شدهاند و اکنون به همین دلیل، از بازگشت به ایران هراس دارند. ..نتیجه این هراس این شده که هشت ماه بعد از اجرای توافق هستهای، هیچ بانک بزرگ اروپایی، مبادله با ایران را آغاز نکرده است. اینها شرکتهای خصوصی هستند که در حال انجام مبادلات خصوصی هستند ولی شش تا هفت ماه طول کشید که دولت آمریکا به شرکت ایرباس مجوز فروش 17 فروند هواپیما از بین صد هواپیمای مورد درخواست ایران را بدهد. ...این کنگره آمریکا است که مبادلات با ایران را ممنوع کرده و به همین دلیل هم اعتقاد ایران این بوده که رفع تحریمهای اولیه علیه ایران غیرممکن است. ...باور ما این بود و هنوز هم همین است که ایالات متحده نباید در تعامل اقتصادی ما با سایر کشورهای جهان مانعتراشی کند... چیزی که ما میشنویم این است که وقتی ایالات متحده - هم دولت این کشور و هم سازمانهای متعدد در آمریکا... - وقتی که به اروپا میروند، به جای اعتمادبخشی به شرکتها مبنی بر اینکه تجارت با ایران مشکلی ندارد آنها را از این کار منصرف میکنند.