کمیسیون تلفیق در لایحه برنامه ششم توسعه بندی جدیدی را اضافه کرد که بر اساس آن فرمول جدیدی برای تعیین قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها مشخص شد. به زعم بسیاری از کارشناسان اقتصادی در صورت تصویب نهایی این بند در صحن علنی مجلس، مجددا ً رانت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی باز خواهد گشت. البته پیش از این با اصرار زنگنه وزیر نفت نوع قیمت گذاری به گونه ایی بود که حتی سرسخت ترین منتقدانش نیز از اقدام وی در این خصوص حمایت می کردند.
در توضیح بیشتر این مسئله عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: در رابطه با برنامه ششم توسعه در مجلس، بحث های زیادی صورت گرفته و نمایندگان با کار کارشناسی بر روی هر یک از بندها ساعت ها وقت گذاشته اند تا ماحصل آن تامین منافع کشور و ایجاد زمینه خدمت بیشتر به مردم باشد، ضمن آنکه راهها برای رانت خواری عده ایی به خصوص بسته شود.
هدایت الله خادمی که با پایگاه خبری تحلیلی نما گفت وگو می کرد، صرف آمدن یک بند در برنامه، را کافی برای تصویب آن ندانست و اظهار داشت: این که یک نکته ایی در کمیسیون ها مطرح شود و حتی مورد تایید قرار بگیرد، به منزله رای آوری آن در صحن علنی مجلس نیست. در صحن روی این موارد بسیار بحث و گفت و گو خواهد شد، کما اینکه طی همین مدت چندین ماده که از کمیسیون تلفیق به صحن علنی آمده بود برای اصلاح دوباره به کمیسیون برگشت. در این خصوص هم روال کار به همین طریق است که بر فرض وجود چنینی مسئله ایی اگر کل بند حذف نشود، اصلاح خواهد شد.
نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس با بیان اینکه در حالی که ما مشغول خام فروشی منابع نفت و گاز مان به دنیا هستیم، دلیلی ندارد که در داخل کشور هم همین رویه را درپیش بگیریم، عنوان کرد: درست که باید به توسعه و رشد بخش خصوصی کمک کرد و موانع را از جلوی پای آن ها برداشت اما این دلیلی برای به خطر انداختن منافع ملی به دلیل عده ی خاصی نیست.
مدیر عامل سابق شرکت حفاری شمال ثبات در بازار را عامل مهعمی برای ورود بخش خصوصی به عرصه صنعت دانست و افزود: در بازاری که ما داریم متاسفانه بخش اعظم اقتصاد ما دولتی است و دولت هم حاضر به رهایی این بخش نیست، همه امور وابسته به دولت است. دولت می تواند بر اساس منافعش تصمیمی بگیرد وصنعتی را نابود کند و یا با ارائه رانت به بخش دیگری زمینه رونق آن را فراهم کند. بر همین اساس اگر با ارائه برنامه مدونی ثبات را به اقتصاد و صنعت وارد کنیم، زمینه رشد و شکوفائی را فراهم کرده ایم.
وی قیمتگذاری خوراک گاز واحدهای پتروشیمی براساس فرمول بلندمدت 10 ساله را از اقدامات موثر وزارت نفت در این مدت نامید و اظهار داشت: مواد خام ما نباید برای پتروشیمی های عموما ً خصوصی رانت ایجاد کند که متاسفانه آنها طی این مدت با قیمت پایینی صاحب خوراک گاز شده اند و همواره بر سر سفره آماده این منابع نشسته بودند.
خادمی با بیان این مطلب که پتروشیمی ها باید چشم خود را به این منابع ارزان قیمت ببندند و به دنبال رقابت در بازارهای جهانی باشند، گفت: متاسفانه طی سالهای گذشته پتروشیمی های ما به دلیل حمایت ویژه ایی که همراه آنها بوده، اقدام به نوآوری و به روز کردن صنعت خود نکرده اند، لذا در بسیاری موارد صنایع تولیدی آنها قابل رقابت در عرصه بین المللی نیست.
نماینده مجلس شورای اسلامی، عادت دولت به خام فروشی منابع طبیعی بویژه نفت را یک نقیصه مهم برای اقتصاد کشور خواند و گفت: در شرایط فعلی راحت ترین کار را برای کسب درآمد، دولت در نظر دارد و آن هم فروش نفتی است که خود هیچ نقشی در تعیین قیمت آن ندارد و اقتصادهای بزرگ دنیا بر آن اثر می گذارند، نفت را با فیمت پایین از ما می خرند و آن گاه فرآورده هایش را با قیمت بالا به ما می فروشند و این روند معیوب همچنان ادامه دارد.