بهناز علیاکبری کارشناس اقتصاد- زنان نیمی از جمعیت انسانیاند، جمعیتی که به همان میزان اثرگذاری میتوانند اثرپذیر نیز باشند و البته با یک دید توسعهگراتر باید آنها را نیمهای از جمعیتی دانست که تربیت تمام جمعیت انسانی را به یدک میکشند؛ و این نقش مهمی است که اگر آن را در یک کفه ترازو بگذاریم بیشک کفه دیگر ترازو نیز از وجود آنان نقش خواهند گرفت.
این روزها معضل بیکاری نهتنها برای مردان بلکه برای زنان نیز دغدغه آور است اما در این میان شعارهای سیاسی و نگاه فمینیستی به ماجرای اشتغال زنان نهتنها به دغدغه ایجاد شغل برای آن دسته از زنانی که نانآور خانه هستند نینجامیده بلکه این نگاه در مقابل دیدگاههایی است که اشتغال در کنار خانواده را برای زنان سد کند. در کنار این امر وضعیت نامساعد اقتصادی باعث رکود و حتی بیکاری و تعطیلی واحدهای تولیدی شده است و بیکاری حالا بیش از زنان گریبان گیر مردانی شده است که وظیفه اصلی آنها نانآوری خانواده است؛ و اینها همه گوشهای از نگرانی بانوان این سرزمین برای اشتغال پسران و مردانشان است؛ اکنون اندکاندک به پایان روزهای آخر سال نزدیک میشویم و شوق این روزها با خانهتکانی زنان و خرید برای خود و سایر اعضای خانواده دوچندان میشود.
در جریان خرید یک کالا بانوان نقشی اساسی ایفا میکنند و غالب خریدهای یکخانه همواره بر عهده زنان است، زنانی که هنگام خرید همسر و فرزندانشان نیز عموماً نقش عمدهای داشته و تائید نهایی خرید کالا نیز همواره بر عهده این قشر است.
ازآنجاکه زنان نقش بسیار پررنگی در خرید دارند باید بدانند، همین مادران وزنان هستند که میتوانند با خرید کالای ایرانی چرخه اقتصاد ایران را رونق بخشند و برای مردان و پسران خود موقعیت کاری به وجود آورند. اکنون و در نزدیکی عید جامعه با موجی از خرید روبرو میشود چهبهتر که بانه گفتن به کالای خرجی به اقتصاد کشورمان جان دهیم.
با این شرایط اگر زنان ایرانی عزم خود را در جهت حمایت از کالای ایرانی جزم کنند، در گرماگرم هیاهوی خرید در روزهای پایان سال شاهد تحولی عظیم در اقتصاد کشور خواهیم بود و این همان مفهوم تحول و نوشدنی است که در روزهای پایان سال به دنبال آن هستیم، تحولی در سفره کارگران این سرزمین، تحول در اقتصادی که سالهاست چشمانتظار رونق است.
اما اگر میان مردم که سرگرم خرید هستند برویم علاوه بر مشکلاتی که گریبان بازار را در سطح کلان گرفته است با مصائب دیگری مواجه میشویم که از دید زنان دور نمیماند فاطمه جزایری بانوی جوانی که کودکش را در آغوش داشت در بحبوحه خرید از بازار بزرگ پایتخت دراینباره گفت: متأسفانه حجم کالاهای ایرانی در مقایسه با کالاهای خارجی کمتر است و عمدتاً خود صاحبان مغازه خریداران را به سمت کالای خارجی سوق میدهند و با تعریف ازاینگونه کالاها، نظر خریداران را به کالاهای خارجی جلب میکنند.
«فرشته رحیمی» بانوی دیگری است که با ما به گفتگو نشست او میگوید: این قدرت زن است که میتواند نظر خانواده را به سمت کالای ایرانی سوق دهد و از آن حمایت کند، زن انسانساز است و این موضوع که کالای ایرانی بخریم جزئی از نقشآفرینی زن و شیوه تربیتی او میتواند باشد.
بانوی دیگری که از نایلونهای خریدش معلوم است چندان اهل خرید کالای ایرانی نیست دلیل خرید نکردن از کالاهای ایرانی را کیفیت کم آنها دانست و بیان داشت: بنده کمتر از کالای ایرانی خرید میکنم و زمانی به سمت کالای ایرانی میروم که کیفیت آن بالا برود.
اگر ما زنان ایرانی به عملکرد خودمان در چند سال اخیر دقت کنیم در بعضی خانوادهها به جملاتی چون بیکلاسی کالای ایرانی و مفاهیمی مثل تجملگرایی و تنوعطلبی برمیخوریم؛ درحالیکه اغلب همان لباسی که میگوییم خارجی و باکلاس است همان تولید داخلی است که فقط مارک خارجی خورده است، وگاها حاضریم کالای خارجی و قاچاقی که هیچ اطمینانی به کیفیت آن نیست بخریم اما از تولیدات داخل خود استفاده نکنیم غافل از اینکه با این کار با دستان خود اقتصادی که از کسادی آن گلایه داریم فلج میکنیم.
حذف نیازهای کاذبی که خود ایجاد کردهایم و همچنین عادتهای غلط موضوعی است که میتواند با مدیریت فرهنگی زنان در خانوادهها به جامعه تسری داده شود و سپس جریان حرکت چرخهای اقتصادی و توسعه بر مبنای اقتصاد مقاومتی را شاهد باشیم.